fbpx
Επιλογή Σελίδας
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
project
product

Κοινωνική Δράση

Η Χ.Α.Ν.Θ. στη προσφυγική κρίση

 

 

Η Χ.Α.Ν.Θ. στην προσφυγική κρίση

Η Χ.Α.Ν.Θ. στηρίζει έμπρακτα τους πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας. Από το 2016 ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν και παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς σε πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και στις προσφυγικές οικογένειες που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της πόλης. Αδιάλειπτα έως και σήμερα προσφέρει υλικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικά – ψυχαγωγικά προγράμματα σε παιδιά και ενήλικες.

RE.A.C.T.

Η ΧΑΝΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας RE.A.C.T., ως μέλος του εταιρικού σχήματος με επικεφαλής τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρέχοντας υπηρεσίες δημιουργικής και αθλητικής απασχόλησης σε παιδιά και εφήβους. Παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 6-16 ετών, που διαμένουν σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, του Δήμου Συκεών και Καλαμαριάς προσέρχονται καθημερινά στο κεντρικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ. και παρακολουθούν θεατρική αγωγή, εικαστικά, αθλητικές δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις μας σχετικά με τους πρόσφυγες στo blog μας http://refugees.ymca.gr/

React for life

Οι εθελοντές της Χ.Α.Ν.Θ. ανταποκρίνονται στο προσφυγικό ζήτημα και δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφοράς προς την ευπαθή κοινωνικά ομάδα. Η Ομάδα των εθελοντών της Χ.Α.Ν.Θ. από το 2015 δραστηριοποιήθηκε στο Hot Spot στην Ειδομένης και στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά, παρέχοντας δημιουργική απασχόληση σε προσφυγόπουλα.

Διερευνώντας τις ανάγκες των γονέων των ωφελούμενων προσφύγων από το πρόγραμμα REACT αλλά και της Solidarity Now, λειτουργούν καθημερινά εθελοντικά τμήματα γλωσσομάθειας Αγγλικών, Ελληνικών και Γερμανικών από εθελοντές.

Επιπλέον, στα πλαίσια του React for Life οργανώνονται προβολές προσφυγικού σινεμά στη Χ.Α.Ν.Θ. με στόχο την ενσωμάτωση, την αλληλεγγύη και την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην πόλη μας.

Αν επιθυμείτε να προσφέρετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες δηλώστε την εθελοντική σας προσφορά εδώ.

ΔΙΑ-δρασις

 

Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Ο Τομέας Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ. σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί το πρόγραμμα «ΔΙΑ-δρασις: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων». Η λειτουργία του προγράμματος ξεκίνησε από τον Οκτώβριο 2018 στον χώρο ενός πρώην δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή της Αγ. Σοφίας (Πρασακάκη 6Α και Κουκουφλή 2). Οι δράσεις έχουν εκπαιδευτικό και διαπολιτισμικό χαρακτήρα και διακρίνονται σε δύο ζώνες.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Ηλικίας (2-4 ετών)

Το πρόγραμμα (Early Childhood Education and Care) παρέχει ποιοτική προσχολική αγωγή και φροντίδα για προσφυγόπουλα 2 έως 4 ετών. Βασίζεται σε ένα δι/πολυγλωσσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιδιώκοντας την πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη του παιδιού −γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Σκοπός του προγράμματος είναι η μετέπειτα ομαλή ένταξη των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση.
Πρόγραμμα λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. | 8:30-15:00.

Διαπολιτισμικές Δράσεις Προσχολικής Ηλικίας (2-6 ετών)

Το πρόγραμμα (Early Childhood Intercultural Activities) φέρνει κοντά παιδιά προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης με διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Στόχος είναι τα παιδιά και οι γονείς να έχουν την ευκαιρία να μοιράζονται τα οφέλη της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας και να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από τη διαπολιτισμική διάδραση με απώτερο σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης, ενεργοποιώντας την τοπική κοινωνία και εστιάζοντας στην οικογένεια ως όλον.
Πρόγραμμα λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. | 17:00-20:00.

Το πρόγραμμα:

  • Από το σπίτι… στο «σχολείο»! Δευτ.- Πεμ. 17:00-18:15
    Μάθηση μέσα από το παιχνίδι εστιάζοντας στις κοινωνικές δεξιότητες και την ομαδικότητα. Με την παιδαγωγό Φάτιμε Ραούφι.

 

  • Ένα «σχολείο» όλο ταξίδια! Δευτ.-Πεμ. 18:30-20:00

Δευτέρα: Εργαστήριο εικαστικών με την παιδαγωγό Δέσποινα Κοκκίδου.
Τρίτη: Εργαστήριο Επιστημών και Τεχνολογίας με την παιδαγωγό Παναγιώτα Ευλαβή.
Τετάρτη: Θεατρικό εργαστήρι με τη Μάγια Ραζαβί.
Πέμπτη: Εργαστήριο μουσικοκινητικής με τη μουσικοπαιδαγωγό Ιωάννα Παυλίδου.

  • «Μικροί και μεγάλοι μαζί!» Παρ. 17:00-19:00
    Ανοιχτό πρόγραμμα με επιμορφωτικές, δημιουργικές, ψυχαγωγικές δράσεις και εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά μαζί. Κάθε 2η Παρασκευή εργαστήριο τσίρκο από την ομάδα Μονόκυκλο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η εγγραφή είναι απαραίτητη.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δευτέρα – Παρασκευή 8:30-20:30 | 2311264629 | diadrasis@ymca.gr

Διεύθυνση: Ι. Πρασακάκη 6Α και Κουκουφλή 2 (https://goo.gl/maps/eJQswAdRJVr)

Ενημερώσεις στο blog ή στην ομάδα μας στο facebook: ΔΙΑ-ΔΡΑΣΙΣ: Παιδικό Κέντρο / DIA-drasis: Child Centre

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“Ένα τραίνο για την Ευρώπη”

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ένα τρένο για την Ευρώπη” οι έφηβοι ωφελούμενοι του προγράμματος Re.A.C.T. στις 22 Μαρτίου 2019 υποδέχτηκαν στη Χ.Α.Ν.Θ. μαθητές και φοιτητές από την Ιταλία με απώτερο στόχο την αλληλεπίδραση και ανταλλαγή εμπειριών. Το παιχνίδι αποτέλεσε την αφετηρία και το μέσο επικοινωνίας δημιουργώντας ένα κοινό τόπο για όλους τους συμμετέχοντες οδηγώντας τους σ’ ένα διαπολιτισμικό “ταξίδι”.

“Τα παιδιά του RE.A.C.T. γιορτάζουν την αποκριά”

Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε σε μια μεγάλη γιορτή 42 εγγεγραμμένα παιδιά του προγράμματος RE.A.C.T. Τα έθιμα της αποκριάς προσεγγίστηκαν μέσα από το παιχνίδι και τον χορό με τις μεταμφιέσεις και τη ζωγραφική προσώπου να αποτελούν τα υλικά για μια επιτυχημένη γιορτή σε ρυθμούς καρναβαλιού.

“Ετήσια κοπή πίτας”

Η Χ.Α.Ν.Θ. ως εταίρος του προγράμματος Re.A.C.T φιλοξένησε για ακόμη μια χρονιά την εκδήλωση για την ετήσια κοπή πίτας του προγράμματος, στην αίθουσα Δράσης του κεντρικού της κτιρίου. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν όλοι οι εταίροι του προγράμματος καθώς επίσης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Μελίνα Σπυρίδου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Δήμου Θεσσαλονίκης-Διαχειρίστρια του Έργου Re.A.C.T κυρία Βιργινία Πολίτη, η συντονίστρια του έργου κυρία Μαρία Δεβελάσκα, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς κυρία Μαρία Παυλίδου – Βασιλειάδου , Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Συκεών /Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας κύριος Μιχαήλ Βουλγαρίδης, η Διευθύντραια Διοικητικής – Οικονομικής Διαχείρισης και Έργων Ανθρώπινου Δυναμικού της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης κυρία Ευτυχία Κιβρακίδου και ο Γενικός Διευθυντής της Χ.Α.Ν Θεσσαλονίκης κύριος Βασίλης Ιωάννου και η Eπικεφαλής Τομέα Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς Χ.Α.Ν Θεσσαλονίκης κυρία Αρίστη Τζώνη.

To SUNY Cortland-USA επισκέπτεται τη Χ.Α.Ν.Θ.

Tην Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 θα υποδεχτούμε στη Χ.Α.Ν.Θ. 19 φοιτητές και 3 καθηγητές από το πανεπιστήμιο SUNY Cortland- USA στο πλαίσιο του προγράμματός τους “Greece: Sport Industry, History & Culture”, οι οποίοι προέρχονται κατά βάσει από τον τομέα του Sports Management.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής τους διαμορφώνεται ως εξής:

13.00: Άφιξη στη Χ.Α.Ν.Θ. (αίθουσα Σεμιναρίων)

13.45: Ξενάγηση σε χώρους του νεοκλασικού κτιρίου

14.00: Ξενάγηση στο Μουσείο Χ.Α.Ν.Θ. Απονομή αναμνηστικής μπάλας μπάσκετ με τα ονόματα των ωφελουμένων παιδιών (θα τα γράψουν τα ίδια τα παιδιά) στον υπεύθυνο αποστολής

15.00: «Φιλικός Αγώνας» , αφιερωμένος στη φιλία των λαών μεταξύ των φοιτητών από SUNY Cortland και ωφελουμένων παιδιών και των γονέων τους στο REACT και των δασκάλων μας

16.00: Απονομή αναμνηστικών βεβαιώσεων σε όλους τους αθλητές.

Η ΧΑΝθ στηρίζει έμπρακτα τους πρόσφυγες. Από το 2016 ανταποκρίνεται στις ανάγκες και παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς σε πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς και στις προσφυγικές οικογένειες που φιλοξενούνται στη πόλη.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

Share This