Καλώς Ήρθατε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Χ.Α.Ν.Θ.
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Χ.Α.Ν.Θ. είναι ένας ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός με έτος ίδρυσης το 1981, σ’ ένα κτίριο μοναδικό στο κέντρο της πόλης, που συνδυάζει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εκπαίδευσης, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί από το 1965 και το ιδιωτικό Νηπιαγωγείο της Χ.Α.Ν.Θ.
Βασικός στόχος του σχολείου μας είναι η συνεχής και δυναμική εξέλιξή του, ακολουθώντας τις νέες τάσεις της παιδαγωγικής. Βασική του αρχή, η αέναη ανανέωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και η εκσυγχρόνιση των δομών και των εγκαταστάσεών του. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του στελεχώνεται από μία ομάδα παιδαγωγών και συνεργατών, έμπειρων και εξειδικευμένων στον χώρο της Προσχολικής Αγωγής.
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, τηρώντας πιστά όλες τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων. Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος ορίζεται την 1η Σεπτεμβρίου και η λήξη του την 31η Ιουλίου κάθε έτους. Καθ’ όλη του διάρκεια του Ιουλίου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός λειτουργεί ως φύλαξη- με δυνατότητα εβδομαδιαίας συμμετοχής- ενώ τον Αύγουστο παραμένει κλειστός.
Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα:
- Τμήμα Βρεφικό: συμμετέχουν παιδιά από 1- 2 ετών
- Τμήματα Μεταβρεφικά: συμμετέχουν παιδιά από 2- 3 ετών
- Τμήματα Μικρών Προνηπίων: συμμετέχουν παιδιά 3- 4 ετών
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Χ.Α.Ν.Θ. φιλοξενεί παιδιά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», τόσο στα πρωινά, όσο και στα απογευματινά τμήματα.
ΣΚΟΠΟΣ
Η διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο και για τους πιο μικρούς μας φίλους ώστε να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες αυτής της τόσο τρυφερής ηλικίας. Φιλοξενεί βρέφη ηλικίας από 1 έτους έως 2,5 ετών και για τα οποία υπεύθυνες είναι τρεις παιδαγωγοί.
Αρχικός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης μεταξύ του βρέφους και των παιδαγωγών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα και την εκπαίδευσή του. Η σχέση αυτή διαμορφώνεται σταδιακά μέσα σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο Βρεφικό τμήμα κάνουμε έναν ετήσιο σχεδιασμό της διδακτικής πράξης με απλή θεματολογία που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 1 έτους.
ο γενικός σκοπός είναι να προσδιοριστεί με σαφήνεια η ολοπλευρη ανάπτυξη του παιδιού στον ψυχικηντικό τομέα, κοινωνικό-συναισθηματικό, ηθικό, αισθητικό και νοητικό. Η καλλιέτγεια δεξιοτήτων σε αυτήν την ηλικία γίνεται με βάση τρεις θεμελιακές γενικότερες επιδιώξεις δηλαδή:
- Το παιδί πρέπει να γνωρίσει τον εαυτό του
- Να επικοινωνήσει με τους άλλους
- Να επιδράσεις αμφίδρομα στο περιβάλλον που ζει
Η επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων γίνεται δίνοντας στα παιδιά της ηλικίας αυτής πολλά ερεθίσματα αφής , ακοής και όρασης μέσω κατάλληλων παιχνιδιών. Το παιχνίδι αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο μάθησης στην προσχολική ηλικία.
Μέσα από αναγνώσεις παραμυθιών, θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, αισθητηριακό παιχνίδι, κινητικά και παραδοσιακά παιχνίδια, τη μουσική και τα εικαστικά, τα παιδιά βρεφικής ηλικίας αποκτούν εμπειρίες και δεξιότητες και σταδιακά μαθαίνουν κατανοούν τον κόσμο γύρω τους.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το ενδεικτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα του βρεφικού τμήματος. Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και επιδέχεται αλλαγές ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των δραστηριοτήτων και τις ομάδες των παιδιών.
ΠΑΡΟΧΕΣ
- Πρωινό με βάση εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής για τα παιδιά που ξεκίνησαν την στέρεα τροφή
- Ιατρική παρακολούθηση από παιδίατρο 2 φορές τον μήνα.
- Ειδικό διαιτολόγιο από εξειδικευμένο διατροφολόγο.
- Ασφάλιση αστικής ευθύνης κατά τη διάρκεια παραμονής στον Βρεφονηπιακό Σταθμό.
- Δωρεάν φύλαξη τις ημέρες των σχολικών διακοπών.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι εγκαταστάσεις του Βρεφονηπιακού Σταθμού είναι σύγχρονες και διαρκώς ανανεώνονται, ως προς την αισθητική τους, αλλά και ως προς την ασφάλεια και άνεση των παιδιών.
Το κτίριο μας διαθέτει προαύλιο χώρο εξοπλισμένο με παιχνίδια που εξασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον. Ακόμη περιλαμβάνει ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο tennis, κλειστό γήπεδο μπάσκετ, αίθουσα χορού, αίθουσα φουσκωτών εξοπλισμών και θεάτρου.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Παρέχεται από τον διατροφολόγο του Βρεφονηπιακού μας Σταθμού ημερήσιο πρόγραμμα πρωινού γεύματος, απογευματινού γεύματος, καθώς και ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής μεσημεριανού και βραδινού γεύματος.
Ο συνεργαζόμενος διατροφολόγος μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και στην εκτέλεση του προγράμματος διατροφής των νηπίων του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Επίσης, βοηθά και συμβουλεύει το προσωπικό που εμπλέκεται καθοιονδήποτε τρόπο στην παραλαβή και διακίνηση τροφίμων σε θέματα διατροφής και διατροφολογίας. Παρακολουθεί τη διατροφή των παιδιών και συνεργάζεται με τους γονείς για θέματα σχετικά με τη διατροφή. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα/διαλέξεις που τυχόν οργανώνει ο Βρεφονηπιακός Σταθμός για τα θέματα σωστής διατροφής και καταπολέμησης θεμάτων δυσθρεψίας (παχυσαρκίας ή ανεπαρκούς ποσοτικά ή ποιοτικά διατροφής). Τέλος, συνεργάζεται με την παιδίατρο του Σταθμού και το παιδαγωγικό προσωπικό.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το βρεφικό τμήμα εξυπηρετεί έως 12 παιδιά με δύο (2) παιδαγωγούς και μία (1) βοηθό και σε κάθε περίπτωση με το παιδαγωγικό προσωπικό που προβλέπεται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις που οριοθετούν την αναλογία του παιδαγωγικού προσωπικού και παιδιών.
Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού είναι ανάλογες με το ωράριο εργασίας και τις ώρες λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Στα πλαίσια της λειτουργίας του, ο Βρεφονηπιακός μας Σταθμός συνεργάζεται με εξειδικευμένους επαγγελματίες, με σκοπό την προώθηση του σκοπού και των αρχών του. Συνεργάζεται με παιδίατρο που ελέγχει την υγεία των παιδιών, με διατροφολόγο που συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός ενδεικτικού προγράμματος διατροφής των παιδιών και με ψυχολόγο στα πλαίσια της συμβουλευτικής.
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Τα παιδιά εξετάζονται από την παιδίατρό μας δύο φορές τον μήνα.
Ο ρόλος της είναι καθαρά προληπτικός και συμβουλευτικός. Για κάθε παιδί που εξετάζεται, ακολουθεί γραπτή γνωμάτευση της γιατρού την ίδια ημέρα για τη σωστή ενημέρωση των γονέων.
Η παιδίατρος μας κα. Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα είναι συνεργάτης του σχολείου μας. Ακολουθώντας την πορεία της κυρίας Παπαδοπούλου Κωνσταντίνας, διατηρεί ιατρείο στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Οι εγγραφές του Βρεφονηπιακού μας Σταθμού για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν μετά την επίσημη ανακοίνωση του σχολείου, πραγματοποιούνται, όμως, και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική περιήγηση στους χώρους του σχολείου μας αλλά και στα τμήματά μας μέσω της ιστοσελίδας μας και να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, είτε με email στο [email protected] είτε τηλεφωνικά στο 2316001031
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πότε γίνονται οι εγγραφές;
Εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν τον Μάϊο. Παρόλα αυτά μπορούν να γίνονται και κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.
Τι χρειάζεται να κάνω για να γράψω το παιδί μου;
Να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ορίσουμε ένα ραντεβού για να σας ξεναγήσουμε στο σχολείο μας και να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμά μας.
Τι χρειάζεται για την εγγραφή;
- Αντίγραφο της σελίδας των εμβολίων από το βιβλιάριο υγείας του παιδιού
- Πιστοποιητικό γεννήσεως
- ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή) μόνο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου
- Βεβαίωση παιδιάτρου
Πόσο καιρό κρατάει η προσαρμογή;
Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Παρόλα αυτά η πείρα μας έχει δείξει πως το διάστημα 5-10 εργάσιμων ημερών είναι ικανοποιητικό για να συνηθίσει το παιδάκι σας το χώρο και τις παιδαγωγούς μας.
Πώς γίνεται η προσαρμογή;
Η προσαρμογή γίνεται μαζί με τον γονέα και χωρίζεται σε φάσεις. Ένας γονέας επισκέπτεται τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί (πάντα την ίδια ώρα της ημέρας, αν είναι δυνατόν). Κάθεται περίπου για 2 ώρες μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας μαζί με το παιδί. Αυτό συμβαίνει για όλη την πρώτη εβδομάδα και σταδιακά αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του παιδιού στον χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι μαζί με αυτό. Η Παιδαγωγός προσεγγίζει προσεκτικά το παιδί χωρίς να του ασκεί πίεση, είτε ζητώντας του να παίξει είτε συμμετέχοντας στο παιχνίδι του παιδιού. Παρατηρεί την αλληλεπίδραση του γονιού με το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού είναι σημαντικό ο γονιός: να ενεργεί με έναν παθητικό τρόπο, σε καμία περίπτωση να μην ωθεί το παιδί να απομακρυνθεί από αυτόν, πάντα να δέχεται ότι το παιδί θέλει να είναι κοντά του να δίνει προσοχή στο παιδί, ενώ ο ίδιος παραμένει στο παρασκήνιο και είναι πάντα εκεί, όποτε τον χρειαστεί το παιδί.
Τι θα γίνει αν το παιδί μου δεν προσαρμοστεί;
Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή της αποχώρησης του γονιού. Το κλάμα δείχνει το ισχυρό δέσιμο που υπάρχει μεταξύ του παιδιού και του γονιού και για το λόγο αυτό θεωρείται συχνά ένα υγιές σημάδι. Το συναίσθημα του αποχωρισμού που νιώθει το παιδί μπορεί να εκφραστεί και με θυμό προς τον γονιό που θεωρεί ότι το εγκαταλείπει. Έτσι, κατά τη διάρκεια της προσαρμογής μπορεί να εμφανιστούν σημάδια διαταραχής στον ύπνο, ανορεξία, έντονη γκρίνια, άρνηση. Όλα αυτά όμως διαρκούν πολύ λίγο εάν τα παιδιά έχουν απέναντι τους την ήρεμή και σταθερή συμπεριφορά του γονιού που γνωρίζει ότι όλο αυτό θα τελειώσει και το παιδί μετά θα απολαμβάνει αυτή τη συμβίωση, θα αποκτήσει φίλους, θα κοινωνικοποιηθεί. Όσο πιο σίγουρος λοιπόν είναι ο γονιός για την απόφαση που έχει πάρει για το παιδί του, τόσο πιο εύκολα το παιδί θα εμπιστευτεί τον εαυτό του και θα εγκλιματιστεί στο καινούριο περιβάλλον
Τα παιδιά χρειάζονται περίπου ένα μήνα για να συνειδητοποιήσουν πως αυτή θα είναι η νέα τους πραγματικότητα από εδώ και στο εξής. Προτείνουμε να κάνετε υπομονή αυτό το χρονικό διάστημα και να μην σταματήσετε να το φέρνετε στο σχολείο, ακόμη κι αν κάποιες φορές δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί. Κάθε αλλαγή θέλει χρόνο και υπομονή. Αν, σε οποιαδήποτε περίπτωση, αποφασίσετε πως δεν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας αυτό το χρόνο, μπορείτε να σταματήσετε να το στέλνετε χωρίς να έχετε καμία υποχρέωση προς το σχολείο.
Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο της Χ.Α.Ν.Θ.;