Επιλογή Σελίδας

Γίνε εθελοντής

Η Τράπεζα Εθελοντισμού της Χ.Α.Ν.Θ. έχει ως στόχο την ενεργοποίηση σε εθελοντική βάση, μελών της αλλά και άλλων ενδιαφερομένων σε δραστηριότητες κοινωνικές, περιβαλλοντικές πολιτιστικές, αθλητικά γεγονότα κλπ.

Η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και το αίσθημα προσωπικής ικανοποίησης από την συμμετοχή είναι κάποια από τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.

Τι απαιτείται:

  • διάθεση προσφοράς
  • καλή θέληση
  • συνέπεια
  • ομαδικότητα

Αίτηση Εθελοντή (κλικ)

Ακολουθεί άρθρο του εθελοντή μας, κ. Γιώργου Ι. Γαβριηλίδη με τίτλο “Τι προσδιορίζει τον εθελοντισμό;”

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξουμε τα πράγματα και να μην μείνουν ευσεβείς πόθοι οι ελπίδες μας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».

Η σύγχρονη έννοια της κοινωνίας των πολιτών απασχόλησε την ανθρώπινη σκέψη από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ο Αριστοτέλης, ο Μακιαβέλι, ο Hegel, προσπάθησαν να δώσουν ιδιαίτερο νόημα και να προβλέψουν το ρόλο και την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών. Μιας κοινωνίας που συμπεριλαμβάνει γενικότερα την έννοια του ενεργού πολίτη που συμμετέχει στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και που αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για την βελτίωση της δικής του ζωής και εκείνης των συνανθρώπων του. Είναι ο πολίτης που αντιλαμβάνεται ότι τα προβλήματα της κοινωνίας είναι και δικά του, είτε τα βιώνει προσωπικά είτε όχι, γιατί έχει συναίσθηση ότι η ευτυχία και ευημερία των συνανθρώπων του καθορίζει ουσιαστικά και τη δική του μοίρα.

Προσδιορίζει ιδιαίτερο νόημα στη δημοκρατία καθώς δεν περιορίζεται στο δικαίωμα της ψήφου αλλά συνεργάζεται ή αντιστέκεται στις πολιτικές που επηρεάζουν τη δική του ζωή όσο και των συμπολιτών του, σεβόμενος πάντα την πλειοψηφία και τα δικαιώματα των όλων ανθρώπων.

Ο ενεργός πολίτης αναλαμβάνει και ενεργό ρόλο σε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία, αφού γνωρίζει ότι το κράτος αδυνατεί να λύσει όλα τα προβλήματα δια «μαγείας». Αυτός ο ενεργός ρόλος εκφράζεται με τον εθελοντισμό.

Ο εθελοντισμός θα μπορούσε να οριστεί ως η συνεισφορά ατόμων στο πλαίσιο μιας με κερδοσκοπικής, μη αμειβόμενης δράσης που δεν προβλέπει επαγγελματική εξέλιξη και έχει σκοπό την ευημερία του ανθρώπου-ων ή της κοινότητας στην οποία απευθύνεται. Ο εθελοντισμός θεωρείται και ως «…ένα σύμπτωμα της αντίδρασης σε μια κοινωνία η οποία εξελίσσεται στο παγκόσμιο χωριό των ιδιοτελών ανθρώπων που έχουν κλειστεί στο καβούκι τους…» (Κων/νος Τσουκαλάς, Καθ. Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ο εθελοντισμός έχει πολλαπλές εκφάνσεις: εθελοντές που συμπαραστέκονται σε όσους αποτελούν ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας των πολιτών, εθελοντές για δενδροφυτεύσεις, εθελοντές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, εθελοντές γιατροί, εθελοντές δάσκαλοι, εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εθελοντές στην περίθαλψη ασθενών, εθελοντές στην στήριξη ανθρώπων που βιώνουν την ανθρώπινη απώλεια, εθελοντές στην πυροπροστασία, εθελοντές κάτοικοι μιας γειτονιάς που οργανώνονται για να προστατέψουν τα δέντρα των δρόμων, τα πάρκα ή που καθαρίζουν και βάφουν τους μουντζουρωμένους τοίχους των σχολείων, και πόσα άλλα…

Ο εθελοντισμός είναι όντως ένα στοιχείο κοινωνικού μετασχηματισμού και κοινωνικού πολιτισμού.
Πολίτες από κλίση, από εμπειρία ή ευαισθησία κάθε ηλικίας μπορεί να γίνουν εθελοντές. Πολίτες που αντιλαμβάνονται την έννοια της αμοιβαιότητας, της συλλογικής έκφρασης, πολίτες που θέλουν να προσφέρουν.

Γιώργος Ι. Γαβριηλίδης
Εθελοντής Χ.Α.Ν.Θ.
Δάσκαλος Αγγλικών στο Εθελοντικό Πρόγραμμα React For Life
Μέλος της Επιτροπής Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς και της Επιτροπής Προσφυγικού

Εκπαίδευση Εθελοντή

Η γενικότερη παιδεία ενός εθελοντή γύρω από τις ανθρώπινες αξίες αλλά και η προετοιμασία ενός εθελοντή για το εθελοντικό του έργο θεωρούμε ότι είναι ουσιαστικές παράμετροι για τη νοηματοδότηση των ενεργειών του. Καθώς και για να αισθάνεται ο εθελοντής ικανός και αποτελεσματικός στο έργο του. Η γνωριμία του εθελοντή με το φορέα θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη σχέσεων και εμπιστοσύνης με τους άλλους εθελοντές και τον ίδιο τον φορέα.

Η ανάπτυξη μια σειράς ενεργειών αποτελεί μέλημα μας και αντικείμενο σχεδιασμού ανάλογα με τις δράσεις μας.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:
Τομέας Άνθρωπος & Κοινωνία

231 600 1042, – 41 

email: [email protected] 

Η Τράπεζα Εθελοντισμού της Χ.Α.Ν.Θ. ενεργοποιεί σε εθελοντική βάση, μέλη της και άλλους ενδιαφερόυμενους σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές πολιτιστικές, αθλητικές, κλπ δραστηριότητες.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

Share This