Επιλογή Σελίδας

Ακαδημία Στελεχών Κατασκήνωσης

Εκπαιδεύοντας…

Για όσους ασχολούνται με τις κατασκηνώσεις επαγγελματικά είναι σαφές ότι κάποιοι από τους πλέον συνήθεις κατασκηνωτικούς στόχους λειτουργούν σε δύο επίπεδα την ίδια στιγμή.

Ένας συνήθης κατασκηνωτικός στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Στο ένα επίπεδο η κατασκήνωση αναπτύσσει σε μια ομάδα δεξιότητες τις οποίες όλοι ονομάζουμε «δεξιότητες δραστηριότητας». Αυτές είναι οι δεξιότητες τις οποίες μαθαίνουν οι κατασκηνωτές για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στα διάφορα κατασκηνωτικά προγράμματα. Περιλαμβάνουν αθλητικές, ψυχαγωγικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως η εκμάθηση κολύμβησης, η ιστιοπλοΐα, η ιππασία, η ζωγραφική κλπ. Έτσι όταν για παράδειγμα έχουμε κατασκηνωτές που παίζουν ποδόσφαιρο αν έχουν καλό εκπαιδευτή και εξασκηθούν θα μάθουν πώς να ελέγχουν την μπάλα με τα διάφορα μέρη του σώματος τους, πως να τη σταματούν πως να κάνουν σουτ και άλλα. Αυτές είναι δραστηριότητες πρώτου επιπέδου.

Την ίδια στιγμή όμως, σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κατασκήνωση αναπτύσσει μια δεύτερη ομάδα δεξιοτήτων που βοηθούν τους νέους ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους με τρόπους που εκτείνονται πολύ πάνω από τις απλές κατασκηνωτικές δραστηριότητες του προγράμματος.  Αυτές συχνά αναφέρονται ως «δεξιότητες ζωής». Σε αυτές περιλαμβάνονται η επικοινωνία, η κοινωνικότητα, η σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η οργανωτικότητα, η υπευθυνότητα και πολλές άλλες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ο σπουδαιότερος λόγος που θέλουμε οι κατασκηνωτές να παίξουν ποδόσφαιρο (ή άλλα σπορ) έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από το να μπει η μπάλα στα δίκτυα.

Το να μάθει ο κατασκηνωτής να δένει ένα κόμπο για να ασφαλίζει τη βάρκα στην προκυμαία είναι δεξιότητα πρώτου επιπέδου. Αλλά μαθαίνοντας αυτό ο κατασκηνωτής μπορεί επίσης να εκπαιδευτεί από έναν έμπειρο αρχηγό πως:

  • Να ακολουθεί σαφείς οδηγίες σε μια συγκεκριμένη σειρά.
  • Να μαθαίνει παρατηρώντας κάποιον άλλο.
  • Να ρωτά για να βοηθηθεί να μάθει.
  • Να εξασκείται σε μια δεξιότητα.
  • Να παραμένει ήρεμος όταν κάνει λάθη.
  • Να διορθώνει τα λάθη.
  • Να είναι υπομονετικός.
  • Να είναι επίμονος.
  • ………………και πολλά άλλα ακόμα.

Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι δευτέρου επιπέδου ή «δεξιότητες ζωής». Και οι δεξιότητες ζωής διαρκούν μια ολόκληρη ζωή.

Η Ακαδημία Στελεχών Κατασκηνώσεων της ΧΑΝΘ σκοπό έχει να ετοιμάσει τα στελέχη των κατασκηνώσεων της ώστε να μπορούν ακριβώς να εκπαιδεύσουν τους κατασκηνωτές σε όλες αυτές τις δεξιότητες.

Σκοπός μας στις κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ;

Share This