Επιλογή Σελίδας

Η Χ.Α.Ν.Θ. στην προσφυγική κρίση

Η Χ.Α.Ν.Θ. στηρίζει έμπρακτα τους πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας. Από το 2016 ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν και παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς σε πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και στις προσφυγικές οικογένειες που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της πόλης. Αδιάλειπτα έως και σήμερα προσφέρει υλικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικά – ψυχαγωγικά προγράμματα σε παιδιά και ενήλικες.

RE.A.C.T.

Η ΧΑΝΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας RE.A.C.T., ως μέλος του εταιρικού σχήματος με επικεφαλής τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρέχοντας υπηρεσίες δημιουργικής και αθλητικής απασχόλησης σε παιδιά και εφήβους. Παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 6-16 ετών, που διαμένουν σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, του Δήμου Συκεών και Καλαμαριάς προσέρχονται καθημερινά στο κεντρικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ. και παρακολουθούν θεατρική αγωγή, εικαστικά, αθλητικές δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις μας σχετικά με τους πρόσφυγες στo blog μας http://refugees.ymca.gr/

React for life

Οι εθελοντές της Χ.Α.Ν.Θ. ανταποκρίνονται στο προσφυγικό ζήτημα και δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφοράς προς την ευπαθή κοινωνικά ομάδα. Η Ομάδα των εθελοντών της Χ.Α.Ν.Θ. από το 2015 δραστηριοποιήθηκε στο Hot Spot στην Ειδομένης και στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά, παρέχοντας δημιουργική απασχόληση σε προσφυγόπουλα.

Διερευνώντας τις ανάγκες των γονέων των ωφελούμενων προσφύγων από το πρόγραμμα REACT αλλά και της Solidarity Now, λειτουργούν καθημερινά εθελοντικά τμήματα γλωσσομάθειας Αγγλικών, Ελληνικών και Γερμανικών από εθελοντές.

Επιπλέον, στα πλαίσια του React for Life οργανώνονται προβολές προσφυγικού σινεμά στη Χ.Α.Ν.Θ. με στόχο την ενσωμάτωση, την αλληλεγγύη και την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην πόλη μας.

Αν επιθυμείτε να προσφέρετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες δηλώστε την εθελοντική σας προσφορά εδώ.

Αυλαία για το πιλοτικό πρόγραμμα «ΔΙΑ-δρασις»: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων.

Στις 31 Μαΐου 2020 έπεσε η αυλαία για το πιλοτικό πρόγραμμα «ΔΙΑ-δρασις παιδιών προσχολικής ηλικίας: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων». Το πρόγραμμα οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Τομέα Άνθρωπος και Κοινωνία της Χ.Α.Ν.Θ. στο πλαίσιο της Δράσης Ι του έργου «Ενισχύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την πρόσβαση στο σχολείο για προσφυγόπουλα» με επικεφαλής εταίρο την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΑΕ/ΟΤΑ και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τα Open Society Foundation, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε τον χώρο που στέγασε το Παιδικό Κέντρο «ΔΙΑ-δρασις» στο κέντρο της πόλης. Το πρόγραμμα είχε εκπαιδευτικό και διαπολιτισμικό χαρακτήρα και αποτέλεσε μοναδική κοιτίδα πρόσβασης των προσφύγων στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, για παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών, αλλά παράλληλα και πεδίο ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης μέσω της αλληλεπίδρασης οικογενειών προσφύγων που ζουν στην πόλη και της τοπικής κοινωνίας.
Το ‘Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσχολικής ηλικίας’ για προσφυγόπουλα 2 έως 4 ετών που φοίτησαν στο Παιδικό Κέντρο έδωσε έμφαση στην προσαρμογή στο νέο περιβάλλον μάθησης, καθώς και προτεραιότητα στην εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα αλλά  παράλληλα και στην ενίσχυση των γλωσσών καταγωγής τους. Απώτερη επιδίωξη ήταν η προετοιμασία των παιδιών για την ομαλή ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση, όπως και πράγματι έγινε για πάνω από 15 4χρονα παιδιά που παρακολούθησαν την περσινή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «ΔΙΑ-δρασις» και τη φετινή φοίτησαν στο Νηπιαγωγείο. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 50 παιδιά προσφυγικού πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκειά
του.
Η «ΔΙΑ-δρασις» προώθησε επίσης την κοινωνική ένταξη και την ουσιαστική
συμπερίληψη μέσα από το ‘Πρόγραμμα διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων’ για ΟΛΑ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από 2 έως 6 ετών (προσφυγικού, τοπικού και γηγενή πληθυσμού). Η καινοτομία του προγράμματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν ωφέλησε αποκλειστικά προσφυγικές οικογένειες, αλλά ήταν ανοιχτό και στην τοπική κοινωνία. Αξιοποίησε τα οφέλη της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα μέσα από την αρμονική συνύπαρξη και την ισότιμη συμμετοχή. Συνολικά, περίπου 70 παιδιά συμμετείχαν μαζί με τις οικογένειές τους, και τα μισά περίπου προέρχονταν από την τοπική κοινωνία. Οργανώθηκαν πάνω από 50 δράσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, επισκέψεις σε μουσεία, εκδρομές, ψυχαγωγικές και εορταστικές εκδηλώσεις κ.ά. φέρνοντας πολλούς φορείς, οργανώσεις και ιδιώτες κοντά στο πρόγραμμα αυτό και στο έργο της ΧΑΝΘ. Με σύμβολο τον χαρταετό, ένα διαπολιτισμικό σύμβολο – γέφυρα πολιτισμών, ο διαφορετικός αυτός «παιδικός σταθμός» αποτέλεσε στους 21 μήνες λειτουργίας του, μια σημαντική εκπαιδευτική παρέμβαση και μια ουσιαστική κοινωνική διαπολιτισμική πρόταση για την πόλη μας και διακρίθηκε για την ποιότητα, την πρωτοτυπία και την καινοτομία του. Η πιλοτική φάση του προγράμματος ολοκληρώνεται σε μερικές μέρες αλλά οι προσπάθειες αναζήτησης νέας χρηματοδότησης συνεχίζονται.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Πάολα Σερεμέτη , Τ: 2313 31 74 33, Μ: [email protected], για ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ
Αρίστη Τζώνη, Τ: 6985 87 79 54, Μ: [email protected], για ΧΑΝΘ

Η ΧΑΝΘ στηρίζει έμπρακτα τους πρόσφυγες. Από το 2016 ανταποκρίνεται στις ανάγκες και παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς σε πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς και στις προσφυγικές οικογένειες που φιλοξενούνται στη πόλη.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

1000 και πλέον άτομα τα τελευταία 5 χρόνια, εθελοντές, αθλητές, συμμετέχοντες στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ. ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά

Share This