Επιλογή Σελίδας
1923 Επί προεδρίας Κωνσταντίνου Κύρτση, κατασκευάζεται το πρώτο ανοιχτό γήπεδο καλαθόσφαιρας της Ελλάδας, στον χώρο πίσω από το σημερινό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ., πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του κεντρικού κτιρίου. Παράλληλα κατασκευάζονται και δύο γήπεδα βόλεϊ και ένα τερέν τένις.
1930 Αρχίζει να διαμορφώνεται ο χώρος του στίβου.
1934 Ξεκινά η λειτουργία του στίβου, καθώς και η λειτουργία του κλειστού γηπέδου καλαθόσφαιρας στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου της Χ.Α.Ν.Θ.
1945 Επί προεδρίας Κωνσταντίνου Σαράτση, μετατοπίζεται το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου της Χ.Α.Ν.Θ. επί της οδού Ν. Γερμανού και εμπλουτίζεται με φωτισμό και ξύλινες κερκίδες.
Την περίοδο αυτή φιλοξενήθηκαν στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ.:
 • Πρωταθλήματα καλαθόσφαιρας ομάδων της Θεσσαλονίκης
 • Πανελλήνια πρωταθλήματα μικτών ομάδων πόλεων
 • Νυχτερινά τουρνουά καλαθόσφαιρας
1956 Επί προεδρίας Εμμανουήλ Βαλαγιάννη, αρχίζει η ανακατασκευή και η επέκταση σε σχήμα πετάλου των κερκίδων του ανοιχτού γηπέδου με τελική χωρητικότητα 3.000 θεατών, καθώς και η επίστρωση του δαπέδου με ειδικό μείγμα φελλού και πίσσας.
1961 Επί προεδρίας Εμμανουήλ Βαλαγιάννη, ολοκληρώνεται η κατασκευή των κερκίδων προς την οδό Δαγκλή και στη συνέχεια τοποθετείται χρονόμετρο των 30΄΄ και εγκαθίστανται γυάλινοι πίνακες.
Αυτή την  περίοδο στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ. φιλοξενήθηκαν:
 • Θρυλικοί αγώνες καλαθόσφαιρας Α΄ εθνικής κατηγορίας
 • Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ των Χ.Α.Ν.
 • Αγώνες κατς
 • Επιδείξεις ρυθμικής γυμναστικής
 • Το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού
1978 Προκαλούνται σοβαρές ζημίες από τον ισχυρό σεισμό, που επισκευάζονται επί προεδρίας Δημητρίου Ζάννα
Αυτή την περίοδο το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ. χρησιμοποιείται για:
 • Πρωταθλήματα Μπάσκετ
 • Γυμναστικές Επιδείξεις
 • Επιδείξεις αθλημάτων (πινγκ-πονγκ, Άρσης Βαρών, Ενόργανης Γυμναστικής κ.α.)
 • Αγώνες Βόλεϊ
1990 Πραγματοποιούνται έργα βελτίωσης και το γήπεδο χρησιμοποιείται κυρίως για προπονήσεις ομάδων μικρών ηλικιών.
2002 Κατεδαφίζεται το ανοιχτό γήπεδο και αποξηλώνονται οι κερκίδες του, μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης και αξιοποίησης ολόκληρου του οικοπέδου της Χ.Α.Ν.Θ.
23-11-2002 Επί προεδρίας Βασιλείου Παπαδήμα, θεμελιώνονται οι νέες εγκαταστάσεις του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της Χ.Α.Ν.Θ. και ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής τους
2003-2006 Επί προεδρίας Νικολάου Χαρατσάρη, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ανέγερση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων της Χ.Α.Ν.Θ.
19-2-2008 Επί προεδρίας Ιωάννη Ηλιάδη, πραγματοποιείται η παραλαβή και η έναρξη λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου της Χ.Α.Ν.Θ., το οποίο περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα βόλεϊ, γήπεδο χάντμπολ, αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αίθουσα χορού, γυμναστήριο αθλητών, αποδυτήρια, σάουνα, γραφεία προσωπικού, ξενώνες αθλητών, κυλικείο, ιατρείο, καθώς και αίθουσα συνεδριάσεων και συνεντεύξεων τύπου
2013 Επί προεδρίας Ιωάννη Σωσσίδη, ολοκληρώνονται και παραδίδονται προς χρήση οι αίθουσες τζούντο – ταε κβον ντο και σκουός και κατασκευάζεται και εξοπλίζεται το κλειστό γυμναστήριο.
7-12-2013 Τελετή ονοματοδοσίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Χ.Α.Ν.Θ.
8-12-2013 Επί προεδρίας Ιωάννη Σωσσίδη εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μπάσκετ

Για τη συμμετοχή σας στα προγράμματα του Μουσείου Basket, απαιτείται προσυνεννόηση!

Θεοδωρούδη Ελευθερία: 2310261210, 2316001000 (εσωτ. 4815), email: [email protected]

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ της ΧΑΝΘ;

Share This