Επιλογή Σελίδας

«ΔΙΑ-δρασις»: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Στις 31 Μαΐου 2020 έπεσε η αυλαία για το πιλοτικό πρόγραμμα «ΔΙΑ-δρασις: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων».

Το πρόγραμμα οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Τομέα Άνθρωπος και Κοινωνία της Χ.Α.Ν.Θ. στο πλαίσιο της Δράσης Ι του έργου «Ενισχύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την πρόσβαση στο σχολείο για προσφυγόπουλα» με επικεφαλής εταίρο την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΑΕ/ΟΤΑ , ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και

χρηματοδοτήθηκε από Open Society Foundation, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε χώρο στο κέντρο της πόλης για την στέγαση του Παιδικού Κέντρου «ΔΙΑ-δρασις»

Το πρόγραμμα είχε εκπαιδευτικό και διαπολιτισμικό χαρακτήρα και αποτέλεσε μοναδική κοιτίδα πρόσβασης των προσφύγων στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, για παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών, αλλά παράλληλα και πεδίο ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης μέσω της αλληλεπίδρασης οικογενειών προσφύγων που ζουν στην πόλη και της τοπικής κοινωνίας.

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσχολικής ηλικίας για προσφυγόπουλα 2 έως 4 ετών, έδωσε έμφαση στην προσαρμογή στο νέο περιβάλλον μάθησης, καθώς και προτεραιότητα στην εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα αλλά  παράλληλα και στην ενίσχυση των γλωσσών καταγωγής τους. Απώτερη επιδίωξη ήταν η προετοιμασία των παιδιών για την ομαλή ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση, όπως και πράγματι έγινε για πάνω από 15 τετράχρονα παιδιά που παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «ΔΙΑ-δρασις» και στην συνέχεια φοίτησαν στο Νηπιαγωγείο. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 50 παιδιά προσφυγικού πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Η «ΔΙΑ-δρασις» προώθησε επίσης την κοινωνική ένταξη και την ουσιαστική

συμπερίληψη μέσα από το Πρόγραμμα διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων για ΟΛΑ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από 2 έως 6 ετών (προσφυγικού, τοπικού και γηγενή πληθυσμού). Η καινοτομία του προγράμματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν ωφέλησε αποκλειστικά προσφυγικές οικογένειες, αλλά ήταν ανοιχτό και στην τοπική κοινωνία. Αξιοποίησε τα οφέλη της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα μέσα από την αρμονική συνύπαρξη και την ισότιμη συμμετοχή. Συνολικά, περίπου 70 παιδιά συμμετείχαν μαζί με τις οικογένειές τους στο Πρόγραμμα διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, και τα μισά περίπου προέρχονταν από την τοπική κοινωνία.

Οργανώθηκαν πάνω από 50 δράσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, επισκέψεις σε μουσεία, εκδρομές, ψυχαγωγικές και εορταστικές εκδηλώσεις κ.ά. φέρνοντας πολλούς φορείς, οργανώσεις και ιδιώτες κοντά στο πρόγραμμα αυτό και στο έργο της ΧΑΝΘ.

Με σύμβολο τον χαρταετό, ένα διαπολιτισμικό σύμβολο – γέφυρα πολιτισμών, ο διαφορετικός αυτός «παιδικός σταθμός» αποτέλεσε στους 21 μήνες λειτουργίας του, μια σημαντική εκπαιδευτική παρέμβαση και μια ουσιαστική κοινωνική διαπολιτισμική πρόταση για την πόλη μας και διακρίθηκε για την ποιότητα, την πρωτοτυπία και την καινοτομία του.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Τομέας Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς
(Άνθρωπος & Κοινωνία)
Προγράμματα για τον Προσφυγικό Πληθυσμό
Τ: 231 600 1041, – 44, – 45
Ε-mail: [email protected]

Share This