Επιλογή Σελίδας

Το πρώτο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ στη χώρα βρίσκεται εκεί που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ, όταν η ΧΑΝΘ έφερε το άθλημα στη χώρα, το διέδωσε και το ανέδειξε. Ιδρύθηκε το 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία, 2007-2013». Τον Οκτώβριο του 2019 επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου PROMO – YMC(H)A, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους των κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VA ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020.”

Το Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ ιδρύθηκε, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα.

Οι πρώτες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου αποτελούνται  από ιστορικά αθλητικά τεκμήρια του μπάσκετ που αναπτύχθηκε στην ΧΑΝΘ. Βασική επιδίωξη αποτελεί η συλλογή και ανάδειξη της ιστορίας του μπάσκετ, με σημείο αναφοράς το φορέα που εισήγαγε το άθλημα στην Ελλάδα, την ΧΑΝΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, η συλλογή αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος, ενθυμήματα με το σήμα της ΧΑΝΘ, μετάλλια και διπλώματα που κατέκτησαν οι ομάδες της ΧΑΝΘ, εξοπλισμό του παλιού ανοιχτού γηπέδου, αθλητικές ενδυμασίες και επιπλέον τεκμηριωτικό υλικό που αναδεικνύει την ιστορία του αθλήματος.

Η νέα πτέρυγα του μουσείου είναι αφιερωμένη στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Ελλάδος, καθώς και στην ιστορία και τη δράση των σημαντικών φορέων του Ελληνικού Μπάσκετ. Μέσα από εκθέματα όπως οι φανέλες σημαντικών παικτών της Εθνικής Ομάδας ανά τα χρόνια, μετάλλια, εισιτήρια, μπάλες ιστορικών αγώνων υπογεγραμμένες από τους παίκτες και συλλεκτικά αναμνηστικά αντικείμενα, γίνεται ιστορική αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας της Εθνικής Ομάδας. Επιπλέον, μέσα από την πλούσια συλλογή του μουσείου σε συλλεκτικά αντικείμενα  διεθνών διοργανώσεων, ομάδων, συλλόγων, ομοσπονδιών, προπονητών, διαιτητών και παικτών, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή  με το άθλημα του μπάσκετ ανά τον κόσμο.

Το πρώτο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ στη χώρα βρίσκεται εκεί που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ, όταν η ΧΑΝΘ έφερε το άθλημα στη χώρα, το διέδωσε και το ανέδειξε.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ της ΧΑΝΘ;

Share This