Ιστορικά στοιχεία για την σχέση της Χ.Α.Ν.Θ. με πρόσφυγες
Η σχέση της Χ.Α.Ν.Θ. με προσφυγικό πληθυσμό ξεκινά από πολύ νωρίς από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του Σωματείου.
Όταν άρχισε η έλευση των προσφύγων, της Μικράς Ασίας δημιούργησε σημεία υποδοχής, στήνοντας σκηνές για την στέγαση τους, διανέμοντας καθαρά ρούχα. Σε συνεργασία με την Παγκόσμια ΧΑΝ έστησε 1000 μεγάλες σκηνές στην Τούμπα, για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων και οργάνωσε ομάδες επιμόρφωσης και απασχόλησης για τα παιδιά, ενώ ειδικά για τα κορίτσια, οργάνωσε μαθήματα ραπτικής και κεντήματος.
Μια επιστολή του τότε Γενικού Διευθυντή της Χ.Α.Ν.Θ., που διασώζεται στο Ιστορικό της Αρχείο, μας πληροφορεί ότι τον Μάρτιο του 1925, η Χ.Α.Ν.Θ. δραστηριοποιήθηκε, για την ανακούφιση των προσφύγων, σε 27 χωριά γύρω από τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας φάρμακα, καθαρά ρούχα, αλλά και σπόρους στους χωρικούς, οι οποίοι ανελάμβαναν, έτσι, την υποχρέωση να δουλέψουν για να κερδίσουν την δυνατότητα σταδιακά να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Παράλληλα παρείχε φαγητό σε «Δημόσια Κουζίνα» που σερβίριζε δυο γεύματα σε άστεγους πρόσφυγες.
Η δομή «Boys Home», τον Μάρτιο 1925, προσφέρει κατάλυμα σε 28 άστεγα αγόρια – πρόσφυγες. Όταν κάποιο παιδί έβρισκε, πλήρωνε την οφειλή του στη δομή. Τα απογεύματα οργανώνονταν από τα διαφορετικά τμήματα της Χ.Α.Ν.Θ. εκπαιδευτικά μαθήματα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και συζητήσεις θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα το «Άγγλο-Αμερικανικό Σχολείο» για κορίτσια στέγαζε 30 άστεγα κορίτσια από 12 έως 20 ετών, και προσέφερε επιμορφωτικά και θρησκευτικά μαθήματα, παράλληλα με την καθιερωμένη εκπαίδευση στην ραπτική και το κέντημα.
Το 1965 με την οικονομική ενίσχυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και την μεσολάβηση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ, η Χ.Α.Ν.Θ. αναλαμβάνει την υποχρέωση να ανεγείρει μια πολυκατοικία, στην περιοχή της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη, για την στέγαση Λευκορώσων προσφύγων που ζούσαν στην περιοχή της Χαριλάου. Η δράση αυτή, ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εξέλειπαν από τη ζωή οι Λευκορώσοι που βρήκαν στέγη σ΄ αυτή.
Η Χ.Α.Ν.Θ. στην σύγχρονη προσφυγική κρίση
Ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης προσφυγικών ροών το 2015 και 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της Χ.Α.Ν.Θ. αποφασίζει ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα αποτελεί βασική στρατηγική της εστίαση της Χ.Α.Ν.Θ. κατά την περίοδο αυτή και θα συμβάλλει διαρκώς με τα μέσα που διαθέτει, τους εθελοντές της και τα επαγγελματικά της στελέχη, αλλά και τους πόρους που θα αναζητά στην ομαλή ένταξη – συμπερίληψη του προσφυγικού πληθυσμού στην ελληνική κοινωνία και στην αλληλοαποδοχή. Προτάσσει την στήριξη του ευάλωτου πληθυσμού κυρίως παιδιά, μόνες μαμάδες με παιδί, έφηβοι. Συστήνει Ειδική Υποεπιτροπή Εθελοντών Χ.Α.Ν.Θ. παρακολούθησης των προγραμμάτων που αφορούν τον προσφυγικό πληθυσμό, και αναθέτει στον Τομέα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς (Άνθρωπος και Κοινωνία) της Χ.Α.Ν.Θ. την ευθύνη σχεδιασμού, οργάνωσης και παρακολούθηση της υλοποίησης προγραμμάτων για τον προσφυγικό πληθυσμό.
Η πρόκληση της ένταξης και της αλληλοαποδοχής
Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα έχει υποστεί μετασχηματισμούς. Αυτό οδήγησε τη Χ.Α.Ν.Θ. να προσαρμόσει τις στρατηγικές και τις παρεμβάσεις της στις νέες ανάγκες. Το 2017, ο κρατικός σχεδιασμός πολιτικών απευθυνόταν σε έναν πληθυσμό σε μετακίνηση, ενώ από το 2018 ο σχεδιασμός εστιάζει σε πολιτικές ένταξης στην κοινότητα υποδοχής. Η Χ.Α.Ν.Θ. συνειδητοποιώντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει στην αλληλοαποδοχή των πολιτισμών και των ανθρώπων που προέρχονται από αυτούς, ενήργησε αναλόγως, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, ενεργοποιώντας τους εθελοντές της και παρέχοντας τις εγκαταστάσεις της προσαρμόζοντας τα προγράμματα στη νέα πραγματικότητα και σχεδιάζοντας νέα για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.
Γιατί η Χ.Α.Ν.Θ. στην ένταξη του προσφυγικού πληθυσμού
Η Χ.Α.Ν.Θ. αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη και βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ένταξης. Με βάση τις καταστατικές της αρχές, αποτελεί μια πολυσυλλεκτική, συμμετοχική και δημοκρατική οργάνωση που έχει τους νέους στο επίκεντρο των προγραμμάτων της. Με πίστη στις οικουμενικές αρχές του έμπρακτου χριστιανισμού, χωρίς δογματισμούς προάγει τη δικαιοσύνη και στηρίζει μια κοινωνία πληρότητας, διαλόγου, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία ισότητας και αγάπης χωρίς διακρίσεις θρησκείας, φύλου, φυλής και πολιτισμικής ταυτότητας.
Καθώς είναι ένας οργανισμός που δεν εργάζεται μόνο με ευάλωτες ομάδες, στα προγράμματά της και τις εγκαταστάσεις συνυπάρχουν ομαλά τα μέλη της που προέρχονται από τον γηγενή πληθυσμό και τα μέλη των προγραμμάτων της που προέρχονται από τον προσφυγικό πληθυσμό. Διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης και άψογο ανθρώπινο δυναμικό. Διαθέτει χρόνια εμπειρίας σε όλους του τομείς δραστηριοτήτων όπως στην κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση και στις κατασκηνώσεις.
Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις μας σχετικά με τους πρόσφυγες στo blog μας http://refugees.ymca.gr/
Περισσότερες Πληροφορίες:
Τομέας Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς
(Άνθρωπος & Κοινωνία)
Προγράμματα για τον Προσφυγικό Πληθυσμό
Τ: 231 600 1041, – 44, – 45
Ε-mail: [email protected]