Επιλογή Σελίδας

Κοινωνική Δράση

Εθελοντισμός

Είμαι πολίτης και όχι απλά κάτοικος

Δράσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Tρίτη 6 Ιουνίου 2017, για δεύτερη χρονιά, στο Δημοτικό Πάρκο των Κήπων του Πασά η εκδήλωση που διοργάνωσε η Χ.Α.Ν.Θ., το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και το 7ο Γυμνάσιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου ΓΕΛ, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Αμερικανική Γεωργική Σχολή» και το WWF.

Το νερό στο αυλάκι έτρεξε και φέτος! 300 και πλέον μαθητές δημοτικού σχολείου από έξι δημοτικά σχολεία, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν την ομορφιά της φύσης του Πάρκο του Πασά με ένα διαφορετικό τρόπο, στη διάρκεια ενός θαυμάσιου πρωινού, σε ένα πανέμορφο, καθαρό και περιποιημένο πάρκο. 14 σταθμοί εκπαιδευτικών – ψυχαγωγικών – αθλητικών δράσεων, διάσπαρτοι μέσα στο πάρκο, προετοιμάστηκαν από τους φορείς διοργάνωσης της εκδήλωσης για να υποδεχτούν τους μαθητές. Οι μαθητές διατρέχοντας τους σταθμούς πάντα με τη συνοδεία των δασκάλων τους και με την υποστήριξη περισσότερων από 50 εθελοντών, έμαθαν, έζησαν, βίωσαν την αξία ενός αστικού χώρου πρασίνου μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια, παιχνίδι πληροφοριών, παιχνίδια της γειτονιάς, αθλητικές δραστηριότητες. Την εκδήλωση πλαισίωσαν θεατρικό δρώμενο, μουσική συναυλία μαθητών και χορωδιακές μελωδίες αλλά και παραδοσιακοί χοροί.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης και Αθλητισμού και της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του 33ο Δημοτικού Σχολείου του «Ασύλου του Παιδιού», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Φίλοι της Παράδοσης» όπως επίσης το πρόγραμμα του Δήμου «Άθληση στο Φύση» για τους μεγαλύτερους, που εκείνη την ημέρα επισκέφθηκαν το πάρκο.

Δεσμευτήκαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να είναι αυτό πάντα φροντισμένο όπως του αρμόζει και για την ανάδειξη του σε πάρκο νέων – ένα σχολείο φύσης.

Χαρίζω ένα χαμόγελο

Εθελοντισμός με τη ΧΑΝΘ, για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Στο Χαρίζω ένα Χαμόγελο διοργανώνουμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ για φορείς που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αλλά και επισκέψεις των φορέων αυτών για δράσεις στη ΧΑΝΘ. Επίσης επιδιώκουμε συνεργασίες με φορείς που συμβάλλουν στην πολιτιστική / κοινωνική δράση εκτός του κέντρου της πόλης μας.

Πολύτιμη η υποστήριξη των προπονητών μας, των γυμναστών μας, των δάσκαλων – επιμορφωτών στα προγράμματα μας, των συμμετεχόντων σε αυτά, των αθλητών μας, των γονέων των παιδιών που παρακολουθούν τις δραστηριότητες μας, των μελών των επιτροπών ΧΑΝΘ, των εθελοντών, των φίλων της ΧΑΝΘ, χορηγών και δωρητών αλά και του επαγγελματικού δυναμικού της Αδελφότητας.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διοργανωθεί μια σειρά εκδηλώσεων με αποδέκτες κοινωνικούς φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως:

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ, ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΠΙΚΠΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΑΡΣΙΣ, MAKE A WISH, WHY NOT, ΚΕ.ΦΟ. Πύλης Αξιού, ΑΣΥΛΟ ΠΑΙΔΙΟΥ, Ειδικά Σχολεία ΟΑΕΔ, ΕΛΕΠΑΠ, Γυναικείες Φυλακές Διαβατών, Σχολή Τυφλών, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Εκατοντάδες εθελοντές, αθλητές, συμμετέχοντες στα προγράμματα της ΧΑΝΘ ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά και προσέφεραν λίγο από το χρόνο τους στις παραπάνω δράσεις όπως οι Ακαδημίες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, τα Θεατρικά Εργαστήρια, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος, Τμήματα Κατασκευής Κοσμήματος και Διακοσμητικών Αντικειμένων, Δημιουργικής Ανακύκλωσης, Σχολή Στελεχών, Θέατρο Σκιών, Κουκλοθέατρο ΧΑΝΘ κ.α.

Αν είσαι μέλος μας, φίλος της ΧΑΝΘ, εθελοντής, συνεργάτης μας (δάσκαλος -επιμορφωτής – προπονητής – γυμναστής), γονέας παιδιού που συμμετέχει στη ΧΑΝΘ, και θέλεις να προτείνεις φορείς πιθανούς αποδέκτες του Χαμόγελου ή να βοηθήσεις με οποιοδήποτε τρόπο στο Χαρίζω ένα Χαμόγελο, επικοινώνησε μαζί μας.

Τράπεζα Τροφίμων

Στο πλαίσιο του Χαρίζω ένα Χαμόγελο κάθε χρόνο πραγματοποιείται η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ για την συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Οι εθελοντές υποστηρίζουν την Τράπεζα Τροφίμων προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και προσφέροντας χρόνο για την τακτοποίηση και ταξινόμηση των τροφίμων που συγκεντρώνονται.

Περίπατοι στη πόλη

Η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί από το 1991 το πρόγραμμα «Περίπατοι στην Πόλη – Πολιτισμικές Αποδράσεις» για τα μέλη και πολίτες της πόλης μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία με μνημεία και ιστορικούς τόπους της πόλης μας και της περιφέρειας της. Στα 26 χρόνια διεξαγωγής του προγράμματος είχαμε πάντα τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχών του τόπου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Οι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν κατά την υλοποίηση του προγράμματος.

Κοινωνικό φροντιστήριο Χ.Α.Ν.Θ.

Οι εθελοντές της ΧΑΝΘ βρίσκονται πάντα κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, παρατηρώντας, ερμηνεύοντας και τελικά προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Η οξεία παρατήρηση μαζί με την ανιδιοτελή πράξη προσφοράς που λέγεται εθελοντισμός είναι τα βασικά συστατικά με τα οποία μπορεί να κτιστεί ένας πιο όμορφος κόσμος. Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από πρωτοβουλία εθελοντών της ΧΑΝΘ, ξεκινάμε πρόγραμμα σχολικής στήριξης παιδιών που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και ιδρύματα! Φέρτε κι εσείς το παιδί σας να… Διαβάσουμε Μαζί!

Ή ελάτε κι εσείς μαζί μας να προσφέρετε εθελοντικά τις γνώσεις σας βοηθώντας ένα παιδί που το έχει ανάγκη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς ΧΑΝΘ 2316001000 (0894) e-mail: [email protected]

React for life – Εθελοντισμός σε πρόσφυγες

Οι εθελοντές της Χ.Α.Ν.Θ. ανταποκρίνονται στο προσφυγικό ζήτημα και δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφοράς προς την ευπαθή κοινωνικά ομάδα. Η Ομάδα των εθελοντών της ΧΑΝΘ από το 2015 δραστηριοποιήθηκε στο Hot Spot στην Ειδομένης και στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά, παρέχοντας δημιουργική απασχόληση σε προσφυγόπουλα.

Διερευνώντας τις ανάγκες των γονέων των ωφελούμενων προσφύγων από το πρόγραμμα REACT αλλά και της Solidarity Now, λειτουργούν καθημερινά εθελοντικά τμήματα γλωσσομάθειας Αγγλικών, Ελληνικών και Γερμανικών από εθελοντές.

Επιπλέον, στα πλαίσια του React for Life οργανώνονται προβολές προσφυγικού σινεμά στη ΧΑΝΘ με στόχο την ενσωμάτωση, την αλληλεγγύη και την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην πόλη μας.

Λίγα λόγια από τους εθελοντές- δασκάλους μας:

“Νομίζω δεν είναι εύκολο να περιγράψω την εμπειρία μου, καθώς νιώθω ότι δεν περιγράφεται ένα τόσο ξεχωριστό βίωμα με γραπτά λόγια. Αφορμή της ενασχόλησής μου με τον εθελοντισμό και συγκεκριμένα με το μάθημα των ελληνικών που παρέχεται σε ενήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, υπήρξε το ότι δεν έβρισκα εργασία στο αντικείμενό μου, αφού τυχαίνει να είμαι παιδαγωγός. Η εμπειρία μου είναι σχετικά πρόσφατη, 1 μιση μήνα περίπου, σε σύγκριση με υπόλοιπα παιδιά που ασχολούνται πάνω από ένα χρόνο.

Οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω, πηγαίνοντας να μάθω περισσότερες πληροφορίες για την εκπαίδευση ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς με περιόριζε το ότι δεν μιλούσα καλά αγγλικά και δεν είχε λυθεί η γλώσσα μου. Πριν ξεκινήσω ένιωθα αγχωμένη για το τι θα συναντήσω, σε ποια γλώσσα θα συνεννοούμαστε, αφού και οι ίδιοι είχα πληροφορηθεί ότι δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά, πώς θα με αντιμετωπίζουν και αν θα με παρακολουθούν την ώρα που κάνω μάθημα, ενώ πριν ξεκινήσω τα μαθήματα ελληνικών, με διακατείχε μια φοβία ως προς το διαφορετικό από εμένα.

Όλοι μου οι φόβοι και οι ενδοιασμοί, απομακρύνθηκαν από το πρώτο μάθημα κιόλας, καθώς είδα στα μάτια τους την θέληση και την επιμονή να μάθουν, πράγμα που δεν το είχα ξανασυναντήσει σε παιδιά δημοτικού που έχω διδάξει.

Από το πρώτο μάθημα κιόλας ευαισθητοποιήθηκα και ξεκίνησα να ψάχνω εκπαιδευτικό υλικό, προκειμένου να μάθουν, στην αρχή, ορισμένα βασικά πράγματα για να μπορούν να κινούνται και να διευκολυνθούν στην καθημερινότητά τους. Ίσως γνώσεις που για εμάς είναι αυτονόητες στη χώρα μας, γι αυτούς όμως όχι. Για παράδειγμα το έφερε η συζήτηση και έγινε αναφορά για το μέσο επικοινωνίας του facebook, μέσο που μπορείς να εντοπίσεις κοντινά σου άτομα και να μιλήσεις χωρίς χρέωση, αλλά και για να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου. Πολλοί όμως από αυτούς δεν το γνώριζαν και τελικά δημιούργησαν λογαριασμό για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους. Το παραπάνω ήταν ένα μικρό παράδειγμα για να κατανοήσουμε πως ότι είναι λογικό και αυτονόητο για εμάς δεν είναι απαραίτητα και για εκείνους.

Επιπλέον η δυσκολία της συνεννόησης, άρχισε να εξαφανίζεται από τα πρώτα μαθήματα, καθώς η επιθυμία και η θέλησή μου να διδάξω σε αυτά τα άτομα, νίκησε τα κενά που έχω στα αγγλικά, αλλά πέρα από αυτό καταλαβαίνουν και οι ίδιοι τον άνθρωπο που θέλει να μοιραστεί την γνώση του μαζί τους και δεν επαναπαύονται, αλλά προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα μου έχει τύχει πολλές φορές, σε άτομα που δεν γνωρίζουν καθόλου αγγλικά, ούτε ελληνικά, να ζωγραφίσω αυτό που θέλω να πω με λέξεις, είτε να δείξω, νομίζοντας κανείς ότι παίζουμε παντομίμα!

Τέλος, θα ήθελα να ομολογήσω πως ποτέ δεν περίμενα, να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο η εμπειρία αυτή στη ζωή μου και να με κάνει να ξεπεράσω ακόμα και την ξενοφοβία που είχα. Πέρα από τα μαθήματα ελληνικών, θεωρώ πως ο εθελοντισμός είναι μια εμπειρία που προσφέρει πολλά και στους γύρω μας αλλά και σ’ εμάς, κάνοντάς μας περισσότερο ανθρώπους.”

Άννα Μαρία Μάμαλου
Εθελόντρια ΧΑΝΘ
Δασκάλα Ελληνικών

Η Τράπεζα Εθελοντισμού της Χ.Α.Ν.Θ. ενεργοποιεί σε εθελοντική βάση, μέλη της και άλλους ενδιαφερόυμενους σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές πολιτιστικές, αθλητικές, κλπ δραστηριότητες.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

Share This