fbpx
Επιλογή Σελίδας
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
project
product

Τράπεζα Τροφίμων

Δράση & Κοινωνική Προσφορά

Τράπεζα Τροφίμων Χ.Α.Ν.Θ. 

 

Η Τράπεζα Τροφίμων της Χ.Α.Ν.Θ. αποτελεί μια θεσπισμένη διαδικασία που λειτουργεί από το 1989. Κατά τη διάρκεια του χρόνου συγκέντρωνονται προσφορές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από εταιρίες στο όνομα της Χ.Α.Ν.Θ. και με τη βοήθεια και υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας, διανέμονται σε οικογένειες και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Από το 2010 με την σύσταση του Τμήματος Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς αποφασίσθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής του Τμήματος να οργανωθεί η Τράπεζα Τροφίμων σε νέα βάση με τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Συνεργασία με κοινωνικούς φορείς ή σωματεία που αφενός διαθέτουν βάση δεδομένων με καταγεγραμμένους ωφελούμενους και αφετέρου διαθέτουν δομημένη διαδικασία επικαιροποίησης της βάσης δεδομένων, όπως κοινωνικό λειτουργό που κάνει σε τακτά διαστήματα επισκέψεις στους ωφελούμενους για να καταγράψει τις ανάγκες τους και τους παρέχει επιπλέον υποστήριξη όπως δικτύωση για εργασία. 

4) Διοργάνωση δυο περιόδων συγκέντρωσης τροφίμων: Χριστούγεννα και Πάσχα κάθε χρόνου

5) Στοχευμένη ενεργοποίηση των μελών μας μέσω των εκπαιδευτών τους πχ Λαογραφικός  Όμιλος, Παιδικός Σταθμός, Σχολή Στελεχών προκειμένου να υπάρχει η εκπαιδευτική διαδικασία της προσφοράς στα μικρότερα και νεαρότερα μέλη μας.

6) Στοχευμένη επικοινωνία με εταιρίες για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και αποστολή τους σε περιοχές που βρίσκονταν σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης όπως Σχολείο Κωφαλάλων στην Καμπούλ, Σεισμοπαθείς στη Κεφαλονιά, Κέντρο Προσφύγων στη Λέρο, αλλά και σε οικογένειες προσφύγων που συμμετέχουν στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ., καθώς και σε  μονογονεϊκές οικογένειες.

Φορείς που έχουμε συνεργαστεί στο πλαίσιο της Τράπεζας Τροφίμων:

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης, ΟΒΡΕΠΟΜ, ΑΡΤΟΣ & ΔΡΑΣΗ, Κέντρο  Υγείας Θέρμης, 

Στη διενέργεια της Τράπεζας Τροφίμων αξιοποιούνται εθελοντές. 

Απολογισμός Έργου για το 2019

Το 2019 είχαμε για δεύτερη χρονιά συνεργασίας, με την LIDL HELLAS & SIA O.E. μέχρι το μήνα Μάρτιο.

Διανεμήθηκαν 8 τόνοι τρόφιμα (900 δέματα  αγάπης) που η αξία τους αποτιμάται στις 3600€ σε 450 ευάλωτες οικογένειες.  Οι 100 οικογένειες ήταν ωφελούμενες οικογένειες της Τράπεζας Τροφίμων ΧΑΝΘ και 350 ωφελούμενες οικογένειες από 8 συνεργαζόμενους φορείς.  Όλοι οι φορείς που επωφελήθηκαν από την Τράπεζα Τροφίμων της ΧΑΝΘ τα έτη 2018-2019 ήταν 16. Στη διανομή τροφίμων συμμετείχαν 24 εθελοντές. Η υποστήριξη της HELEXPO ΔΕΘ ήταν πολύ σημαντική και σταθερή το διάστημα συνεργασίας μας με τη Lidl Hellas & Σια Ο.Ε. με την παραχώρηση Περιπτέρου για την φύλαξη των τροφίμων κατά τις ημέρες διανομής. Το 2019 συνεχίστηκε η συνεργασία μας με την Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης, την παλαιότερη οργάνωση που ασχολείται κυρίως με τη διαχείριση κοντο – ληξιπρόθεσμων αγαθών προς όφελος ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων η οποία μας διέθεσε δυο φορές σνακ για τους ωφελούμενους μας. Η στοχευμένη ενεργοποίηση τμημάτων της ΧΑΝΘ για συγκέντρωση τροφίμων συνεχίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος μας Χαρίζω ένα χαμόγελο/κοινωνική δράση εθελοντών ΧΑΝΘ.

Ευχαριστούμε θερμά τη Lidl AE για την υποστήριξη της στο κοινωνικό μας έργο.

Η υποστήριξη της HELEXPO ΔΕΘ στο έργο της Τράπεζας Τροφίμων της ΧΑΝΘ με τη διάθεση περιπτέρου για τη φύλαξη των τροφίμων είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική όπως και η υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παραχώρηση παλετοφόρου φορτηγού για τη μεταφορά των τροφίμων.

Επίσης η συνεισφορά των Ysocialworkers – κοινωνικός εθελοντισμός ΧΑΝΘ στην υλοποίηση της διανομής των τροφίμων ήταν ξεχωριστή.

Tα τρόφιμα προσφέρθηκαν σε 500 αποδέκτες – οικογένειες που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και άλλα προβλήματα διαβίωσης.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

Συμβουλευτικοί Σταθμοί

Κοινωνική Δράση

Συμβουλευτικοί Σταθμοι

Συμβουλευτικός Σταθμός Διατροφής

Ο συμβουλευτικός σταθμός διατροφής απευθύνεται στα μέλη μας που έχουν ανάγκη συμβουλής σε θέματα δια τροφής και διαιτολογίας. Σκοπός του σταθμού είναι η συμβουλευτική καθοδήγηση και οι πρακτικές οδηγίες διατροφής & διαιτολογίας με στόχο την ενημέρωση για τις διατροφικές συνήθειες και την βελτίωση του διατροφικού προφίλ.

Ο σταθμός θα στηρίζει τις ανάγκες των μελών αλλά και των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στην ΧΑΝ όπως πχ (παιδικός σταθμός, γυμναζόμενοι, αθλητικές ομάδες, κατασκηνώσεις, επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα κοινωνικής προσφοράς κα).

Τα θέματα που θα συμβουλεύει θα καλύπτουν όλο το φάσμα της επιστήμης της διατροφής όπως πχ (παθολογικές καταστάσεις, εγκυμοσύνη, θηλασμός, παιδική διατροφή, αθλητισμός και διατροφή, τρόφιμα κα).

Σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη θα τους δίνεται ενημέρωση σε σχέση με την αξιολόγηση του σωματικού βάρους και της σύστασης σώματος ή της προόδου ανάπτυξης αν πρόκειται για παιδιά και εφήβους.

Σημειώνεται ότι δεν θα σχεδιάζετε διαιτολόγιο για τα ενδιαφερόμενα μέλη και η συμβουλευτική στήριξη θα υπάρχει σε επίπεδο ενημέρωσης και οδηγιών.

Ο συμβουλευτικός σταθμός πραγματοποιείται και θα εποπτεύεται σε συνεργασία με το διαιτολογικό γραφείο του κ. Βαμβάκη Αναστάσιου από την κα. Ευθυμιάδου Μαρία.

Συνάντηση στη ΧΑΝΘ,κατόπιν ραντεβού.Πέμπτη 9.30 – 11.30 στη ΧΑΝΘ.

Απαιτείται μόνο η ετήσια εγγραφή μέλους στη ΧΑΝΘ  €12

Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας

Το πρόγραμμα του Συμβουλευτικός Σταθμό Ψυχικής Υγείας στοχεύει στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τους γονείς και τα παιδιά και απευθύνεται σεΓονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα παιδιά τους.

Παιδιά ή έφηβοι με υποκειμενικά ενοχλήματα ή με προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι η το σχολείο

Παιδιά ή έφηβοι που αντιμετωπίζουν ψυχικό πρόβλημα (φοβίες,άγχος κλπ)

Μέλη του προσωπικού που χρειάζονται συμβουλευτική βοήθειας για προβλήματα με τα παιδιά στον εργασιακό τους χώρο.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης

Συνάντηση στη ΧΑΝΘ, κατόπιν ραντεβού. Παρασκευή 9:30- 11:30 στη ΧΑΝΘ.

Απαιτείται μόνο η ετήσια εγγραφή μέλους στη ΧΑΝΘ  €12

Στη ΧΑΝΘ διοργανώνονται με επιτυχία Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας καθώς και Δωρεάν ομιλίες Ψυχοεκπαίδευσης. 'Εμπειροι εισηγητές συντονίζουν τις ομάδες των συμμετοχόντων στα προγράμματα που αναπτύσσονται στη διάρκεια της χρονιάς.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

Κοινωνική Δράση

Χαρίζω ένα Χαμόγελο – Κοινωνική δράση Εθελοντών

Χαρίζω ένα χαμόγελο │ κοινωνική δράση εθελοντών 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Χαρίζω ένα Χαμόγελο διοργανώνονται εθελοντικές δράσεις σε φορείς που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Επιπλέον διοργανώνονται δράσεις κοινωνικών φορέων στη Χ.Α.Ν.Θ. με την υποστήριξη εθελοντών της. Επιδιώκονται συνεργασίες με φορείς που συμβάλλουν στην πολιτιστική δραστηριότητα περιοχών εκτός κέντρου και ενεργοποιούν εθελοντές της Χ.Α.Ν.Θ. και της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. 

Πολύτιμη η υποστήριξη των προπονητών, των γυμναστών, των εισηγητών – επιμορφωτών, των εκπαιδευτών  στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ., αλλά και των συμμετεχόντων σε αυτά, των αθλητών, των γονέων των παιδιών, των μελών των επιτροπών Χ.Α.Ν.Θ, των εθελοντών αλλά και των φίλων της Χ.Α.Ν.Θ. Όλοι  συνεισφέρουν και προάγουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Αδελφότητας με δράσεις εθελοντισμού. ΟΙ δράσεις οργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία του Τμήματος Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς με τα υπόλοιπα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ.

Τα μόνα που χρειάζονται για να συμμετέχει κάποιος είναι:

….. η διάθεση να προσφέρει λίγο από το χρόνο του,

…. η διάθεση να χαρίσει κάτι δικό του!

…. η διάθεση να συνεργαστεί με άλλους.

Για να δηλώσεις τη συμμετοχή σου κάνε κλικ εδώ

1500 και πλέον άτομα τα τελευταία 7 χρόνια, εθελοντές, αθλητές, συμμετέχοντες στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ. ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά και προσέφεραν λίγο από το χρόνο τους στις διάφορες δράσεις από προγράμματα Ακαδημίες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, τα Θεατρικά Εργαστήρια, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος, Σχολή Στελεχών, Παιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο, Τμήματα Μπαλέτου, Κουκλοθέατρο κ.α.

Δράσεις 2019

  • 22 δράσεις σε φορείς όπως: Άλμα Ζωής, Άσυλο του Παιδιού, Φίλοι της Μέριμνας, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων Μυρτιά, Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Αγηρώ, Κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, Ειδικό Δημοτικό Κωφών & Βαρήκοων, 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, Άγιος Στυλιανός, Χαμόγελο του Παιδιού, ΗΙΑ & Help Refugees, Κοινωνικό συσσίτιο,  Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνική αστέγων στο Ποδόσφαιρο, Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
  • 521 εθελοντές
  • 790 ωφελούμενοι

Κορυφαία δράση του αποτέλεσε η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στη Χ.Α.Ν.Θ. που διενεργήθηκε στις 23 Νοεμβρίου  και  είχε αποδέκτες  τους ανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Οργανώθηκε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος Α.Χ.Ε.Π.Α. και σε συνδιοργάνωση με τους Συλλόγους: Αχτίδα, Θερμαΐδες, ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ – Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών Παράρτημα, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος  Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πηγή Ζωής. 10 εθελοντές, υποστήριξαν τη δράση.150 προσήλθαν για να δώσουν αίμα, 54 μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν. 

Κατά τα παρελθόντα έτη ένα από τα πιο σημαντικά και καινοτόμα προγράμματα που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Χαρίζω ένα Χαμόγελο ήταν οι ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ, εθελοντικό πρόγραμμα δημιουργικής διεξόδου από τον κοινωνικό αποκλεισμό του θέτει η ανεργία τους νέους 18 – 45 ετών.

 

 

 

1000 και πλέον άτομα τα τελευταία 5 χρόνια, εθελοντές, αθλητές, συμμετέχοντες στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ. ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

Κοινωνική Δράση

Χαρίζω ένα Χαμόγελο – Κοινωνική δράση Εθελοντών

Χαρίζω ένα χαμόγελο │ κοινωνική δράση εθελοντών 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Χαρίζω ένα Χαμόγελο διοργανώνονται εθελοντικές δράσεις σε φορείς που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Επιπλέον διοργανώνονται δράσεις κοινωνικών φορέων στη Χ.Α.Ν.Θ. με την υποστήριξη εθελοντών της. Επιδιώκονται συνεργασίες με φορείς που συμβάλλουν στην πολιτιστική δραστηριότητα περιοχών εκτός κέντρου και ενεργοποιούν εθελοντές της Χ.Α.Ν.Θ. και της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. 

Πολύτιμη η υποστήριξη των προπονητών, των γυμναστών, των εισηγητών – επιμορφωτών, των εκπαιδευτών  στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ., αλλά και των συμμετεχόντων σε αυτά, των αθλητών, των γονέων των παιδιών, των μελών των επιτροπών Χ.Α.Ν.Θ, των εθελοντών αλλά και των φίλων της Χ.Α.Ν.Θ. Όλοι  συνεισφέρουν και προάγουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Αδελφότητας με δράσεις εθελοντισμού. ΟΙ δράσεις οργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία του Τμήματος Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς με τα υπόλοιπα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ.

Τα μόνα που χρειάζονται για να συμμετέχει κάποιος είναι:

….. η διάθεση να προσφέρει λίγο από το χρόνο του,

…. η διάθεση να χαρίσει κάτι δικό του!

…. η διάθεση να συνεργαστεί με άλλους.

Για να δηλώσεις τη συμμετοχή σου κάνε κλικ εδώ

1500 και πλέον άτομα τα τελευταία 7 χρόνια, εθελοντές, αθλητές, συμμετέχοντες στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ. ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά και προσέφεραν λίγο από το χρόνο τους στις διάφορες δράσεις από προγράμματα Ακαδημίες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, τα Θεατρικά Εργαστήρια, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος, Σχολή Στελεχών, Παιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο, Τμήματα Μπαλέτου, Κουκλοθέατρο κ.α.

Δράσεις 2019

  • 22 δράσεις σε φορείς όπως: Άλμα Ζωής, Άσυλο του Παιδιού, Φίλοι της Μέριμνας, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων Μυρτιά, Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Αγηρώ, Κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, Ειδικό Δημοτικό Κωφών & Βαρήκοων, 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, Άγιος Στυλιανός, Χαμόγελο του Παιδιού, ΗΙΑ & Help Refugees, Κοινωνικό συσσίτιο,  Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνική αστέγων στο Ποδόσφαιρο, Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
  • 521 εθελοντές
  • 790 ωφελούμενοι

Κορυφαία δράση του αποτέλεσε η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στη Χ.Α.Ν.Θ. που διενεργήθηκε στις 23 Νοεμβρίου  και  είχε αποδέκτες  τους ανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Οργανώθηκε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος Α.Χ.Ε.Π.Α. και σε συνδιοργάνωση με τους Συλλόγους: Αχτίδα, Θερμαΐδες, ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ – Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών Παράρτημα, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος  Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πηγή Ζωής. 10 εθελοντές, υποστήριξαν τη δράση.150 προσήλθαν για να δώσουν αίμα, 54 μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν. 

Κατά τα παρελθόντα έτη ένα από τα πιο σημαντικά και καινοτόμα προγράμματα που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Χαρίζω ένα Χαμόγελο ήταν οι ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ, εθελοντικό πρόγραμμα δημιουργικής διεξόδου από τον κοινωνικό αποκλεισμό του θέτει η ανεργία τους νέους 18 – 45 ετών.

 

 

 

1000 και πλέον άτομα τα τελευταία 5 χρόνια, εθελοντές, αθλητές, συμμετέχοντες στα προγράμματα της Χ.Α.Ν.Θ. ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Έργο της ΧΑΝΘ;

Share This