Επιλογή Σελίδας
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
project
product
Μουσικός Διαγωνισμός “Τάσος Παππάς”

Μουσικός Διαγωνισμός “Τάσος Παππάς”

Α. Πιάνο – Έγχορδα – Πνευστά

1 – 2 Μαρτίου 2019

Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες

3 Μαρτίου 2019

Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1926. Υπήρξε µία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής χορωδιακής ιστορίας. Καθηγητής Θεωρητικών στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, καθηγητής μουσικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο «Ανατόλια», στην Αμερικάνικη Γεωργική σχολή και υπεύθυνος για την μουσική στις κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ στο Πήλιο. Είχε αναλάβει τη διεύθυνση πολλών χορωδιών µε πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διασκεύασε και εναρμόνισε µε εξαιρετικό τρόπο δημοτικά τραγούδια και «Lieder» για τετράφωνη χορωδία. Το μικρό δείγμα των έργων που άφησε πίσω του δείχνει ένα μεγάλο συνθετικό ταλέντο και ταυτόχρονα αποτελεί υλικό για μετέπειτα ενορχηστρώσεις. Πέθανε νέος το 1970 στην Θεσσαλονίκη χωρίς να προλάβει να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, τη δημιουργία µιας δεύτερης Λυρικής σκηνής µε έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της  Χ.Α.Ν.Θ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, προκηρύσσουν στη Θεσσαλονίκη τον 1ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό ¨Τάσος Παππάς¨. Στο διαγωνισμό, μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά και νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών.

Ο 1ος Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός ¨Τάσος Παππάς¨ για τα όργανα (πιάνο – έγχορδα – πνευστά) θα διεξαχθεί στις 1 & 2 Μαρτίου 2019, ενώ ο διαγωνισμός Χορωδιών στις 3 Μαρτίου 2019. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά και νέοι ηλικίας έως 25 ετών.

Ο προκριματικός κύκλος όλων των κατηγοριών μουσικών οργάνων θα διεξαχθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17).

Ο τελικός κύκλος όλων των κατηγοριών μουσικών οργάνων θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μελίνα Μερκούρη” του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, (Φράγκων 15).

Ο διαγωνισμός παιδικών & νεανικών χορωδιών θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες, παιδικές και νεανικές, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μελίνα Μερκούρη” του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, (Φράγκων 15).

Α.  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  ΠΙΑΝΟΥ – ΕΓΧΟΡΔΩΝ – ΠΝΕΥΣΤΩΝ

Σε κάθε κατηγορία μουσικών οργάνων, (για κάθε μουσικό όργανο χωριστά), θα δοθεί Α΄ και Β΄ βραβείο. Η κριτική επιτροπή ενδέχεται να απονείμει και επαίνους.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Junior Κατηγορία

Μικρά ταλαντούχα παιδιά μέχρι 8 ετών (7 ετών και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού, ένα έργο ελεύθερης επιλογής και διάρκειας, το οποίο μπορεί να είναι το ίδιο στον προκριματικό και τελικό κύκλο.

 Α΄ Κατηγορία

Διαγωνιζόμενοι ηλικίας από 8-11 ετών (10 ετών και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού, με ελεύθερο πρόγραμμα διάρκειας από 5΄ μέχρι 7΄ για τον προκριματικό και αντίστοιχα για τον τελικό κύκλο. Οι διαγωνιζόμενοι σε περίπτωση που το επιθυμούν μπορούν να επαναλάβουν στον τελικό κύκλο ένα από τα έργα που ερμήνευσαν στον προκριματικό κύκλο.

Β΄ Κατηγορία

Διαγωνιζόμενοι ηλικίας  11-16 ετών (15  ετών και 12 μηνών) με ελεύθερο πρόγραμμα διάρκειας από 10΄ μέχρι 12΄ για τον προκριματικό και αντίστοιχα  για τον τελικό κύκλο. Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει δύο ή τρία έργα διαφορετικών εποχών.

Οι διαγωνιζόμενοι, σε περίπτωση που το επιθυμούν, μπορούν να επαναλάβουν στον τελικό κύκλο ένα από τα έργα που ερμήνευσαν στον προκριματικό κύκλο.

Γ΄ Κατηγορία

Διαγωνιζόμενοι ηλικίας 16-25 ετών (24 χρονών και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού, με ελεύθερο πρόγραμμα διάρκειας από 22΄ μέχρι 25΄ για τον προκριματικό και αντίστοιχα για τον τελικό κύκλο. Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει δύο ή τρία έργα διαφορετικών εποχών. Το ένα έργο υποχρεωτικά θα είναι μέρος κοντσέρτου και θα πρέπει να ερμηνευτεί και στους  δυο κύκλους.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 • Η σειρά εκτέλεσης των έργων είναι ελεύθερη.
 • Τα έργα σε όλες τις κατηγορίες, θα εκτελεστούν από μνήμης, εκτός από την κατηγορία των πνευστών που μπορούν να εκτελεστούν με παρτιτούρες.
 • Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού διατηρεί το δικαίωμα, αν χρειαστεί, να διακόπτει τον διαγωνιζόμενο.
 • Η σειρά εμφάνισης των διαγωνιζόμενων θα οριστεί με κλήρωση την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ώρα 11:00 στο κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα  εκδηλώσεων (Κουντουριώτου 17 ).Η κλήρωση είναι ανοιχτή για τους διαγωνιζόμενους αλλά η παρουσία τους δεν είναι υποχρεωτική και όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα ενημερωθούν με email.
 • Οι διαγωνιζόμενοι στις κατηγορίες των εγχόρδων και των πνευστών οφείλουν να έχουν δικό τους συνοδό στο πιάνο, εφόσον τον χρειάζονται. Ειδικότερα, για τους διαγωνιζόμενους στην Γ’ κατηγορία πιάνου οφείλουν να έχουν συνοδό πιανίστα για το κοντσέρτο τους.
 • Οι διαγωνιζόμενοι θα προσκομίσουν στην επιτροπή ένα αντίγραφο των έργων που θα ερμηνεύσουν.
 • Οι αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ανέκκλητες.
 • Σε περίπτωση μη συμμετοχής του διαγωνιζόμενου, το ποσό που καταβλήθηκε για την συμμετοχή δεν επιστρέφεται.

Τα Α’ Βραβεία της κάθε κατηγορίας θα συμμετάσχουν σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης και στο 6th Aegean Arts International Festival 4 – 12 July 2019  ‘Rising Stars’ στην Κρήτη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Αίτηση συμμετοχής
 2. Βιογραφικό έως 130 λέξεις
 3. Πρόσφατη φωτογραφία
 4. Πιστοποιητικό γεννήσεως Δήμου ή Κοινότητας ή φωτοτυπία ταυτότητας
 5. Φωτοτυπία καταθετηρίου δικαιώματος συμμετοχής.

Το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι 35 ευρώ και κατατίθεται στην Τράπεζα Πειραιώς Δικαιούχος Χ.Α.Ν.Θ

Αρ. Λογαριασμού 5233-061002-670, ΙBAN  GR4101722330005233061002670 (ως καταθέτης θα εμφανίζεται ο διαγωνιζόμενος) για τον Διαγωνισμό ¨Τάσος Παππάς¨.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής τους το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019.

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 

Δόμνα Ευνουχίδου (πρόεδρος)
Ιωάννα Αθανασάκη
Βασίλης Βαρβαρέσσος
Δήμος Γκουνταρούλης
Δημήτρης Κίτσος
Κατερίνα Κίτσου
Κώστας Μακρυγιαννάκης
Μίκης Μιχαηλίδης
Σίμος Παπάνας
Λέττη Παππά
Λόλα Τότσιου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μουσικών οργάνων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ.Λέττη Παππά, τηλέφωνο 6932880839.

Β.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ & ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής Παιδικές και Νεανικές χορωδίες ανεξαρτήτως αριθμού χορωδών.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Α. Κατηγορία: Παιδικές χορωδίες

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν χορωδίες με μέλη αγόρια και/ή κορίτσια ηλικίας έως 15 ετών.

Β. Κατηγορία: Νεανικές χορωδίες ομοίων ή μικτών φωνών

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν χορωδίες α) ομοίων φωνών (SSAA ή ΤΤΒΒ) και β) μικτών φωνών (SATB), ηλικίας έως 25 ετών.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 • Ποιότητα και ομοιογένεια ήχου (sound quality)
 • Τονική απόδοση (intonation)
 • Πιστή απόδοση της παρτιτούρας (score fidelity)
 • Μουσική ερμηνεία των έργων (interpretation) ανάλογα με την εποχή και το ύφος τους
 • Επιλογή ρεπερτορίου (ποικιλία εποχών – συνδυασμός έργων – επίπεδο δυσκολίας ανάλογο με τις δυνατότητες της χορωδίας)
 • Μουσική επικοινωνία μαέστρου και χορωδίας

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Κάθε χορωδία θα ερμηνεύσει 4 έργα:

– Επιβεβλημένο, το οποίο ορίζεται από την κριτική επιτροπή και παραδίδεται στις διαγωνιζόμενες χορωδίες με την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο διαγωνισμό.

– Ένα αυθεντικό χορωδιακό έργο Έλληνα συνθέτη.

– Δύο έργα ελεύθερης επιλογής.

Συνολική διάρκεια έργων: 8 – 12 λεπτά.

Τα έργα μπορεί να είναι a cappella ή με αυθεντική συνοδεία πιάνου.

Οι χορωδίες θα βαθμολογηθούν με κλίμακα 1 – 40

01-10     Επιτυχής Συμμετοχή

11-20     Γ΄ Βραβείο,

21-30     Β΄ Βραβείο

31-40     Α΄ Βραβείο

Η κριτική επιτροπή έχει δικαίωμα να απονείμει και επαίνους ή ειδικά βραβεία. Τα Α’ βραβεία της κάθε κατηγορίας θα εμφανιστούν σε συναυλία που θα διοργανώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε κεντρική αίθουσα της πόλης.

Η σειρά εμφάνισης των διαγωνιζομένων χορωδιών θα οριστεί από την επιτροπή και θα ανακοινωθεί 3 μέρες πριν το διαγωνισμό.

Οι παρτιτούρες σε 3 αντίτυπα θα αποσταλούν με το ταχυδρομείο στην διεύθυνση:

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός “Τάσος Παππάς” (Παππά Λέττη)

Δεσπεραί 3, Θεσσαλονίκη 54621.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι διαγωνιζόμενες χορωδίες θα υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής (συνημμένη φόρμα) στο ηλεκτρονικό μήνυμα lettipappa@gmail.com για τον «Διαγωνισμό Τάσος Παππάς» μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2019  συνοδευόμενη από τα εξής:

 1. Ιστορικό χορωδίας
 2. Βιογραφικό μαέστρου έως 150 λέξεις έκαστο
 3. Φωτογραφία της χορωδίας

Το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι 80 ευρώ για κάθε χορωδία και κατατίθεται στην Τράπεζα  Πειραιώς, Δικαιούχος Χ.Α.Ν.Θ

Αρ.λογαριασμού  5233-061002-670

ΙBAN  GR 4101722330005233061002670

(όνομα καταθέτη – όνομα Χορωδίας) για τον Διαγωνισμό «Τάσος Παππάς».

Σε περίπτωση μη συμμετοχής της χορωδίας, το ποσό που καταβλήθηκε για την συμμετοχή δεν επιστρέφεται.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Εριφύλη Δαμιανού

Μαίρη Κωνσταντινίδου

Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό χορωδιών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ.Εριφύλη Δαμιανού, τηλέφωνο 6942673144.

Κατηγορία:
Share This