Επιλογή Σελίδας
Επισκέψεις για σχολεία

Επισκέψεις για σχολεία

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η Χ.Α.Ν.Θ. έχει σχεδιάσει προγράμματα επίσκεψης σχολείων που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

1. Πολιτισμοί της Αρχαίας Ελλάδας και Κεραμική Τέχνη

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΧΑΝΘ έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα επίσκεψης σχολείων για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ».

Στόχος  του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τον πολιτισμό και την τέχνη των σπουδαιότερων σταθμών της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, η βιωματική εξερεύνηση της κεραμικής, ως μία από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού για τις παρακάτω τάξεις:

 • Ο Μινώταυρος και το παλάτι της Κνωσού, Α΄, Β΄ , Γ’ Δημοτικού
 • Κυκλαδικός πολιτισμός 3.200-2.000 π.χ., Α΄, Β΄ Δημοτικού
 • Κυκλαδικός πολιτισμός 3.200-2.000 π.χ., Αναφορά στον Picasso και στα έργα του που επηρεάστηκαν από τον κρητομηκυναϊκό κόσμο και τους Μεσογειακούς πολιτισμούς  Γ’, Δ, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
 • Ο Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός 1600-1.100 π.χ. Γ΄& Δ΄ Δημοτικού
 • Η Κλασική εποχή της αρχαίας Ελλάδας και ο Παρθενώνας 490-323 π.χ.,
  Ε’, ΣΤ’ τάξη & Γυμνάσιο

Η κάθε θεματική ενότητα έχει διάρκεια 2 ώρες (120 λεπτά) και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη.

Παιχνιδομάθηση: Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει, με παιγνιώδη τρόπο, εισαγωγή και γνωριμία με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν  τον κάθε πολιτισμό μέσα από βιωματικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες όπως κολάζ, ζωγραφική, δημιουργία αφίσας την οποία θα πάρει κάθε τάξη μαζί της, καθώς και  παρουσίαση  οπτικού υλικού με βιντεοπροβολή. Για την ενότητα Παρθενώνας και Κλασική εποχή προβλέπεται  διαδικτυακή περιήγηση στο μουσείο της Ακρόπολης μέσω του Google Art Project.

Εργαστήριο κεραμικής: Το δεύτερο μέρος  είναι αφιερωμένο στην κεραμική, όπου όλα τα παιδιά, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή ,θα έχουν την δυνατότητα να πλάσουν και να πάρουν μαζί τους ένα αντικείμενο από πηλό. Θα ανακαλύψουν την τέχνη της κεραμικής, φτιάχνοντας  μικρά  αντίγραφα από μορφές και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα  από τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων. Π.χ. κυκλαδικά ειδώλια, διακοσμητικές εικόνες από αγγεία  και  μοτίβα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. 

Τα υλικά παρέχονται από τη Χ.Α.Ν.Θ.

Διάρκεια: 2 ώρες
Κόστος: 7 ευρώ / μαθητή
Αριθμός μαθητών: έως 2 τμήματα ανά επίσκεψη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του κεντρικού κτιρίου της Χ.Α.Ν.Θ. , σε αίθουσες εικαστικών και κεραμικής υπό την επιμέλεια των παιδαγωγών μας, καθημερινά κατόπιν ραντεβού.

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με το τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων Χ.Α.Ν.Θ.
τηλέφωνο: 231 600 1000 εσωτ. 832 & εσωτ. 830 ή στο email: [email protected]

2. Ρομποτική για σχολεία

«Δημιουργικά πρωινά για σχολεία  με το Εργαστήριο Ρομποτικής»

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η Χ.Α.Ν.Θ. και η eduACT υλοποιούν το πρόγραμμα «Δημιουργικά Πρωινά».

Στην Eduact Platia έχουμε δημιουργήσει ένα μοναδικό πολυχώρο γνώσης και ελευθερίας για κάθε επισκέπτη της. Στην προσπάθεια μας να εισάγουμε διαρκώς νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα παιδιά και τους νέους, φιλοξενούμε μοναδικές επισκέψεις σχολείων με πληθώρα θεματικών, ώστε το κάθε σχολείο να επιλέξει αυτή που θα ενδιαφέρει τους μαθητές και θα τους ταιριάξει περισσότερο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου.

Τα παιδιά κατασκευάζουν το δικό τους ρομπότ χρησιμοποιώντας το σετ της Lego® Education Ev3 Mindstorms. Πρόκειται για μία άλλη προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν της γνώσεις τους με πρακτικό τρόπο χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά, τη φυσική, το σχέδιο και την έρευνα.

Διάρκεια: 2 ώρες (120 λεπτά)
Κόστος: 7 ευρώ / μαθητή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάλογα με την τάξη φοίτησης των παιδιών όλα τα παρακάτω:

 • Κατασκευή Ρομπότ
 • Προγραμματισμός Ρομπότ
 • Έρευνα και Project
 • Οπτικοακουστικό Υλικό
 • LEGO activities
 • Teambuilding – Brain GamesΓια τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με την eduACT τηλέφωνα επικοινωνίας: 2311286369 & 6984332342.

3. Δημιουργικά εργαστήρια κούκλας για μαθητές με θέμα το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
1ο μέρος: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : Ο ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ  ΔΑΣΟΣ
Μία ιστορία για την προστασία περιβάλλοντος. (Διάρκεια  1 ώρα)

Ένα διαδραστικό έργο που βοηθάει τα παιδιά να ταυτιστούν με την φύση  και τα ζωάκια.

Μέσα από τη μαγεία του κουκλοθεάτρου ζωντανεύουν τα άψυχα. και η σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Ο άνθρωπος απέναντι στα δάση φίλος και εχθρός. Η φύση αντιστέκεται και τα δάση αγωνίζονται να διατηρηθούν. Εντυπωσιασμένο το σκιουράκι από τη συμπεριφορά του ξυλοκόπου, αποφαίνεται : «Παράξενο μου φαίνεται λιγάκι, να βλέπω κυνηγό να μη σκοτώνει και ξυλοκόπο να μη ρίχνει ούτε ένα δενδράκι κι ούτε κλαδί κι ούτε κορμό να μην πληγώνει».

2ο μέρος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ
“ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑ” 
(
Διάρκεια 1 ώρα)

Μετά την παράσταση ακολουθεί εργαστήριο κατασκευής κούκλας με ανακυκλώσιμα υλικά. Το κάθε παιδάκι  θα φτιάξει τον δικό του ήρωα “ένα δέντρο που θα μπορεί να μιλά” επηρεασμένο από την παράσταση. Και τέλος θα εμψυχώσουν τους ήρωες τους.

Διάρκεια: 2 ώρες 
Κόστος: 7 ευρώ / μαθητή
Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με το τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων Χ.Α.Ν.Θ.
τηλέφωνο: 231 600 1000 και 6987868881 

4. Εργαστήρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού

FIRST STEP INTO YOUR CAREER
Βιωματικό εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελώντας μια συνεχή διαδικασία μπορεί να αρχίσει σε πρώιμο στάδιο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτή την αναπτυξιακή φάση έχει ιδιαίτερη σημασία ο μαθητής/ μαθήτρια να αναπτύξει μια πρώτη εικόνα των ικανοτήτων, των ενδιαφερόντων και των προτιμήσεών του, ακόμα και αν οι αξίες και οι στόχοι του δεν παρουσιάζουν σταθερότητα και αλλάζουν συχνά, προκειμένου να αρχίσει να χτίζει την αυτοπεποίθηση του  και να ενδιαφέρεται για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό του μέλλον.

Το Εργαστήριο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με στόχο μέσω της βιωματικής προσέγγισης να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές/μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού να:

 • αρχίσουν να προσδιορίζουν την εικόνα του εαυτού τους,
 • κατανοήσουν τι είναι οι ικανότητες και οι δεξιότητες και πως μπορούν να τις αναπτύξουν και να τις συσχετίσουν με επαγγέλματα,
 • καταλάβουν πόσο σημαντική για το μέλλον τους είναι η προσπάθεια που κάνουν στο σχολείο
 • προσεγγίσουν την έννοια της εργασίας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά της στη ζωή του ανθρώπου
BECOME FUTURE READY
Βιωματικό εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού μαθητών  Γυμνασίου

To εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες  Γυμνασίου καθώς είναι σημαντικό να:

 • αναπτύξουν από νωρίς μια προοπτική του χρόνου και να αρχίσουν να σκέφτονται το μέλλον τους
 • εξοικειωθούν με τον κόσμο της εργασίας που συνεχώς αλλάζει
 • αναγνωρίσουν τις ατομικές τους δυνατότητες, ενδιαφέροντα, δεξιότητες
 • γνωρίσουν τη φύση και τις απαιτήσεις διαφόρων επαγγελμάτων

Σχεδιάζοντας από νωρίς με τους εφήβους τα βήματα της σταδιοδρομίας τους, τους βοηθάμε να αντιληφθούν τη σημασία της εκπαίδευσης στους μελλοντικούς τους στόχους και να αποκτήσουν κίνητρα για να συνεχίσουν να διαβάζουν και να προσπαθούν με περισσότερο ζήλο.

CHOOSE YOUR CAREER PATH
Βιωματικό εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού μαθητών Λυκείου

Πολλούς μαθητές/μαθήτριες τους απασχολεί το ζήτημα «τι κάνω μετά;» καθώς δυσκολεύονται να συγκεκριμενοποιήσουν τι θέλουν αρχικά να σπουδάσουν για να προετοιμαστούν κατάλληλα και να θέσουν στόχους. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες  Λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους κατά την οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν μια σειρά αποφάσεων, αρχικά εκπαιδευτικών και στη συνέχεια επαγγελματικών που είναι καθοριστικές για τη σταδιοδρομία και το μέλλον τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές/μαθήτριες που θα συμμετέχουν στο Εργαστήριο θα μπορέσουν να ωφεληθούν καθώς θα:

 • γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους
 • μάθουν τον τρόπο να επιλέγουν και να σχεδιάζουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διαδρομές που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους,
 • λάβουν πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας,
 • θέσουν συγκεκριμένους στόχους που θα τους παρακινήσουν στην προσπάθεια και στη μελέτη τους.

Διάρκεια: 2 ώρες
Κόστος: 7 ευρώ / μαθητή
Διδάσκει: Τσίτσελα Έλενα, MSc, Στέλεχος Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), Diploma in School Psychology, Founder στην εταιρεία Career Up.

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με το τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων Χ.Α.Ν.Θ.
τηλέφωνο: 231 600 1000 εσωτ. 832 & εσωτ. 830 ή στο email: [email protected]  

5. «Περιβάλλον: Διαβάζω,ακούω, συμμετέχω»

H συγχρηματοδοτούμενη από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 δράση «Περιβάλλον: Διαβάζω,ακούω, συμμετέχω», απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η δράση έχει βιωματικό χαρακτήρα και ο σχεδιασμός της έχει γίνει στο πρότυπο του “Café της Αειφορίας”. Ακολουθεί μια δομή η οποία εστιάζει σε θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη στην Θεσσαλονίκη (βιώσιμη κινητικότητα, κυκλική οικονομία, αστική οικολογία και Πράσινο, κλιματική αλλαγή και κίνδυνοι για την πόλη) και στηρίζεται στην δημιουργία ομάδων συζητήσεων που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτές (επιστημονικούς συνεργάτες).
Το υλικό, το οποίο έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ του ΥΠ. Παιδείας, προσφέρει την δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν το γιατί ζούμε σε πόλεις, τι προβλήματα και τι λύσεις προσφέρουν αυτές, πως θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος και πως μπορούν να γίνουν καλύτερες.
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα ενημερωθούν για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή και για το πως μπορούμε να δράσουμε ατομικά ή συλλογικά για μια περισσότερο ασφαλή, ανθεκτική και ευημερούσα πόλη.
Διάρκεια:  Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 4 συνεδριάσεις διάρκειας 1,30 ώρας, εκ των οποίων οι τελευταία θα πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Δίδακτρα: Η δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και η συμμετοχή των μαθητών είναι δωρεάν.

Διδάσκει: Γ. Γεωργιάδης Επιστήμων Περιβάλλοντος, ΜΔΕ, Δρ. Α. Παπανικολάου Επ. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κ. Δριστάς Επιστήμων Περιβάλλοντος – Εκπαιδευτικός, ΜΔΕ.

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με το τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων Χ.Α.Ν.Θ.
τηλέφωνο: 231 600 1000 εσωτ. 832 & εσωτ. 830 ή στο email: [email protected]  

Share This