Επιλογή Σελίδας
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
project
product

Στη Χ.Α.Ν.Θ. με ασφάλεια

Εγκαταστάσεις

Μέγαρο της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης

Η ΧΑΝΘ στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται ανάμεσα από σημαντικά τοπόσημα του αστικού ιστού, επί της ομώνυμης πλατείας (Πλατεία ΧΑΝΘ): τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Γ’ Σώμα Στρατού, το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών-Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Βασιλικό Θέατρο, το Νέο Δημαρχείο της πόλης.

Το Μέγαρο της ΧΑΝΘ, βασίζεται στη μελέτη και τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μαρίνου Δελλαδέτσιμα, και το συνολικό εμβαδόν των χώρων του είναι περίπου 7.500τμ.

Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1924 και η διαδικασία ανέγερσης ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 1934.

Η αρχιτεκτονική του κτηρίου

Το Μέγαρο της ΧΑΝΘ εντάσσεται αρχιτεκτονικά στη νεοκλασική περίοδο της δεκαετίας του 1920. Στο κτήριο, συναντιούνται οι μορφολογικές επιρροές του Γάλλου αρχιτέκτονα Έρνεστ Εμπράρ, η νεοαποικιακή αρχιτεκτονική καθώς και το βυζαντινό στοιχείο. Το μέγαρο εντάσσεται ομαλά στο νέο αστικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα που απέκτησε η Θεσσαλονίκη κατά την ανασυγκρότησή της μετά την πυρκαγιά του 1917.

Η πρόσοψη του κτηρίου, με μέτωπο στην Πλατεία ΧΑΝΘ, διαμορφώνεται από δύο βασικές τριώροφες πτέρυγες, οι οποίες ενώνονται σε έναν κεντρικό κύλινδρο με απόληξη σε τρούλο με τοξωτά ανοίγματα.

Με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1166/Β/20-9-2000), το Μέγαρο της ΧΑΝΘ χαρακτηρίστηκε «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» που χρήζει ειδικής κρατι- κής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/50, εφόσον αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού ιστού της πόλης. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της.

Ένα κτήριο «ζωή και ιστορία»

Εσωτερικά, το κτήριο περιλαμβάνει πολλούς χώρους που κατά καιρούς φιλοξένησαν πολλαπλές λειτουργίες άλλων φορέων.

Από το 1952 μέχρι το 2000 ο 3ος όροφος στέγαζε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για πολλά χρόνια στο κτήριο λειτούργησαν το 1ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και η Στέγη Σπουδαστή για άπορους φοιτητές από την επαρχία. Στην πλευρά του κτηρίου προς την οδό Τσιμισκή λειτουργεί το ιστορικό Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, που έχει φιλοξενήσει εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, που έγιναν γνωστές σε όλη την Ελλάδα.

Στο εσωτερικό υπάρχει ναΐσκος αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο, το ιστορικό κλειστό γήπεδο μπάσκετ, το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα, αφιερωμένο στη μνήμη του ΤάκηΤαλιαδώρου, διεθνή Έλληνα καλαθοσφαιριστή,αλλά και η μοναδική κλειστή θερμαινόμενη πισίνα του κέντρου της πόλης.

Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός της ΧΑΝΘ, ενώ στον 1ο όροφο υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων 100 θέσεων (μικρό θέατρο ΑΥΛΑΙΑ), αίθουσες ΚΕΔΙΒΙΜ και αίθουσα σεμιναρίων. Στον  2ο και στον 3ο όροφο πραγματοποιούνται προγράμματα εκγύμνασης και χορού/μπαλέτου και ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια (κεραμική, ζωγραφική κ.λπ.).

Οι εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ σήμερα

Για τη ΧΑΝΘ, η είσοδος του 21ου αιώνα σηματοδότησε μια νέα εποχή.

Το νέο Αθλητικό Κέντρο, που αποτελεί τμήμα του έργου αξιοποίησης του οικοπέδου της, ολοκληρώθηκε με αυτοχρηματοδότηση. Περιλαμβάνει ένα καινούργιο γήπεδο τένις, ένα καινούργιο γήπεδο ποδοσφαίρου 8Χ8 και κλειστό γυμναστήριο. Φέρει το όνομα του Μίμη Τσικίνα, προπονητή της ομάδας μπάσκετ και για πολλά χρόνια Διευθυντή της Κατασκήνωσης Πηλίου και Γενικού Διευθυντή της ΧΑΝΘ.

Η κεντρική σάλα με κερκίδες για 1.300 θεατές φιλοξενεί τα ομαδικά αθλήματα μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ και πολλές αθλητικές ή πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως πανελλήνια πρωταθλήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης και tae kwon do, συναυλίες και επιδείξεις χορού.

Στο φουαγιέ λειτουργεί το Μουσείο Μπάσκετ, ενώ στο υπόγειο υπάρχει μεγάλη αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης με 10 αγωνιστικά τραπέζια, αίθουσα judo και tae kwon do, αίθουσα σκουός, προπονητήριο ξιφασκίας και τοξοβολίας και το γυμναστήριο Συμεών Μαυροσκούφης, που ονομάστηκε στη μνήμη του Υπεύθυνου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ.  Ο Συμεών Μαυροσκούφης ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες διεθνείς διαιτητές μπάσκετ και υπέγραψε για την Ελλάδα την ιδρυτική πράξη της FIBA.

Επίσης υπάρχουν γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων και συνεντεύξεων τύπου και ξενώνες φιλοξενίας, δυναμικότητας 15 αθλητών.

 

Share This