Επιλογή Σελίδας
Kendo, Aikido & Iado

Kendo, Aikido & Iado

Το Kendo, όπως ασκείται σήμερα, αναπτύχθηκε περίπου 200 χρόνια πριν, όταν το “shinai” (σπαθί από μπαμπού) επινοήθηκε για να επιτρέψει την ασφαλή και ελεύθερη εξάσκηση της αρχαίας αυτής στρατιωτική τέχνης. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν όλη η Ιαπωνία βρίσκονταν σε περίοδο διαδοχικών εμφυλίων πολέμων, οι τεχνικές του σπαθιού ως αντικείμενο σπουδής, αντιμετωπίζονταν ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι πολεμιστές εκπαιδεύονταν να χειρίζονται το σπαθί σαν να ήταν προέκταση των χεριών τους. Ξύλινα σπαθιά χρησιμοποιούνταν πιο συχνά για την μελέτη και την εξάσκηση. Τελικά, για τον χειρισμό του σπαθιού επελέγησαν ορισμένες βασικές φόρμες, που εξελίχθηκαν στις  θεμελιώδεις φόρμες του Kendo και ονομάζονται «kata». Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπήρξαν πολλοί έμπειροι πολεμιστές που υποστήριζαν την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα στον έναν ή στον άλλο δρόμο/τρόπο, δημιουργώντας ανεξάρτητες σχολές, οι οποίες στο βάθος της ιστορίας αριθμούσαν μέχρι και τις 600. Τις ημέρες των πολέμων, το άμεσο αντικείμενο ήταν φυσικά να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους. Έτσι οι πολεμιστές «bushi» ήταν εκπαιδευμένοι να προκαλούν ακαριαίο θάνατο. Αυτός ο τρόπος εξελίχθηκε σε εθιμοτυπία για την τέχνη του σπαθιού. Στο Kendo, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική η άριστη γνώση των φορμών «kata». Ωστόσο, απλώς ο συνδυασμός φορμών δεν επαρκεί για την κάλυψη τεχνικών που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα όσα μπορεί να συμβούν σε μια μάχη. Η ελεύθερη εξάσκηση στη συνέχεια δημιούργησε την ανάγκη για την εξέλιξη του «shinai» σπαθί από μπαμπού και του προστατευτικού εξοπλισμού «bogu». Σήμερα οι ασκούμενοι στο Kendo χρησιμοποιούν σπαθιά από μπαμπού «shinai» και εκπαιδεύονται στις φόρμες «kata» χρησιμοποιώντας πραγματικά ή ξύλινα σπαθιά.

O Ματζάρας Κωνσταντίνος sensei (Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Aikido Shidoin, 6o Dan Aikikai) εργάστηκε ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ. από το 1997-2013 όπου ένα από τα αντικείμενά του ήταν η διδασκαλία του Aikido στους φοιτητές του Ιδρύματος. Επίσης έχει διδάξει σε ΙΕΚ αυτοάμυνα, αυτοπροστασία στον κλάδο των στελεχών υπηρεσιών ασφαλείας και σε κλειστά τμήματα εθελοντών υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας τακτικές εφαρμογές του Aikido προσαρμοσμένες στις ανάγκες της υπηρεσίας τους. Από το 2011 διδάσκει Aikido στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τους φοιτητές και εργαζόμενους του Α.Π.Θ.

Πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν καταγραφεί και συνεχίζουν να καταγράφονται στο βιογραφικό του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με διακεκριμένους δασκάλους του Aikido από την Ιαπωνία και την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. με σκοπό την συνεχή βελτίωσή του και διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου της διδασκαλίας του.

Παράλληλα είναι κάτοχος  Iaido 5ο Dan, Jodo 4ο Dan, Kendo 5ο Dan, Judo 1ο Dan, Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu Kyoshi όπου συνεχίζει να διδάσκει και να εκπαιδεύεται επιμελώς.

Έναρξη 12/9/22

Πρόγραμμα kendo

Πρόγραμμα aikido

Πρόγραμμα iaido

Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 21:30-22:45

Τρίτη & Πέμπτη 20:15-21:30

Τρίτη & Πέμπτη 17:00-18:15

ΔιδάσκειΚων/νος Ματζάρας

Μηνιαία συνδρομή

Δεκάμηνη συνδρομή

 

45€

360€

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. από εξωτερικό συνεργάτη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Κώστας Ματζάρας 6974810444

Για περισσότερα νέα και προσφορές επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο  και ακολουθήστε μας στο 

Share This