Επιλογή Σελίδας

Κατασκήνωση Χαλκιδικής

Μοναδική απόδραση στον μαγευτικό Άη Νικόλα.

Αγαπητοί γονείς

Οι παρακάτω γραμμές γράφτηκαν για να παρέχουμε σε εσάς και το παιδί σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή στην κατασκήνωση. Αν, αφού τις διαβάσετε, σας έχει δημιουργηθεί κάποια απορία, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Για τη ΧΑΝ οι αξίες του σεβασμού, της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας και της φροντίδας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του χαρακτήρα ενός παιδιού. Στις κατασκηνώσεις μας ενσωματώνουμε αυτές τις αξίες στο καθημερινό πρόγραμμα και στη συνολική κατασκηνωτική εμπειρία κάθε παιδιού.

Προσδοκία της Χ.Α.Ν.Θ. είναι η διαμονή των παιδιών σας στην κατασκήνωση να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και παράλληλη επιδίωξή μας να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια για την αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών υποχρεώσεών τους απέναντι στην κοινωνία και τη ζωή. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να βοηθήσουμε τους κατασκηνωτές να αναπτύξουν σεβασμό στον εαυτό τους και τους άλλους, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα, τιμιότητα.

Οι κατασκηνωτές που ξεχωρίζουν με βάση τις κατασκηνωτικές αξίες κατά τη διάρκεια μιας κατασκηνωτικής περίοδου και αποτελούν πρότυπα χαρακτήρα για όλους μας, τιμώνται με τα ακόλουθα βραβεία: «εύφημος μνεία», «έπαινος αρετής», «σήμα της Κατασκήνωσης».

Για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας και να το βοηθήσουμε αποτελεσματικά, παρακαλούμε να συμπληρώσετε με προσοχή την καρτέλα του κατασκηνωτή που λαμβάνετε κατά την εγγραφή σας, καθώς και το ιατρικό δελτίο με πληροφορίες για το ιατρικό του ιστορικό από τον ιατρό σας.

Σκηνές και Χωριά

Στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής, οι κατασκηνωτές μένουν μαζί με τον αρχηγό και τον υπαρχηγό τους σε 30 χτιστά σπιτάκια, τις «σκηνές», χωρισμένες ανά δέκα στα 3 «χωριά», το Καναστραίο, το Δρέπανο και το Νυμφαίο, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους. Στο Καναστραίο συνήθως μένουν τα αγόρια και κορίτσια μικρότερης ηλικίας, στο Δρέπανο τα μεγαλύτερα κορίτσια και στο Νυμφαίο τα μεγαλύτερα αγόρια. Κάθε σκηνή έχει φυσικό φωτισμό και εξωτερικό χώρο. Στους δύο από τους τέσσερις τοίχους υπάρχουν τέντες για να ανοίγουν ανάλογα με τη ζέστη. Σε κάθε χωριό υπάρχουν τουαλέτες, νιπτήρες και ντουζιέρες με ζεστό νερό.

Τα εκπαιδευόμενα στελέχη της Ακαδημίας Στελεχών έχουν τα δικά τους 4 σπιτάκια, σε διαφορετικό χώρο από τα υπόλοιπα χωριά. Το προσωπικό μένει σε διαφορετικά σπιτάκια στα διάφορα χωριά.

Το σύνολο των σκηνών κάθε χωριού εποπτεύεται από ένα έμπειρο μέλος του Προσωπικού, που ονομάζεται «χωριάτης».  Η φροντίδα των κατασκηνωτών και η καθοδήγηση των αρχηγών και των υπαρχηγών είναι τα κύρια μελήματά του.

Η Ομάδα της Σκηνής

Η σκηνή αποτελεί το κύτταρο της κατασκηνωτικής ζωής. Τυπικά, κάθε σκηνή αποτελείται από 12 κατασκηνωτές. Ο αρχηγός και ο υπαρχηγός κάθε σκηνής ζει μαζί με τους κατασκηνωτές και φροντίζει για την καθημερινότητά τους στην κατασκήνωση. Οι αρχηγοί λειτουργούν ως οδηγοί, εμψυχωτές, μέντορες και φίλοι.

Οι κατασκηνωτές κατατάσσονται στις σκηνές με βάση το φύλο και την ηλικία τους.
Επειδή κάθε ηλικία στα παιδιά έχει διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και απαιτεί από εμάς συγκεκριμένες δραστηριότητες, προτιμούμε να μην τοποθετούμε στην ίδια σκηνή παιδιά με διαφορά ηλικίας πάνω από ένα χρόνο.

Η προσαρμογή των κατασκηνωτών

Εάν προβληματίζεστε με το θέμα της προσαρμογής του παιδιού σας στην κατασκήνωση και της πιθανής νοσταλγίας του για το σπίτι του επικοινωνήστε με το γραφείο κατασκηνώσεων έγκαιρα πριν την αναχώρηση των παιδιών για την κατασκήνωση.

Η καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για την κατασκήνωση μπορεί  να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τη διαμονή τους μακριά από το σπίτι. Αρκετά συχνά κατασκηνωτές που έρχονται για πρώτη φορά στην κατασκήνωση ρωτούν: «Μπορεί να έρθει και η μαμά μου μαζί μου?». Ως γονείς, μπορεί να ακούσετε « Αν δε μου αρέσει, μπορώ να φύγω?». Είναι αρκετά συνηθισμένο τα παιδιά να νιώθουν μια αγωνία όταν φεύγουν από το σπίτι για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Με το να πείτε στο παιδί σας ότι θα σπεύσετε τρέχοντας στην περίπτωση που θα επιθυμήσει το σπίτι του ή ότι έχει τη δυνατότητα να σας τηλεφωνήσει για το λόγο αυτό, βαδίζετε σίγουρα στο δρόμο… προς τα προβλήματα! Είναι καλύτερα να θεωρήσετε ότι το παιδί σας θα τα καταφέρει και να μεταφέρετε την πεποίθησή σας σε αυτό πριν την αναχώρηση για την κατασκήνωση.

Παρακαλούμε βρείτε τον χρόνο να συζητήσετε με το παιδί σας ώστε να το προετοιμάστε για την πιθανότητα μελαγχολίας για το σπίτι στην κατασκήνωση.  Σας προτείνουμε να συζητήσετε θέματα όπως οι στόχοι του για το καλοκαίρι, ο σεβασμός για τους άλλους, η συνεργασία με τα άλλα παιδιά και τα στελέχη, η διάθεση για δοκιμή νέων δραστηριοτήτων, καθώς και τι περιμένει από αυτές, κλπ.

Μπορείτε πριν την κατασκήνωση, να έχετε μια θετική οικογενειακή ατμόσφαιρα για την απόφαση ότι θα “χωριστούμε” για 22 ημέρες.

Να «Ζήσετε με μια βαλίτσα» για μια εβδομάδα, ως προπόνηση.

Να εξασκήσετε το παιδί σας στο να πλένεται στο ντουζ, και να μην κάνει μπάνιο στην μπανιέρα.

Να ξεκινήσετε να σβήνετε σε ένα ημερολόγιο τις μέρες μέχρι να έρθει η κατασκήνωση!

Επίσης μπορείτε να καθησυχάσετε το παιδί σας λέγοντας του ότι η μελαγχολία για το σπίτι είναι κάτι “φυσιολογικό”.

 Αν θέλετε να σας βοηθήσουμε στην επιλογή της περιόδου, στην οποία θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή του παιδιού σας, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήστε με τον Πάνο Γκουλιαμτζή, Προϊστάμενο Κατασκηνώσεων ΧΑΝΘ, στο [email protected]

Αν το παιδί έρχεται για δεύτερη χρονιά και διστάζει συζητήστε μαζί του ότι φέτος στην κατασκήνωση το προσωπικό θα είναι και νέοι και παλιότεροι, ότι μπορεί να είναι σε διαφορετική σκηνή και πιθανόν με διαφορετικούς συγκατασκηνωτές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.  Διαβεβαιώστε ωστόσο, ότι θα περάσουν το ίδιο εκπληκτικά!

Οι κατασκηνωτές λατρεύουν να λαμβάνουν αλληλογραφία στην κατασκήνωση! Φροντίστε να γράφετε και να στέλνετε στο παιδί σας ενθουσιώδη, χαρούμενα και ενθαρρυντικά γράμματα με θετικό περιεχόμενο στα οποία συνεχίζετε να εκφράζετε την εμπιστοσύνη σας στο γεγονός ότι θα τα καταφέρει. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις, όπως: “μας λείπεις”, “μακάρι να ήσουν εδώ”, “το σπίτι είναι άδειο χωρίς εσένα”, “η γιαγιά ρωτάει για σένα”, “ο σκύλος σε περιμένει” ή να παραθέσετε εκτενείς πληροφορίες σχετικά με το τί κάνουν τα αδέρφια του ή η υπόλοιπη οικογένεια.  Εναλλακτικά, ρωτήστε το παιδί σας για τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης, τον αρχηγό του, πείτε οτι ζηλεύετε για το πόσο ωραία περνάει και σε πόσο όμορφο μέρος βρίσκεται, προτρέψτε το να κάνει φίλους κλπ. Εκφράστε την εμπιστοσύνη σας στην ικανότητά του να είναι μακριά από το σπίτι και διαβεβαιώστε το, ότι ο αρχηγός, ο υπαρχηγός, ο χωριάτης, ακόμα και ο διευθυντής είναι εκεί για να το βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί οτιδήποτε.

Τα γράμματα μοιράζονται καθημερινά κατά τη διάρκεια των γευμάτων και παραδίδονται στον αρχηγό της σκηνής, ο οποίος τα δίνει στους κατασκηνωτές.  Παρότι τα δέματα με αντικείμενα που πιθανώς χρειάζονται τα παιδιά είναι απολύτως ευπρόσδεκτα, σας παρακαλούμε να μη στέλνετε δέματα με τροφές (φαγητά, σνακς κτλ), γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης.  Έτσι κι αλλιώς, οι κατασκηνωτές έχουν ό,τι φαγητό χρειάζονται στην κατασκήνωση!

Όταν στέλνετε δέματα στην κατασκήνωση, καλό θα ήταν να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί τα «δώρα» που του στείλατε με τα υπόλοιπα παιδιά της σκηνής.  Αυτό θα βοηθήσει το δέσιμο της σκηνής. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να στείλετε: βιβλία, κάρτες, κόμικς και άλλα είδη, για να μοιραστούν τα παιδιά της σκηνής.

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που στείλετε τρόφιμα, αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν εντός μιας ημέρας, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στις σκηνές δεν επιτρέπουν την ασφαλή φύλαξη τροφών. Την επόμενη μέρα τα τρόφιμα που έχουν απομείνει θα συλλεχθούν από το προσωπικό και θα πεταχτούν.

Η ταχυδρομική διεύθυνση της κατασκήνωσης της Χαλκιδικής είναι:

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΧΑΝΘ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΚ 63078

Αν θέλετε και εσείς να λαμβάνετε γράμματα από το παιδί σας, σας συνιστούμε να το εφοδιάσετε με φάκελους και γραμματόσημα, αν και στην καντίνα της κατασκήνωσης υπάρχουν πάντα διαθέσιμα. Αν ένα παιδί δεν ξέρει τη διεύθυνση του σπιτιού του, ο αρχηγός της σκηνής θα επικοινωνήσει με τους γονείς για να ζητήσει τη διεύθυνση αποστολής. Για τη διευκόλυνση της κατάστασης, προτείνουμε να έχετε δώσει γραμμένη στο παιδί σας τη διεύθυνση του σπιτιού.

Αποστολή e-mail

Μπορείτε να στείλετε και email στο παιδί σας όσο αυτό βρίσκεται στην κατασκήνωση. Τα e-mails εκτυπώνονται και διανέμονται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, όπως ακριβώς και τα γράμματα.  Η διαφορά είναι ότι οι κατασκηνωτές δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές και σε περίπτωση που περιμένετε απάντηση, αυτή θα είναι είτε διαμέσου της τηλεφωνικής επικοινωνίας σας με τον αρχηγό, είτε με παραδοσιακή αλληλογραφία. Επειδή κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με τον φορέα “Yahoo”, παρακαλούμε επιλέξτε κάποιο άλλο mail αποστολής.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της κατασκήνωσης είναι: [email protected]

Οι κατασκηνωτές που έρχονται πρώτη φορά στην κατασκήνωση, μπορεί να εκδηλώσουν στιγμές μελαγχολίας για το σπίτι, λόγω του καινούργιου περιβάλλοντος, των νέων προσώπων και των καινούργιων καταστάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.  Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να περιμένουμε συμπτώματα μελαγχολίας τις πρώτες μέρες, συνήθως κατά τη διάρκεια του σιωπητηρίου. Συμβαίνει στους περισσότερους και είναι λογικό ειδικά σε όσους δεν έχουν απομακρυνθεί ποτέ από τους γονείς τους.  Ωστόσο, τις περισσότερες φορές μετά από μερικές συζητήσεις με τον αρχηγό της σκηνής και νιώθοντας την ασφάλεια που παρέχουν οι νέες φιλίες και οι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, η μελαγχολία για το σπίτι εξαφανίζεται.  Το πρόγραμμα, τα στελέχη μας, καθώς και τα υπόλοιπα παιδιά της σκηνής, τους κάνουν να ξεχνούν τη μελαγχολία για τη μαμά και τον μπαμπά, που καμιά φορά επιστρέφει μόνο στο επισκεπτήριο που τους ξαναβλέπουν.

Αν το παιδί σας νιώθει μελαγχολία για το σπίτι για περίοδο μεγαλύτερη από την περίοδο προσαρμογής (2-3 πρώτες μέρες), ο χωριάτης θα σας ειδοποιήσει και θα σας καταστήσει συμμέτοχους στον καταρτισμό ενός πλάνου που θα βοηθήσει το παιδί να έχει μια συναισθηματικά ασφαλή και εποικοδομητική κατασκηνωτική εμπειρία.

Σας ζητούμε να μας εμπιστευθείτε. Η καλή συνεργασία μεταξύ γονέων και κατασκήνωσης αποτελεί εγγύηση για θετικά αποτελέσματα της παραμονής του παιδιού σας στην κατασκήνωση.

Στελέχη
Η μεγαλύτερη επένδυση μας στην κατασκήνωση είναι στα στελέχη. Ο λόγος είναι ότι πιστεύουμε ότι οι καλύτερες εμπειρίες πηγάζουν από στελέχη που έχουν τουλάχιστον το στοιχειώδες ενδιαφέρον και αγάπη για τα παιδιά.

Σε κάθε σκηνή 12 ατόμων υπάρχει ένας αρχηγός και ένας υπαρχηγός. Στους διάφορους τομείς προγράμματος υπάρχουν στελέχη και βοηθοί που κατευθύνουν τις δραστηριότητες. Όλα τα στελέχη έχουν επιλεγεί με κριτήρια την ωριμότητα, την επιδεξιότητα και την εμπειρία ενασχόλησης με παιδιά.

Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης είναι πλούσιο και όλες οι δραστηριότητες γίνονται με την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών.  Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των κατασκηνωτών.  Πιθανόν κάποιες δραστηριότητες να προϋποθέτουν μίνιμουμ ηλικίας ή δεξιοτήτων.

Υγεία
Η υγεία και η ασφάλεια των κατασκηνωτών μας είναι για εμάς κορυφαίες προτεραιότητες.  Για να διασφαλίσουμε ότι οι γιατροί της κατασκήνωσης θα έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για κάθε παιδί, σας παρακαλούμε για την εξέταση του παιδιού σας από τον παιδίατρό του πριν από την έναρξη της κατασκήνωσης και τη συμπλήρωση του σχετικού ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ το οποίο πρέπει να κατατεθεί στο γραφείο κατασκηνώσεων, ένα μήνα πριν την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου.

Στο ιατρικό δελτίο πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι το παιδί σας δεν πάσχει από κάποιο μεταδοτικό νόσημα ούτε κάποια άλλη πάθηση που να του απαγορεύει τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της κατασκήνωσης. Σε αντίθετη περίπτωση η ασφάλεια τόσο του παιδιού σας, όσο και των υπόλοιπων κατασκηνωτών τίθεται σε κίνδυνο και γι αυτό πιθανόν να μην μπορεί να συμμετέχει στην κατασκήνωση.

Η κατασκήνωση δεν είναι δυνατόν να καλύψει οδοντιατρικές εργασίες καθώς και αντικατάσταση ή επισκευή γυαλιών.

Η κατασκήνωση δεν επιτρέπει την φύλαξη φαρμάκων στις σκηνές των παιδιών.  Σε περίπτωση που το παιδί σας πρέπει να λαμβάνει οποιαδήποτε συνταγογραφούμενη ή μη θεραπευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη συγκεκριμένη πληροφορία στο ιατρικό δελτίο ή, αν το πρόβλημα υγείας του παιδιού προέκυψε μετά την κατάθεση του ιατρικού δελτίου, να μας ειδοποιήσετε, ώστε να την προσθέσουμε εμείς.

Όλα τα φάρμακα που φέρουν τα παιδιά μαζί τους παραδίδονται στον ιατρό της κατασκήνωσης ο οποίος πρέπει να ενημερωθεί με ιατρικό σημείωμα του συναδέλφου του που παρακολουθεί τον κατασκηνωτή για την πάθησή του και την ιατρική αγωγή που του εφαρμόζεται. Παρακαλούνται οι γονείς να συζητήσουν με το γραφείο των κατασκηνώσεων όσες ανησυχίες έχουν για ιατρικά θέματα πριν την έναρξη της κατασκήνωσης.

Σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο, υπάρχουν δύο γιατροί, διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο. Το ιατρείο της κατασκήνωσης είναι πλήρως εξοπλισμένο ώστε να παρέχει τις πρώτες βοήθειες στη συντριπτική πλειοψηφία των συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στην κατασκήνωση.  Στις περιπτώσεις που χρειάζονται μεγαλύτερο διαγνωστικό έλεγχο και ιατρική περίθαλψη, το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου είναι μόλις στα 3 χιλιόμετρα από την κατασκήνωση.

Όταν οι κατασκηνωτές μας βρίσκονται εκτός του χώρου της κατασκήνωσης, όπως στις πορείες, πάντα συνοδεύονται από τους αρχηγούς τους και αρκετά μέλη του προσωπικού, τα οποία είναι εφοδιασμένα με ασυρμάτους ή κινητά τηλέφωνα και ειδοποιούν αμέσως αν συμβεί κάτι.  Επίσης, σε κάθε πορεία, τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού είναι εκπαιδευμένο να παρέχει πρώτες βοήθειες.  Ο ιατρός της κατασκήνωσης εξοπλίζει πλήρως ένα φορητό φαρμακείο με όλα τα είδη και τα φάρμακα που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστούν πιθανά συμβάντα μικρής κλίμακας κατά τη διάρκεια μιας πορείας.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για ιατρικά ζητήματα, αποκλειστικός υπεύθυνος για την επικοινωνία με τους γονείς είναι ο γιατρός της κατασκήνωσης και μπορείτε να τον καλείτε στο τηλέφωνο 6978 032 942   10:00-12:30 και 17:00-18:30. Αν υπάρξει κάποιο σημαντικό θέμα υγείας, ο ίδιος ο διευθυντής θα σας τηλεφωνήσει προσωπικά και θα σας ενημερώσει μαζί με τον ιατρό για την ιατρικό θέμα του παιδιού σας.  Δεν θα σας ενοχλήσουμε πχ αν τον τσίμπησε μια μέλισσα, ή αν έχει δέκατα, αλλά σίγουρα θα σας ενημερώσουμε πχ προτού χρειαστεί να δώσουμε κάποια αντιβίωση.  Επίσης θα σας τηλεφωνήσουμε άμεσα αν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να έρθετε να πάρετε το παιδί σας, ώστε να του προσφέρετε μια καλύτερη περίθαλψη σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ιατρείο της κατασκήνωσης έχει, ειδικά διαμορφωμένο αναρρωτήριο για τους κατασκηνωτές που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ή απομόνωση, αλλά αυτός ο χώρος είναι περιορισμένος.  Έχουμε παρατηρήσει από την εμπειρία μας ότι οι κατασκηνωτές που αρρωσταίνουν νιώθουν πιο άνετα αν επιστρέψουν για λίγο στο σπίτι, μέχρι να αναρρώσουν και μετά να επιστρέψουν στην κατασκήνωση.  Σε αυτή την περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, θα σας ειδοποιήσουμε να έρθετε να παραλάβετε το παιδί σας στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του.

Κάθε κατασκηνωτής στην κατασκήνωση καλύπτεται από ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Η καθαριότητα είναι βασικό στοιχείο ώστε να παραμένουν οι κατασκηνωτές υγιείς.  Οι κατασκηνωτές ενθαρρύνονται να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό κι εσείς πριν την κατασκήνωση να ενθαρρύνετε αυτή τη συνήθεια στο σπίτι. Οι τουαλέτες, οι νιπτήρες και οι ντουζιέρες καθαρίζονται και απολυμαίνονται καθημερινά και επιθεωρούνται από το προσωπικό υποστήριξης της κατασκήνωσης.  Η καθαριότητα των σκηνών «Διευθέτηση» γίνεται καθημερινά μετά το πρωινό.  Τα μέλη του προσωπικού ελέγχουν πόσο καθαρές και συμμαζεμένες είναι οι σκηνές, αν οι βαλίτσες των κατασκηνωτών είναι τακτοποιημένες, αν έχουν πλυθεί και αν φορούν καθαρά ρούχα «Επιθεώρηση».

Η μετάδοση ψειρών του τριχωτού της κεφαλής είναι αρκετά διαδεδομένη όταν συμβιώνουν πολλά άτομα σε περιορισμένο χώρο.  Δεν υποδηλώνει ότι κάποιος δεν είναι καθαρός και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Επειδή η μετάδοση είναι πολύ εύκολη, αλλά η αντιμετώπιση της είναι απαιτητική, δυστυχώς δεν μπορούμε να κρατήσουμε στην κατασκήνωση παιδιά με ψείρες.  Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαύσει την παραμονή του στην κατασκήνωση, θεωρούμε δική σας υποχρέωση να εξετάσετε και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τις ψείρες που μπορεί να έχει το παιδί σας, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου. Σε περίπτωση που ανακαλυφθούν ψείρες στα μαλλιά του παιδιού σας μετά την άφιξή του στην κατασκήνωση, είστε υπεύθυνοι να έρθετε να το παραλάβετε.

Bullying (Εκφοβισμός)

Το bullying είναι μια ενεργηγτική και σκόπιμη επιθετική συμπεριφορά.  Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή φυσικής ή λεκτικής επιθετικότητας, σχεδόν πάντα από ένα «πιο δυνατό» σε κάποιον «πιο αδύναμο». Για παράδειγμα, μια ομάδα παιδιών μπορεί να επιτίθεται σε έναν κατασκηνωτή, ή ένα παιδί με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση να κοροϊδεύει κάποιο μικρότερο.

Το bullying μπορεί να περιλάμβανει κορόϊδεμα ή κακόβουλο σχολιασμό, προσβολές (συνήθως για το ύψος, βάρος, φυλετικό υπόβαθρο, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ή άλλα χαρακτηριστικά του καθενός), χτυπήματα, αποκλεισμό κάποιου από μια παρέα. Το bullying μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα παιδί να νιώσει απογοήτευση, φόβο, ντροπή, αγωνία κ.α.  Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.  Αυτή η επιθετική συμπεριφορά συνήθως είναι επαναλαμβανόμενη, εκτός αν υπάρχει αποτελεσματική παρέμβαση προς την επίλυσή της.

Για να διαφυλάξουμε τη φυσική και πνευματική ακεραιότητα των κατασκηνωτών μας, σας ενημερώνουμε ότι σε περιπτώσεις που παρατηρούμε κάποιο φαινόμενο εκφοβισμού (bullying) στην κατασκήνωση, κάνουμε άμεσα ενέργειες και παρεμβάσεις για την επίλυση του.  Τα στελέχη μας είναι εκπαιδευμένα να αντιμετωπίζουν με φροντίδα και ασφάλεια τις καθημερινές προκλήσεις στην κατασκήνωση.  Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα ζητήσουμε τη δική σας συμβολή ή ακόμα και το να έρθετε να παραλάβετε το παιδί σας, αν δημιουργεί συνεχή προβλήματα σε άλλους κατασκηνωτές.  Σας ζητούμε ωστόσο εκ των προτέρων να συζητήσετε με το παιδί σας για τα κακά αυτού του φαινομένου, πριν την κατασκήνωση, προτρέποντάς το να σέβεται τους υπόλοιπους κατασκηνωτές και να απευθύνεται αμέσως στον υπαρχηγό, στον αρχηγό, στο χωριάτη, ακόμα και στο διευθυντή σε περίπτωση που βιώσει ή παρατηρήσει ένα τέτοιο συμβάν.

Τροφή
Η τραπεζαρία είναι στο κέντρο της κατασκήνωσης και είναι ο χώρος που μαζεύεται όλη η Κατασκήνωση μαζί.  Κάθε σκηνή, μαζί με τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της, τρώει στο τραπέζι της.  Η τροφή στην κατασκήνωσή μας είναι ιδιαίτερα προσεγμένη από άποψη ποιότητας υλικών και παρασκευής.  Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται προ-μαγειρευμένα τρόφιμα ή κατεψυγμένα. Η τροφή είναι θρεπτική και άφθονη, βασισμένη σε ειδικό διαιτολόγιο μεσογειακής κουζίνας και οι συνθήκες προετοιμασίας και παρασκευής τηρούν  το σύστημα HACCP.  Πιθανόν το παιδί να εκφράσει παράπονα στην αρχή γιατί θα την βρεί μαγειρεμένη διαφορετικά από το σπίτι του. Γρήγορα όμως θα προσαρμοστεί.

Παρακαλούμε τους γονείς να συνεργαστούν μαζί μας και να μη στέλνουν γλυκά ή άλλα τρόφιμα στην κατασκήνωση γιατί γίνονται πολλές φορές πρόξενοι στομαχικών διαταραχών (παρακαλούμε ενημερώστε σχετικά τους… παππούδες και τις γιαγιάδες), ενώ η φύλαξη των τροφίμων στις σκηνές με δεδομένο τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, δημιουργούν πρόβλημα λόγω πιθανών αλλοιώσεων ή ακόμη συγκέντρωση εντόμων και ερπετών. Ο κατασκηνωτής έχει ότι του χρειάζεται στην κατασκήνωση για να τραφεί καλά.

Επιπλέον η καντίνα της κατασκήνωσης για την εξυπηρέτηση των κατασκηνωτών διαθέτει ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ προϊόντα για άμεση κατανάλωση, τα οποία προϊόντα πωλούνται με μέτρο στα παιδιά, μόνο μετά τα γεύματα. Αν όμως τελικά φθάσουν γλυκά ή άλλα τρόφιμα στα παιδιά αυτά μαζεύονται από την κατασκήνωση και μοιράζονται στα μέλη της ομάδας τους και στους άλλους κατασκηνωτές.

Στην κατασκήνωση είμαστε μια οικογένεια, γι’ αυτό θέλουμε το φαγητό να σερβίρεται όπως και στο σπίτι. Το στρώσιμο και το καθάρισμα του τραπεζιού γίνεται από τους ίδιους τους κατασκηνωτές, δύο άτομα διαφορετικά κάθε μέρα, οι«μαρίκες» της σκηνής.  Ελπίζουμε να το κρατάνε και το χειμώνα και να σας βοηθούν τουλάχιστον στο στρώσιμο του τραπεζιού.

Αν το παιδί σας δεν πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες τροφές, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εκ των προτέρων, ώστε να προετοιμαστούμε και να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα υλικά. Αν έχει πιο συγκεκριμένες ανάγκες (διατροφικούς περιορισμούς ή αλλεργίες), είναι επίσης σημαντικό να μας ενημερώσετε.  Από το 2004 η κατασκήνωση Χαλκιδικής έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών με κοιλιοκάκη σε όλες τις περιόδους της.  Με εκπαιδευμένο προσωπικό, πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη, εξειδίκευση τόσο στην παρασκευή όσο στη συντήρηση και διανομή των γευμάτων στα παιδιά, διασφαλίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο διατροφής τους.

Καντίνα

Στην κατασκήνωση λειτουργεί καντίνα καθημερινά μετά τα γεύματα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαθέτοντας  επιλεγμένα τυποποιημένα προϊόντα.  Ο κάθε κατασκηνωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέχρι δύο είδη. Τα χρήματα της καντίνας τα δίνετε στα παιδιά σας και αυτά τα καταθέτουν στην κατασκήνωση.  Ότι υπόλοιπο ποσό υπάρχει επιστρέφεται με τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου.

Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης είναι μόνιμες και ασφαλείς, ενώ κυριαρχεί το ξύλο και το κεραμίδι.  Τα παιδιά κοιμούνται σε κουκέτες ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπιτάκια διαμονής. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι σε μικρή απόσταση από τα οικήματα και ο τρόπος κατασκευής τους διασφαλίζει τους κανόνες υγιεινής.

Αφίξεις-Αναχωρήσεις
Οι αναχωρήσεις των κατασκηνωτών αναγγέλλονται με e-mail στους γονείς και πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη μέρα και ώρα.  Είναι δυνατή όμως η μετάβαση κατασκηνωτών στην κατασκήνωση με δικό σας μέσο, αφού ενημερώσετε το γραφείο κατασκηνώσεων δέκα μέρες πριν, ώστε να δηλώσετε την ακριβή ώρα. Συνιστούμε να συμμετέχετε στην ομαδική αναχώρηση με τα λεωφορεία, ώστε οι κατασκηνωτές να εντάσσονται στο κατασκηνωτικό κλίμα από το πρώτο λεπτό.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στην αναχώρηση από την κατασκήνωση που είναι καθορισμένη σε ώρα και μέρα. Επίσης και σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η αναχώρηση κατασκηνωτών με δικό σας μέσο αρκεί να το δηλώσετε στο επισκεπτήριο.

Αργοπορημένες αφίξεις και πρόωρες αναχωρήσεις δεν επιτρέπονται γιατί έχουν αρνητική επίδραση στους κατασκηνωτές αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά. Επιπλέον δεν έχουμε δομή ξενοδοχείου και δεν μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε.

Αν λοιπόν έχετε προγραμματισμένες υποχρεώσεις όπως αθλητικά γεγονότα, εξετάσεις, γάμους, κλπ που δεν μπορείτε να αποφύγετε, παρακαλούμε να προτιμήσετε μια άλλη κατασκηνωτική περίοδο.

Επισκεπτήριο

Ένα επισκεπτήριο είναι προγραμματισμένο για κάθε περίοδο τη δεύτερη Κυριακή από τις 10:00 μέχρι τις 13:30.  Εκεί θα έχετε χρόνο να δείτε τα παιδιά σας, να παίξετε παιχνίδια, να ξεναγηθείτε στους χώρους της κατασκήνωσης και να συμμετάσχετε στο ψυχαγωγικό μας πρόγραμμα στο θεατράκι.

Μόλις φτάσετε στην αμπάρα, θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας εκεί και θα κατηφορίσετε με τα πόδια. Παρακαλούμε να έχετε αποχωρήσει μέχρι τις 13:30 ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας.

Αν κάποιος ηλικιωμένος ή τραυματίας χρειάζεται μεταφορικό μέσο, θα υπάρχει το λεωφορειάκι της κατασκήνωσης που θα ανεβοκατεβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη βρύση της τραπεζαρίας στην αμπάρα.

Αν τα παιδιά σας δακρύσουν και ζητήσουν να τα πάρετε μαζί σας στο σπίτι είναι φυσιολογικό, μην πανικοβάλλεστε.  Ιδιαίτερα οι κατασκηνωτές που έρχονται για πρώτη φορά είναι λογικό να εκδηλώσουν μελαγχολία όταν σας δουν.  Αν έχετε αμφιβολίες για το πώς περνάει το παιδί σας και για το αν πρέπει να παραμείνει στην κατασκήνωση παρακαλώ μιλήστε με τον αρχηγό της σκηνής και με το χωριάτη (υπεύθυνος σκηνών).  Κανένας κατασκηνωτής δε μπορεί να αποχωρήσει από την κατασκήνωση, αν πρώτα οι γονείς δε μιλήσουν με τον αρχηγό και το χωριάτη και μετά στη γραμματεία ώστε να υπογράψουν και να παραλάβουν χαρτί εξόδου, υπογεγραμμένο από τον διευθυντή.

Για οποιοιδήποτε ιατρικό θέμα παρακαλούμε επισκεφτείτε το ιατρείο μας, όπου θα βρίσκονται και οι δυο ιατροί για να σας ενημερώσουν.

Κατά την διάρκεια του επισκεπτηρίου δεν επιτρέπονται προσωρινές αναχωρήσεις για κανέναν λόγο.

Μπορείτε να πάρετε τα άπλυτα των παιδιών και να φέρετε καθαρά, αλλά σας παρακαλούμε μην τακτοποιείτε, μη στρώνετε σεντόνια, μην τους βάζετε με το ζόρι κάτω από το ντουζ  κ.α., θέλουμε οι κατασκηνωτές να μαθαίνουν να τα κάνουν μόνοι τους.

Αν χρειάζεστε να αγοράσετε κάτι η καντίνα μας θα είναι ανοιχτή και θα υπάρχει και καφές στην τραπεζαρία. Επίσης στην καντίνα θα μπορείτε να μάθετε το υπόλοιπο του παιδιού σας και να καταθέσετε και παραπάνω χρήματα αν χρειάζεται.

Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στον χώρο της κλειστής τραπεζαρίας.

Αν χρειαστείτε τουαλέτες, παρακαλούμε επισκεφτείτε, αυτές που βρίσκονται στην κλειστή τραπεζαρία κατεβαίνοντας τις σκάλες.

Παρακαλούμε μη φέρετε τρόφιμα στα παιδιά σας, περισσότερα από όσα μπορούν να καταναλώσουν την ίδια μέρα. Ζούμε στην φύση και δε θέλουμε να μαζέψουμε μυρμήγκια, κατσαρίδες, ποντίκια, αλεπούδες, ελέφαντες, ρινόκερους και άλλα ζώα.  Επιπλέον κάποια παιδιά δεν θα έχουν αντίστοιχες λιχουδιές και πιθανόν ζηλέψουν. Τέλος, δε θέλουμε να ρισκάρουμε την κρυφή αποθήκευση τροφίμων, τα οποία θα αλλοιωθούν λόγω ζέστης και καταλήγουμε με πονόκοιλους, διάρροιες κ.α.

Αν έρχεστε στην κατασκήνωση μέσω του ασφαλιστικού σας ταμείου, παρακαλούμε περάστε από την τραπεζαρία, ώστε να υπογράψετε, την υπεύθυνη δήλωση αποχώρησης και τη συνολική λίστα.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης κατασκηνωτή πριν τη λήξη της περιόδου ΔΕΝ επιστρέφονται τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.

Χαμένα Αντικείμενα
Στο τέλος κάθε κατασκηνωτικής περιόδου, προσπαθούμε να επιστρέψουμε τα χαμένα αντικείμενα των κατασκηνωτών, σε αυτούς που ανήκουν.  Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι σε κάθε αντικείμενο των κατασκηνωτών (ρούχα, καπέλο, πετσέτες, sleeping bag κτλ) να υπάρχει γραμμένο το ονοματεπώνυμό του.  Τα αντικείμενα που δεν αναζητήθηκαν, συλλέγονται και παραμένουν στην κατασκηνωση, από όπου οι γονείς μπορούν να τα παραλαμβάνουν.  Αν κάποιο αντικείμενο ξεχαστεί στο λεωφορείο κατά τη μεταφορά των παιδιών προς και κυρίως από την κατασκήνωση, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα ώστε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον οδηγό.  Μετά από 2 μήνες από το τέλος του καλοκαιριού, όσα αντικείμενα δεν έχουν αναζητηθεί, θα δοθούν δωρεά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η Κατασκήνωση δεν είναι υπεύθυνη για χαμένα, κατεστραμμένα ή κλεμμένα αντικείμενα.

Φιλοδωρήματα
Η επίδοση φιλοδωρήματος σε στελέχη απαγορεύεται από την πολιτική της κατασκήνωσης.  Οπωσδήποτε όμως η κατασκήνωση έχει ανάγκες.  Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στο έργο της ΧΑΝΘ και της κατασκήνωσης μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον διευθυντή της κατασκήνωσης.  Οι δωρεές γονέων σε χρήματα, υλικά και μέσα οπωσδήποτε εμπλουτίζουν τα προγράμματά μας.  Επίσης η κατασκήνωση έχει ταμείο υποτροφιών, τα έσοδα του οποίου χρησιμοποιούνται για να παρακολουθήσουν την κατασκήνωση άπορα παιδιά.

Τηλέφωνο
Σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ή ανησυχίας για το παιδί σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρχηγό της σκηνής, τους υπεύθυνους των κατασκηνωτών (χωριάτες), ή ακόμα και τον διευθυντή.  Παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 23750 31 236 απο τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ και αφήστε ένα μήνυμα. Μόλις βρούμε λίγο χρόνο θα σας τηλεφωνήσουμε πίσω.

Γενικά οι κατασκηνωτές δεν επιτρέπεται να επικοινωνούν τηλεφωνικώς.  Αντίθετα η αλληλογραφία από και προς την κατασκήνωση είναι επιθυμητή.

Παρακαλούμε σε καμία περίπτωση ΜΗΝ εφοδιάζετε τα παιδιά σας με κινητά τηλέφωνα.  Κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται στην κατοχή των κατασκηνωτών και υπαρχηγών, συλλέγονται και επιστρέφονται με το τέλος της περιόδου.

Φωτογραφίες

Είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε τις κατασκηνωτικές στιγμές με όλους όσους αγαπούν την κατασκήνωση.  Γι΄ αυτό, σε τακτική βάση ανεβάζουμε φωτογραφίες από την καθημερινότητα στην κατασκήνωση, στην σελίδα «ΧΑΝΘ Κατασκήνωση Χαλκιδική» στο www.facebook.com/camp.ymca

Σκοπός μας στις κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ;

Share This