Επιλογή Σελίδας

Ορεινό Κέντρο Νυμφαίου

Μοναδική απόδραση στο μαγευτικό Νυμφαίο.

Το Νυμφαίο είναι ένα ορεινό βλάχικο χωριό κτισμένο στην οροσειρά του Βιτσίου σε υψόμετρο 1350 μ. Σε αυτή την πανέμορφη και ιστορική περιοχή η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης σε μια έκταση 40 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 1.400μ, ξεκίνησε το 1995 την λειτουργία του ορεινού εκπαιδευτικού κατασκηνωτικού της κέντρου.
 
Εγκαταστάσεις
Όλες οι εγκαταστάσεις είναι προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον και σέβονται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Τα κτίσματα είναι κτιστά, πέτρινα με άφθονο ξύλο στο εσωτερικό.  Τα οικήματα διαμονής των κατασκηνωτών φιλοξενούν 12 κατασκηνωτές το κάθε ένα.  Το κεντρικό κτίριο της κατασκήνωσης στεγάζει τα σύγχρονα μαγειρεία, κλειστή τραπεζαρία συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων, αίθουσα ψυχαγωγίας, αποθήκες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
 
Στόχοι
 • Η προσέγγιση και η επαφή των κατασκηνωτών με το φυσικό περιβάλλον.
 • Η δημιουργία περιβαλλοντικής αντίληψης.
 • Η προσαρμογή και η εκπαίδευση σε νέες μεθόδους προσέγγισης του θέματος.
 • Η ενημέρωση όλων όσων φιλοξενούνται στο Κέντρο στα ιστορικά στοιχεία της περιοχής.
 • Η λειτουργία ως εκπαιδευτικό κέντρο μελλοντικών στελεχών με κύριο βάρος σε θέματα λειτουργίας ομάδας, κοινωνικότητας και συμπεριφοράς.
 • Η λειτουργία του κέντρου με έμφαση στην αντίληψη της ΧΑΝ για συνδυασμό των ατομικών δεξιοτήτων με το ομαδικό πνεύμα
 
Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα είναι ικανό να καλύψει όλα τα ενδιαφέροντα των παιδιών.  Ένα πλήθος από συναρπαστικές δραστηριότητες δίνουν στα παιδιά αυτοπεποίθηση και τα ευαισθητοποιούν στη συνεργασία, την κοινωνικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη για τη φύση.
Με βάση τους στόχους το πρόγραμμα του Ορεινού εκπαιδευτικού κέντρου περιλαμβάνει:
 
 • Πρόγραμμα εκδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Νυμφαίου.
 • Περιβαλλοντική αγωγή με προσέγγιση και γνώση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
 • Ανάπτυξη δραστηριοτήτων ζωής υπαίθρου (διανυκτερεύσεις στο δάσος – πορείες).
 • Γνώση της ιστορίας της περιοχής (Μακεδονικός αγώνας).
 • Ομαδικές και ατομικές αθλητικές δραστηριότητες (Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδόσφαιρο, πινγκ –  πονγκ κ.α.).
 • Πρόγραμμα με ποδήλατα βουνού
 • Παιχνίδια δημιουργικότητας – επίλυσης προβλημάτων.
 • Χειροτεχνίες – κατασκευές
 • Ψυχαγωγικές βραδιές.
 
Σκοπός μας δεν είναι τα παιδιά μόνο να διασκεδάσουν αλλά παράλληλα να μάθουν καινούργια πράγματα, μέσα από διαδικασίες που θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι κοινωνικό σύνολο και να ενταχθούν σε αυτό ευκολότερα και ομαλότερα.
 
Περιβάλλον
Η Χ.Α.Ν.Θ. ως κοινωνική οργάνωση με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τα κατασκηνωτικά της προγράμματα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευόμενους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Στελέχη
Η σχέση μεταξύ κατασκηνωτή και αρχηγού είναι η «καρδιά» των κατασκηνώσεων της ΧΑΝ.  Τα στελέχη της κατασκήνωσης επιλέγονται προσεκτικά αφού προηγουμένων περάσουν από μια διαδικασία εκπαίδευσης που διαρκεί 4 ολόκληρα συνεχόμενα χρόνια σε ετήσια βάση.  Συχνά συμμετέχουν σε Πανευρωπαϊκά σεμινάρια εκπαίδευσης διεθνών αρχηγών που διοργανώνονται από την Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Κατασκηνώσεων των ΧΑΝ (Y.O.T.N.).  Διακρίνονται για την ωριμότητα, την υπομονή, τις ικανότητες και την επιθυμία τους να δουλέψουν με τα παιδιά και για τα παιδιά.
 
Ασφάλεια
Προτεραιότητα η ΧΑΝ, μια κατ’ εξοχή κοινωνική οργάνωση, δίνει στην ασφάλεια των κατασκηνωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Σε όλες τις δραστηριότητες που απαιτείται διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας ενώ όλες επιτηρούνται από εξειδικευμένα στο αντικείμενο στελέχη.
Σε όλες τις δραστηριότητες παρευρίσκονται μέλη του προσωπικού ενώ σε κάθε σπίτι διαμένει μέλος του προσωπικού το οποίο ορίζεται ώς υπεύθυνος.
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Η κατασκήνωση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Αγροτικό ιατρείο του Νυμφαίου που βρίσκεται σε απόσταση 1,5χιλ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου καθώς και με το Νοσοκομείο Φλώρινας.
 
Διατροφή
Το διαιτολόγιο είναι μελετημένο και σχεδιασμένο από ειδικούς.  Η τροφή παρασκευάζεται και παρατίθεται κατά τρόπο ώστε ο κατασκηνωτής να το τρώει όλο, με μερικές εξαιρέσεις, οι οποίες δεν οφείλονται στον τρόπο παρασκευής ή σε ατέλειες στο σύστημα διανομής ή παράθεσης.  Έμφαση δίνεται στην ποικιλία του βασικού φαγητού.  Είναι η συνηθισμένη ελληνική κουζίνα.  Αποφεύγονται τα τηγανητά όσο είναι δυνατόν. Όλα τα τρόφιμα είναι νωπά και δεν χρησιμοποιείται κανένα προϊόν προ-μαγειρεμένο.
Επίσης έμφαση δίνεται στα συμπληρώματα.  Στο διαιτολόγιο δεν υπάρχουν συντηρημένες τροφές.
 
Γενικά
Η κατασκήνωση αρδεύεται από ιδιόκτητη γεώτρηση, ενώ λειτουργούν αυτόματα συστήματα χλωρίωσης. Υπάρχει σύστημα πυροπροστασίας και σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης της κατασκήνωσης. Υπάρχει σύστημα αλεξικέραυνων.

Σκοπός μας στις κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ;

Share This