fbpx
Επιλογή Σελίδας
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
project
product

Στη Χ.Α.Ν.Θ. με ασφάλεια

Ιστορικό Αρχείο ΧΑΝΘ

100 χρόνια ιστορίας της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης
Το 2021 η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και δράσης

Ενόψει της επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή της, η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης σκοπεύει να αναδείξει το ρηξικέλευθο κοινωνικό, αθλητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο που προσφέρει στη νεολαία της χώρας, από το 1921 μέχρι σήμερα. Θα αναζητήσει τα χνάρια της ιστορικής της διαδρομής, ξεκινώντας από τους πρωτεργάτες της, Αμερικανούς και Έλληνες, θα επιδιώξει την επανασύνδεση με τους απογόνους τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα αποδώσει φόρο τιμής στο πνεύμα της εθελοντικής, ανιδιοτελούς προσφοράς. Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό 100 χρόνων λειτουργίας της ΧΑΝΘ, θα αναδειχθεί η διαρκής προσπάθεια που καταβάλλει η οργάνωση για τη διάσωση, καταλογογράφηση και μελέτη του αρχειακού της υλικού, που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, με τη δημιουργία ενός νέου Αρχειακού και Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε ερευνητές από όλο τον κόσμο.

 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

 

«Θυμόμαστε την ιστορία μας, τιμούμε την κληρονομιά των ιδρυτικών στελεχών μας, διαφυλάσσουμε το παρόν και χαράζουμε το μέλλον.»

Τι είναι το Ιστορικό Αρχείο της ΧΑΝΘ;

Το Ιστορικό Αρχείο της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά αρχεία της χώρας. Μέσω των σωζόμενων τεκμηρίων του, καταγράφεται διαχρονικά μια περίοδος εκατό και πλέον ετών, στην οποία περιλαμβάνεται η ίδρυση, η λειτουργία και κυρίως η πολύπλευρη συμβολή ενός εμβληματικού για τη ελληνική νεολαία φορέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τις άλλες πόλεις που έδρασε η οργάνωση, αλλά και σε περιοχές του αλύτρωτου ελληνισμού.

Τα τεκμήρια του αρχείου περιλαμβάνουν:

Χαρτώο υλικό: Πρωτότυπα ιστορικά έγγραφα (χειρόγραφα, δακτυλόγραφα ή φωτοαντίγραφα εγγράφων), χειρόγραφα βιβλία τήρησης Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων, μητρώα μελών, Βιβλία Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας, οικονομικών καταστάσεων, ατομικά δελτία αθλητών, κατασκηνωτών, τοπογραφικοί χάρτες-αρχιτεκτονικά σχέδια, κ.ά.

Έντυπα: Φυλλάδια, αφίσες, προσκλήσεις, εφημερίδες και περιοδικά της ΧΑΝΘ.

Οπτικοακουστικό υλικό: Φωτογραφίες, μπομπίνες ταινιών, μικροφίλμς, κασέτες ήχου και βιντεοταινίες κάμερας, ψηφιακούς πολυμορφικούς δίσκους (DVD).

Ηλεκτρονικό υλικό: Αρχεία ηλεκτρονικών εγγράφων κειμένου, ήχου, εικόνας, βίντεο καθώς και αρχεία από τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί.

​​Χρονολογικά τα τεκμήρια του αρχειακού υλικού της ΧΑΝΘ αποτυπώνουν αρχικά τη δράση της πρόδρομης Αμερικανικής YMCA από το 1918, και ακολούθως την ίδρυση και δράση της ΧΑΝΘ από το 1921.   

Στα σπάνια ιστορικά τεκμήρια του Αρχείου συγκαταλέγονται οι Απολογιστικές Εκθέσεις λειτουργίας των Σπιτιών του Στρατιώτη και της YMCA στη Θεσσαλονίκη τις οποίες συντάσσουν τα πρώτα της στελέχη. Οι εκθέσεις συνοδεύονται από το αντίστοιχο κατά θέμα και τμήμα δραστηριότητας αυθεντικό φωτογραφικό υλικό, ενώ έχουν συνταχθεί και δεθεί έτσι, ώστε να αποτελούν καλαίσθητα χειροποίητα λευκώματα.

Ιστορικό συγκρότησης του Αρχείου της ΧΑΝΘ

Οι συλλογές του Αρχείου της ΧΑΝΘ καταλαμβάνουν, προς το παρόν, 550 μέτρα ραφιών και συγκροτήθηκαν σταδιακά, είτε από εκκαθαρίσεις του διοικητικού αρχείου των τμημάτων της ΧΑΝΘ, είτε από δωρεές των μελών και φίλων της από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την ευθύνη και διαχείριση του Αρχείου της ΧΑΝΘ έχει πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από έμπειρους ιστορικούς και Αρχειονόμο-Βιβλιοθηκονόμο.

Ενδεικτικά Τεκμήρια Αρχείου
Λευκώματα κατασκήνωσης Πηλίου, Χαλκιδικής, Νυμφαίου & Πίνδου