Επιλογή Σελίδας

Για 29η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης διοργανώνει ένα από τα ιστορικότερα τουρνουά Μπάσκετ στην μνήμη του Συμεών Μαυροσκούφη, του ανθρώπου που συνέβαλε τα μέγιστα στην εκμάθηση του Basketball στην νεολαία της Θεσσαλονίκης κατά τις δεκαετίες 1930 και 1940. Ο Συμεών Μαυροσκούφης διετέλεσε παίκτης, προπονητής και στέλεχος της Χ.Α.Ν.Θ. επί σειρά ετών. Ήταν από τους πρώτους διαιτητές αγώνων στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ αλλά και ο άνθρωπος που υπέγραψε (μαζί με τον Γιάννη Αμπατζίογλου) την ιδρυτική διακύρηξη της FIBA το 1932 η οποία και κοσμεί προθήκη του Μουσείου μας.
Τέσσερα παιχνίδια του φετινού «Τουρνουά Μαυροσκούφεια»(η διεξαγωγή του συνέπεσε με τους εορτασμούς της Χ.Α.Ν.Θ. για την συμπλήρωση 100 χρόνων του μπάσκετ στην Ελλάδα) θα πραγματοποιηθούν στο Aθλητικό Κέντρο  της Χ.Α.Ν.Θ. ΗΡΩΝ -«Μίμης Τσικίνας».

Ποιος ήταν ο Συμεών Μαυροσκούφης

Ο Συμεών Μαυροσκούφης γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1909. Το 1911 η οικογένεια του μετακόμισε στην Χάλκη καθώς ο πατέρας του που ήταν δάσκαλος μετατέθηκε σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός της οικογένειας, καθώς είχε δυο ακόμη αδέλφια. Σε ηλικία 12-13 ετών αποφάσισε με την σύμφωνη γνώμη του πατέρα του να ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη, όπου είχε συγγενείς. Εκεί τον βρήκαν τον τραγικά γεγονότα της Σμύρνης με την καταστροφή της το 1922. Ο μικρός Συμεών, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο και έμαθε να ομιλεί δυο ξένες γλώσσες, γαλλικά και αγγλικά.

«Λάτρευε όλα τα σπορ, ήταν από τους πρώτους που μελέτησαν και κατανόησαν τους κανονισμούς στο μπάσκετ. Στο πρόσωπο του Συμεών ο Λιούς Ρις, που ανέλαβε την διεύθυνση της ΧΑΝΘ το 1924, βρήκε τον ιδανικό συνεργάτη. Ο πατέρας μου πέρασε από όλα τα στάδια, παίκτης, προπονητής, διαιτητής, στέλεχος», δήλωσε στο παρελθόν σε συνέντευξη της στο περιοδικό «Χ.Α.Ν.Θ. Family» η κόρη του Άννα Μαυροσκούφη.

Από το 1930 έως το 1933 ο Σ. Μαυροσκούφης σπούδασε με υποτροφία της Χ.Α.Ν.Θ. Φυσική Αγωγή και Παιδαγωγική στο Ινστιτούτο Jan Jacques Rousseau του Πανεπιστημίου της Γενεύης σε πρόγραμμα που συνδιοργανώνονταν με το Κολέγιο της Y.M.C.A. στο Springfield. Στις 18 Ιουνίου του 1932, μαζί με τον προερχόμενο από τον Ηρακλή Γιάννη Αμπατζίογλου, συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA.

Το 1940 ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό γυμναστήριο στη Θεσσαλονίκη, πάνω από τον κινηματογράφο «Διονύσια», το οποίο αποτελούσε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς της αθλητικής Θεσσαλονίκης. Έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιουλίου του 1991 στο Λονδίνο. Μετά θάνατον, στις 4 Φεβρουαρίου του 2000, ο Συμεών Μαυροσκούφης προτάθηκε ως υποψήφιο μέλος του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, αλλά δυστυχώς η διαδικασία εισόδου του δεν ολοκληρώθηκε.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτητών αναφέρει:

“Για 29η συνεχή χρονιά, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης διοργανώνει το ιστορικό τουρνουά “ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ” εις μνήμην ενός ανθρώπου που πρωτοστάτησε και αγωνίστηκε για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ. Αντάξια, λοιπόν, θα συμμετάσχουν 7 ομάδες της Α1 Εθνικής κατηγορίας κατά τη διάρκεια του τουρνουά που θα διεξαχθεί σε 3 διαφορετικά γήπεδα της Θεσσαλονίκης”.

Το πρόγραμμα των αγώνων

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, γήπεδο PAOK SPORTS ARENA
17:00: ΠΑΟΚ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, γήπεδο ΧΑΝΘ – ΗΡΩΝ «ΜΙΜΗΣ ΤΣΙΚΙΝΑΣ»
18.00: ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ – ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ AFFIDEA
20.00: ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ – ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ H HOTELS
ΤΡΙΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, γήπεδο ΧΑΝΘ – ΗΡΩΝ «ΜΙΜΗΣ ΤΣΙΚΙΝΑΣ»
18.00: ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ H HOTELS – ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
20.00: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ – ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ AFFIDEA
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, γήπεδο PAOK SPORTS ARENA
17:00: ΠΑΟΚ – ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ AFFIDEA
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, γήπεδο ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ «ΙΒΑΝΩΦΕΙΟ»
18.00: KAE ΗΡΑΚΛΗΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Share This