Επιλογή Σελίδας

Την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Ένας χορός τα βήματά μας» για τον εορτασμό των 40 χρόνων παρουσίας και προσφοράς του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου της Χ.Α.Ν.Θ.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από το πρωί με την από κοινού συμμετοχή ​στην Εθνική ​Παρέλαση​, ​του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου ​​με Πολιτιστικούς Συλλόγους από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο σχηματισμός ήταν εντυπωσιακός: ​120 χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές να παρελαύνουν ενώ τα λάβαρα των συλλόγων να προπορεύονται αυτών.  Στην κορυφή του σχηματισμού κυμάτιζε η ελληνική σημαία και το λάβαρο του ​Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Χ.Α.Ν.Θ.. Η συγκίνηση ​και η περηφάνια όλων ​των χορευτών ήταν μεγάλη. Τα χειροκροτήματα ​καθ΄ όλη την διάρκεια ​της διαδρομής ήταν πολλά.

Στη συνέχεια, 14 πολιτιστικοί σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που εργάζονται με μεράκι για τη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου μας,  χόρεψαν και γιόρτασαν μαζί με τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο της Χ.Α.Ν.Θ..

Χορευτές Πολιτιστικών Συλλόγων από ‘Ασσηρο, Γέφυρα, Δρυμό, Ευκαρπία, Καλοχώρι, Λαγκαδά, Λαγυνά, Πεντάλοφο, Περαία, Χαλάστρα όπως επίσης και από τη Βοιακή Εστία, το Λύκειο Ελληνίδων και ο  Λ.Χ.Ο. Χ.Α.Ν.Θ. συμμετείχαν σε μια συμβολική κύκλωση του ιστορικού κτηρίου ​με  περισσότερους από 200 χορευτές​ και με μια κοινή παραδοχή: η ιδέα του να χορεύεις ΜΑΖΙ με άλλους στον κύκλο, να πιάνεσαι από το χέρι ή αντικρυστά, να χαίρεσαι την κίνηση του μαντηλιού αποτελεί για όλους όσους χορεύουν παραδοσιακούς χορούς την καλύτερη αφορμή για να βρεθούν ​μαζί. Όταν όμως αυτό συνδυάζεται με την Ιδέα της συμβολικής κύκλωσης του θαυμάσιου ιστορικού κτηρίου​ της Χ.Α.Ν.Θ. ​, η τιμή είναι μεγάλη και η χαρά διπλή.

Μετά την συμβολική κύκλωση, οι χορευτές σχημάτισαν στο πλακόστρωτο μπροστά από την κεντρική είσοδο της Χ.Α.Ν.Θ. τέσσερεις μεγάλους κύκλους.  Η 9μελής ορχήστρα από παραδοσιακά όργανα, αντιπροσωπευτικά από τις περιοχές προέλευσης των συλλόγων, γέμισαν την πλατεία με αυθεντικά μουσικά ηχοχρώματα παραδοσιακής μουσικής και συνόδευσαν τα βήματα των χορευτών στην κύκλωση της πρόσοψης του ιστορικού κτηρίου και στους κυκλικούς χορούς. Πλήθος κόσμου θαύμασε την εντυπωσιακή αυτή εικόνα. Οι μουσικοί που έδωσαν στην εκδήλωση τον καλύτερο τους εαυτό ήταν : Αναστασίου Μιχάλης (Λαούτο – τραγούδι), Βαρελάς Νίκος (κρουστά),  Δανάς Χρήστος (βιολί), Δεληολάνης Γιώργος (τρομπέτα), Ζηκίδης Παναγιώτης (γκάιντα – ακορντεόν), Ζώρας Αλέξανδρος (κλαρίνο),  Μπιτζίδου  Μελίνα (σαντούρι – φωνή), Μυλωνάς Γιάννης (ποντιακή λύρα –τραγούδι), Πανταζόπουλος Δημοσθένης (τρομπόνι).

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής ημέρας, έγινε η απονομή αναμνηστικών συμμετοχής στους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Σωματείων από τον Δημήτρη Γκανάκη, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Χ.Α.Ν.Θ., Γιούλη Βροχίδου, Πρόεδρο της Επιτροπής Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ., Στέφανο Γωγάκο, εκπρόσωπο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ., , καθώς και Κώστα Νικολάου, Διευθυντή Εργοστασίου Ευκαρπίας της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος.

Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή και υποστήριξη των 30 εθελοντών από την πλατφόρμα Υsocial worker και την Επιτροπή Εθελοντών του Τομέα που διευκόλυναν την υποδοχή, τη φιλοξενία των χορευτών και την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ στο τέλος χόρεψαν μαζί με όλους τους χορευτές. Την εκδήλωση παρουσίασε στους παρευρισκόμενους η Φωτεινή Μουρατίδου, Εκπαιδευτικός – Θεατρολόγος, συνεργάτιδα στα προγράμματά της Χ.Α.Ν.Θ..

Ευχαριστούμε θερμά το Εργοστάσιο Ευκαρπίας της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ που ως μεγάλος χορηγός στήριξε την εκδήλωσή μας, όπως και το Βίκος Φυσικό Μεταλλικό Νερό – Vikos Natural Mineral Water, καθώς και  τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη ΔΕΘ Helexpo και τη Διεύθυνση Τροχαίας για την υποστήριξη τους.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Τομέας Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς με την αμέριστη συνδρομή των Χοροδιδασκάλων του Ομίλου Κωνσταντία Κουκουφίκη και Δημήτρη Δόμβρη.

Πληροφορίες για τη κοινωνική δράση στην ιστοσελίδα Χ.Α.Ν.Θ, www.ymca.gr & στο [email protected]
Τομέας Άνθρωπος & Κοινωνία, [email protected]
2316001000 (841, 842, 845)
Like us on Facebook!  Follow us on Instagram!

Share This