Επιλογή Σελίδας

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΙΛΛΑ ΑΛΛΑΤΙΝΙ

17 Απριλίου 2022

Στην άλλοτε συνοικία των Πύργων ή των Εξοχών και σήμερα μεταξύ των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Ανθέων βρίσκεται η τριώροφη Βίλλα Αλλατίνι, έργο του Βιταλιάνο Ποζέλλι. Στο εντυπωσιακό και εμβληματικό αυτό κτίριο της πόλης μας είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί, την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, η Ομάδα Περιπάτων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ και της ΧΑΝΘ.

Η βίλλα Αλλατίνι χτίστηκε το 1888 ως εξοχική κατοικία του εβραϊκής καταγωγής Κάρολου Αλλατίνι, ιδιοκτήτη των Μύλων Αλλατίνι και συνεταίρου των ιδιοκτητών των γειτονικών οικιών Μορπούργο και Φερνάντες. Από το 1909 μέχρι το 1912 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία και φυλακή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β’, που εκθρονίστηκε από τους Νεότουρκους μετά την επανάσταση του 1908. Το 1926 στέγασε το νεοϊδρυμένο τότε Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στον πόλεμο του ‘40-‘41 χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο.

Μετά τους σεισμούς του 1978 και την επισκευή του, το κτίριο στέγασε τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και σήμερα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Βίλλα Αλλατίνι χαρακτηρίστηκε το 1977 ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η προστασία με απόφαση του 1994 επεκτάθηκε στον κήπο και στα κτίσματα του αύλειου χώρου της.

Στην ενδιαφέρουσα και πολυκύμαντη ιστορία του κτιρίου, αλλά και στα αρχιτεκτονικά, μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά του μνημείου μας μετέφεραν μέσω της ζωντανής περιγραφής τους και με πλούσια στοιχεία οι κυρίες Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠ.ΠΟ. και Μαρία Λιλιμπάκη-Σπυροπούλου, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος και Γ. Γραμματέας της ΕΛΛΕΤ-ΠΘ.

Την Ομάδα Περιπάτων συνόδευσαν εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ-ΠΘ ο Άγγελος Μήτσας και εκ μέρους της ΧΑΝΘ η Ειρήνη Καζάκου.

Ευχαριστίες οφείλουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην υπηρεσία φύλαξης του κτιρίου, για τη διευκόλυνση του Περιπάτου μας.

Share This