Επιλογή Σελίδας

Περίπατοι στην Πόλη

Ιστορικό κτήριο της Χ.Α.Ν.Θ.

Με όραμα «Ο Εθελοντισμός στη υπηρεσία του Πολιτισμού» από το 1991 o Τομέας Άνθρωπος & Κοινωνία της Χ.Α.Ν.Θ. και η ΕΛΛΕΤ/ΠΘ υλοποιούν από κοινού και με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Κυριακάτικοι Περίπατοι στην Πόλη της Θεσσαλονίκης». Το 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια, περίπου 300 περίπατοι και 30 εκδρομές, πάνω από 8.500 περιπατητές. Συνεχίζουμε τους διαδικτυακούς μας περιπάτους με την ξενάγησή μας στο Ιστορικό Κτήριο της Χ.Α.Ν.Θ. με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του σωματείου στη Θεσσαλονίκη.

Ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας

Η μακρά διαδρομή της ΧΑΝΘ έχει τις ρίζες της σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν το 1918 εθελοντές αμερικανικών ΧΑΝ φτάνουν στην πόλη για να οργανώσουν τα «Σπίτια του Στρατιώτη»: σπίτια που κάλυπταν ανάγκες σίτισης και ψυχαγωγίας των ελληνικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Λίγο αργότερα, μέλη της αμερικανικής ΧΑΝ εισάγουν στην Ελλάδα, το άθλημα του μπάσκετ και του βόλεϊ που εφευρέθηκαν σε Κολλέγια της ΧΑΝ στην Μασαχουσέτη το 1891 και το 1895, αντίστοιχα. Το 1921 οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ίδρυση της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, από λαμπρές προσωπικότητες της πόλης, όπως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος και ο Νομάρχης Ν. Παρασκευόπουλος.

Από την πρώτη στιγμή φαίνεται το ανθρώπινο πρόσωπο του Οργανισμού. Η πορεία της ΧΑΝΘ συνεχίζεται απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια, σε πείσμα των δύσκολων καιρών και των κοινωνικοπολιτικών μεταβάσεων. Αγγίζει τις ζωές ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων, αναπτύσσοντας οργανωμένες δομές για εκείνους που έχουν ανάγκη και παράλληλα με την ενεργή δράση της δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Η δικτατορία Μεταξά, διακόπτει τη λειτουργία της ΧΑΝΘ. Το 1946, ανασυγκροτείται και δυναμικά ξεκινά και πάλι το στίβο της προσφοράς. Στην πορεία της ενεργοποιεί χιλιάδες Θεσσαλονικείς και η δράση της επεκτείνεται μέσα από παραρτήματα και κατασκηνώσεις. Με διαφάνεια και αξιοπιστία, συνέπεια και σταθερότητα, κατάφερε να οδηγήσει την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας και των νέων ανθρώπων της πόλης σε μια νέα εποχή. Γιατί η ιστορία της ΧΑΝΘ είναι οι άνθρωποί της.

Όραμα της Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης είναι να αποτελεί μία πολυσυλλεκτική, συμμετοχική και δημοκρατική οργάνωση, που έχει στο επίκεντρο τους νέους και φροντίζει γι’ αυτούς. Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά σταθερά προσανατολισμένη στην πρωτοπορία, στόχος της ΧΑΝΘ είναι τα μέλη της να συνεισφέρουν εθελοντικά και να υπηρετούν τους σκοπούς της μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά που υλοποιεί. Με ανοιχτό και δημιουργικό πνεύμα καθώς και πίστη στις οικουμενικές αρχές του έμπρακτου χριστιανισμού, χωρίς δογματισμούς, προάγει τη δικαιοσύνη και στηρίζει μια κοινωνία πληρότητας, διαλόγου, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, μία κοινωνία ισότητας και αγάπης χωρίς διακρίσεις.

Κτήριο Χ.Α.Ν.Θ.-  ιστορικό

Η Χ.Α.Ν.Θ. στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται ανάμεσα από σημαντικά τοπόσημα του αστικού ιστού, επί της ομώνυμης πλατείας (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.): τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Γ’ Σώμα Στρατού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Βασιλικό Θέατρο και το Νέο Δημαρχείο της πόλης.

Το Μέγαρο της Χ.Α.Ν.Θ. βασίζεται στη μελέτη και τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μαρίνου Δελλαδέτσιμα, και το συνολικό εμβαδόν των χώρων του είναι περίπου 7.500τμ.Ο θεμέλιος λίθος σε οικόπεδο έκτασης 16.000τ.μ., που παραχωρήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, τοποθετήθηκε το 1924 και η διαδικασία ανέγερσης ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, κατά την περίοδο 1933-1934.

Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του κτηρίου της Χ.Α.Ν.Θ. εντάσσεται στην πρώτη περίοδο ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης μετά την απελευθέρωσή της και την μεγάλη πυρκαγιά του1917 (1917-1929). Ο Αρχιτέκτων Μαρίνος Δελλαδέτσιμας ήταν απόφοιτος της ÉcoleSpéciale του Παρισιού και διευθυντής της αρχιτεκτονικής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.Στο κτήριο, συναντιούνται οι μορφολογικές επιρροές από τον Γάλλο αρχιτέκτονα ΕρνέστΕμπράρ, καθώς και η αναζήτηση νεοβυζαντινών επιρροών.  Η πρόσοψη του κτηρίου, με μέτωπο στην Πλατεία ΧΑΝΘ, διαμορφώνεται από δύο βασικές τριώροφες πτέρυγες, οι οποίες ενώνονται σε έναν κεντρικό κύλινδρο με απόληξη σε τρούλο με τοξωτά ανοίγματα.

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 1166/Β/20-9-2000), το Μέγαρο της Χ.Α.Ν.Θ. χαρακτηρίστηκε «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/50, «διότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού ιστού της πόλης, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».

 

Ένα κτήριο «ζωή και ιστορία»

Εσωτερικά, το κτήριο περιλαμβάνει πολλούς χώρους που κατά καιρούς φιλοξένησαν πολλαπλές λειτουργίες άλλων φορέων.

Από το 1952 μέχρι το 2000 ο 3ος όροφος στέγαζε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για πολλά χρόνια στο κτήριο λειτούργησαν το 1ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και η Στέγη Σπουδαστή για άπορους φοιτητές από την επαρχία. Στην πλευρά του κτηρίου προς την οδό Τσιμισκή λειτουργεί το ιστορικό Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, που έχει φιλοξενήσει εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, που έγιναν γνωστές σε όλη την Ελλάδα.

Στο εσωτερικό υπάρχει ναΐσκος αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο, το ιστορικό κλειστό γήπεδο μπάσκετ, το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα, αφιερωμένο στη μνήμη του ΤάκηΤαλιαδώρου, διεθνή Έλληνα καλαθοσφαιριστή,αλλά και η μοναδική κλειστή θερμαινόμενη πισίνα του κέντρου της πόλης.

Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός της Χ.Α.Ν.Θ., ενώ στον 1ο όροφο υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων 100 θέσεων (μικρό θέατρο ΑΥΛΑΙΑ), αίθουσες ΚΕΔΙΒΙΜ και αίθουσα σεμιναρίων. Στον  2ο και στον 3ο όροφο πραγματοποιούνται προγράμματα εκγύμνασης και χορού/μπαλέτου και ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια (κεραμική, ζωγραφική κ.λπ.).

 

Οι εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. σήμερα

Για τη Χ.Α.Ν.Θ., η είσοδος του 21ου αιώνα σηματοδότησε μια νέα εποχή.

Το νέο Αθλητικό Κέντρο, που αποτελεί τμήμα του έργου αξιοποίησης του οικοπέδου της, ολοκληρώθηκε με αυτοχρηματοδότηση. Περιλαμβάνει ένα καινούργιο γήπεδο τένις, ένα καινούργιο γήπεδο ποδοσφαίρου 8Χ8 και κλειστό γυμναστήριο. Φέρει το όνομα του Μίμη Τσικίνα, προπονητή της ομάδας μπάσκετ και για πολλά χρόνια Διευθυντή της Κατασκήνωσης Πηλίου και Γενικού Διευθυντή της ΧΑΝΘ.

Η κεντρική σάλα με κερκίδες για 1.300 θεατές φιλοξενεί τα ομαδικά αθλήματα μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ και πολλές αθλητικές ή πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως πανελλήνια πρωταθλήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης και taekwondo, συναυλίες και επιδείξεις χορού.

Στο φουαγιέ λειτουργεί το Μουσείο Μπάσκετ, ενώ στο υπόγειο υπάρχει μεγάλη αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης με 10 αγωνιστικά τραπέζια, αίθουσα judo και taekwondo, αίθουσα σκουός, προπονητήριο ξιφασκίας και τοξοβολίας και το γυμναστήριο Συμεών Μαυροσκούφης, που ονομάστηκε στη μνήμη του Υπεύθυνου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ.  Ο Συμεών Μαυροσκούφης ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες διεθνείς διαιτητές μπάσκετ και υπέγραψε για την Ελλάδα την ιδρυτική πράξη της FIBA.

Επίσης υπάρχουν γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων και συνεντεύξεων τύπου και ξενώνες φιλοξενίας, δυναμικότητας 15 αθλητών.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Φυσικό και ψηφιακό αρχείο της Χ.Α.Ν.Θ.
  2. ΧΑΝΘ 1921-1996, 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, Λεύκωμα, Θεσσαλονίκη 1997
  3. Βασίλης Κολώνας, Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, Θεσσαλονίκη 2012

 Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ. εδώ (κλικ)

Τομέας Άνθρωπος & Κοινωνία

[email protected]

2316001000 (0884,0894)

Like us on Facebook!

Follow us on Instagram!

Share This