Επιλογή Σελίδας

O Νίκος  Ζήσης, ένα από τα βασικά μέλη της χρυσής γενιάς του ελληνικού μπάσκετ, αποφάσισε να κρεμάσει την φανέλα του μετά από μια λαμπρή διαδρομή, μια σπουδαία καριέρα γεμάτη διακρίσεις και τίτλους.

Ο Νίκος Ζήσης ήρθε στη Χ.Α.Ν.Θ. το  1990 σε ηλικία 7 ετών. Πρώτος του προπονητής ήταν ο Δημήτρης Νικολαΐδης, γιος του παλιού αρχηγού της Χ.Α.Ν.Θ., Τάκη Νικολαΐδη.

«Ξεκίνησα στην Χ.Α.Ν.Θ. από την ηλικία των 7 ετών κι έμεινα για 10 χρόνια. Ο πατέρας μου είχε ακούσει καλά λόγια για την Ακαδημία και μας έγραψε με τον αδελφό μου. Αγάπησα την Χ.Α.Ν.Θ. , εκεί έμαθα πως να δουλεύω , πως να πειθαρχώ. Είχα την τύχη στα πρώτα μου χρόνια να έχω κόουτς τον Δημήτρη Νικολαϊδη, που ήταν ένας εξαιρετικός δάσκαλος μπάσκετ. Απαιτητικός και δίκαιος. Βοήθησε πάρα πολύ στην εξέλιξη μου. Έχω γενικά πολύ γλυκές αναμνήσεις από την ΧΑΝΘ» ,δήλωσε αρχικά ο  Ζήσης για τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ.

«Είχε μια απάθεια, ήταν κρύο αίμα»

Ο Ζήσης ξεχώρισε σχετικά γρήγορα και παρότι γεννημένος το 1983, ο μετέπειτα προπονητής του στη Χ.Α.Ν.Θ.,  Κώστας Μπελούλης, τον βάζει να παίζει και να προπονείται με παιδιά ένα-δύο χρόνια μεγαλύτερά του. «Ήταν ο δεύτερος πλέι μέικερ της προπαιδικής ομάδας της Χ.Α.Ν.Θ. πίσω από τον Άγγελο Αγγελάκη. Είχε ένα χαρακτηριστικό αυτό το παιδί, δεν τον έλεγες εντυπωσιακό, ήταν πολύ απλό και ουσιαστικό το παιχνίδι του , είχε μια απάθεια, ήταν κρύο αίμα», θυμάται ο Μανώλης Ανδρεαδάκης, φίλος του Νίκου Ζήση και εν ενεργεία στέλεχος του τμήματος Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ.

«Τον χρησιμοποίησα για πρώτη φορά σε ματς παιδικού δυο χρόνια πριν από την ηλικία του, σε παιχνίδι με το Ασβεστοχώρι. Ξεχώρισε αμέσως. Το μεγάλο προσόν του ήταν η ωριμότητα του, το μυαλό ήταν μπροστά από την ηλικία του, είναι αυτό που λέμε “μεγάλωσε νωρίς”», διηγείται ο Κώστας Μπελούλης.

Η ΧΑΝΘ πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος εφήβων της ΕΚΑΣΘ με τον Ν. Ζήση να διακρίνεται πάνω δεξιά

«Έλεγαν πως δεν θα παίξει μεγάλο μπάσκετ…»

«Τότε έλεγαν για τον Νίκο πως δεν θα παίξει μεγάλο μπάσκετ γιατί δεν είναι γρήγορος, έλεγαν πώς δεν έχει γρήγορα πόδια, όμως με αυτά που έκανε χρόνο με τον χρόνο έκλεινε στόματα. Στον τελικό του παιδικού πρωταθλήματος με τον Άρη την σεζόν 1998-99 έβαλε 51 πόντους και τους 26 από αυτούς στο β΄ ημίχρονο. Χάσαμε στο τέλος από μια κακή επιλογή. Βγήκαμε δεύτεροι. Θυμάμαι να τελειώνει το ματς και τον Ζήση να κλαίει σε μια γωνιά του Αλεξάνδρειου και εμείς να προσπαθούμε να τον συνεφέρουμε. Σε αυτή την αναμέτρηση αν θυμάμαι καλά ήταν παρόντες ο Ντράγκαν Σάκοτα αλλά κι ο Άτσα Νίκολιτς που τότε αμφότεροι εργάζονταν στον Ηρακλή», καταλήγει ο κόουτς Μπελούλης,  που εργάσθηκε στην Χ.Α.Ν.Θ. από το 1996 έως το 2001, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τα τμήματα υποδομής του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Μαντουλίδη.

Μοιραία, ο Ζήσης φτάνει το επόμενο διάστημα στα κλιμάκια της Ομοσπονδίας και στην συνέχεια στις εθνικές ομάδες. «Είχε έντονη προσωπικότητα, ξεχώριζε για αυτό, μπορούσε να επιβληθεί στους συμπαίκτες του. Αυτά τα στοιχεία με είχαν οδηγήσει στην απόφαση να εισηγηθώ στο σχολείο του Μαντουλίδη να τον εντάξει στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα γιατί ήταν και καλός μαθητής. Φυσικά τον πήρα και στην Εθνική ομάδα», λέει ο Νίκος Κεραμεύς, προπονητής τότε της  Εθνικής Παίδων αλλά και υπεύθυνος του μπασκετικού προγράμματος του Μαντουλίδη. Σύντομα τον Ζήση θα αρχίσουν να πολιορκούν αρκετές ομάδες… Το ταλέντο του δεν μπορεί να χωρέσει στη Θεσσαλονίκη.

Το ντεμπούτο στην Εθνική

Ο Ζήσης έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στις 17 Ιουλίου του 1998 με την Εθνική Παίδων στο τουρνουά της Μπρεστ στην Γαλλία.«Στο Πανευρωπαϊκό του 1999 που έγινε στην Σλοβενία, με τον Ζήση πήραμε τη 2η θέση, καθώς χάσαμε στον τελικό από την Σερβία. Ο Νίκος είχε πάει εξαιρετικά. Θυμάμαι ήμουν σε κάποιο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή μας από την Σλοβενία, πρέπει να ήμασταν κάπου στην Ελβετία, και χτυπάει το τηλέφωνο. Ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που τότε συνεργάζονταν με την ΑΕΚ. Μου λέει: “Νίκο, ποιος είναι αυτός που έβαλε 25 πόντους σε ένα ημίχρονο στην ομάδα της Σερβίας;”. Του λέω: “Κόουτς, είναι ο Νίκος Ζήσης, παίζει στη Χ.Α.Ν.Θ., πρόκειται για εξαιρετικό παίκτη και χαρακτήρα”. Μετά από μικρό διάστημα έμαθα ότι αντιπροσωπεία της ΑΕΚ είχε ήδη ανέβει στη Θεσσαλονίκη», διηγείται ο Νίκος Κεραμεύς.

O Ζήσης κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις με τη Χ.Α.Ν.Θ. στο «Final 4» Παίδων της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. Η ΑΕΚ ενεργοποιήθηκε αμέσως, η συζήτηση ξεκίνησε από τα 15 εκατομμύρια για να κλείσει τελικά στα 50 εκατομμύρια δραχμές.

Ο Νίκος Ζήσης πρώτος όρθιος από αριστερά

Ο Ζήσης αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές, που αναδείχθηκαν μέσα από την παραγωγική διαδικασία της Χ.Α.Ν.Θ.«Εδώ μεγάλωσα, εδώ έκανα τα πρώτα μου βήματα, έμαθα το μπάσκετ αλλά και κανόνες συμπεριφοράς προς τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου. Εδώ πανηγύρισα τις πρώτες επιτυχίες, εδώ έκλαψα με τις πρώτες αποτυχίες», θα δηλώσει ο Νίκος Ζήσης με αφορμή μια από τις επισκέψεις του στο Μουσείο Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ.

Αργότερα, μετά την αποχώρηση του από την Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια  θα τον ακολουθήσει στην ΑΕΚ κι ο προπονητής του στη ΧΑΝΘ, ο Νίκος Δημητρίου, ο οποίος τόσο άδοξα σε ηλικία μόλις 53 ετών έφυγε από την ζωή (το έτος 2016) χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Ο Νίκος Δημητρίου υπήρξε προπονητής στην παιδική, την εφηβική αλλά και την αντρική ομάδα της Χ.Α.Ν.Θ.

Μαζί του η Αδελφότητα κατέκτησε μετά από πολλά χρόνια το εφηβικό πρωτάθλημα(Ε.ΚΑ.Σ.Θ.)  την σεζόν 1999-2000. Οι αθλητές που στελέχωσαν εκείνη την ομάδα ήταν οι: Τόμας, Ζήσης, Κατσαντώνης, Μπουίντας, Παραλικάκης, Αγγελάκης, Γεωργιάδης, Καμαρούδης, Κιγμέτογλου, Γιαννίρης, Μουλάς, Τσελεμπής,Τσιμοράγκας, Λούπας, Παναγιωτίδης, Φωτιάδης, Σύρπης, Νεοφύτου και Χαρισμιάδης. Προπονητές ήταν ο Ν. Δημητρίου, ο Κ. Μπελούλης, ο Γ. Πούλιος και ο Κ. Μπαχταλιάς.

** Ο Νίκος Ζήσης με την Εθνική έχει συμμετάσχει δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2004 και 2008) πέντε φορές σε Ευρωμπάσκετ (2005-2007-2009-2011-2013 και 2015) και τρεις σε Μουντομπάσκετ (2006-2010 και 2014).

Ο Νίκος Ζήσης σε μια από τις πολλές επισκέψεις του στη ΧΑΝΘ

Τα υποδήματα του Ν. Ζήση στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ

Μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του έφηβου Ν. Ζήση στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ

Share This