Επιλογή Σελίδας

Η αφήγηση παραμυθιών, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και πολλές ακόμα είναι αγαπημένες τεχνικές στα θεατρικά (και όχι μόνο) εργαστήρια του Παιδικού Κέντρου ΔΙΑ-δρασις. Η Μάγια Ραζαβί, εκπαιδευτικός και πολιτισμική διαμεσολαβήτρια στο πρόγραμμα ΔΙΑ-δρασις και συγκεκριμένα στον κύκλο “Διαπολιτισμικές δραστηριότητες προσχολικής ηλικίας”, είναι υπεύθυνη για το θεατρικό εργαστήριο της Τετάρτης. Μιας και δεν μπορούμε πλέον να το υλοποιήσουμε δια ζώσης, μοιράζεται μαζί μας μια πολύτιμη τεχνική που έρχεται από το μακρινό παρελθόν της Ιρανικής παράδοσης, καθώς η καταγωγή της ίδιας είναι από το Ιράν. Πιθανώς παρόμοιες τεχνικές αφήγησης να υπάρχουν και σε άλλες γειτονικές κουλτούρες. Η ίδια μας δίνει λίγα στοιχεία για αυτήν την παραδοσιακή τεχνική και πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε (δείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ)…

“Ένα παιχνίδι με τα δάχτυλα του χεριού σου είναι απλό και αστείο και μπορείς να το παίξεις οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Στο σπίτι, στο πάρκο, ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο ή και στο σχολείο… Όλες αυτές οι συνθήκες μπορούν να είναι ευκαιρία για δαχτυλο-παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι δεν απαιτεί πολύ χρόνο ούτε υλικά. Αυτή η ιδέα έχει τις απαρχές της σε μια παράδοση στο Ιράν και άλλες χώρες χαμένη στο παρελθόν και σχεδόν ξεχασμένη σήμερα. Εγώ προσπάθησα να δώσω μια νέα διάσταση σε αυτό το παιχνίδι. 

Παρακάτω, μπορούμε να δούμε ορισμένα πλεονεκτήματα αυτού του απλού παιχνιδιού:

  1. Ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων, της προσοχής και συγκέντρωσης ενός παιδιού
  2. Η αφήγηση είναι σημαντική τεχνική για τον εμπλουτισμό γλωσσικών δεξιοτήτων
  3. Εξάσκηση στον ρυθμό (παραδοσιακά αυτές οι ιστορίες ήταν με τη μορφή ομοιοκατάληκτων μικρών ποιημάτων)
  4. Η ρυθμική παράσταση του παιχνιδιού συχρονίζει την κίνηση του χεριού και με τον λόγο
  5. Η επανάληψη των ιστοριών βοηθά στην ενδυνάμωση της μνήμης και στη μίμηση
  6. Η διαφοροποίηση των δαχτύλων του χεριού εφήνει ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητα ώστε να κάθε δάχτυλο να ‘παίζει’ άλλον χαρακτήρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τα παιδιά εισάγονται και σε πεδία όπως οι αριθμοί, η σιερά, αντίθετες έννοιες (μεγάλο-μικρό, πάνω-κάτω) και πολλά επιπλέον…

Φυσικά, εσείς δεν χρειάζεται να κατασκευάσετε τις φιγούρες που βλέπετε στο βίντεο. Μπορείτε να ζωγραφίσετε στο ίδιο σας το χέρι προσωπάκια ή απλώς να φανταστείτε τους ρόλους…

Ελπίζω να απολαύσετε το βίντεο! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Χρυσάνθη Παναγιωτίδου για την εκδοχή με την ελληνική αφήγηση”.

Maya Sadat Razavi

Η ιστορία με τα πέντε ποντικάκια…

https://www.facebook.com/maya.razavi.7/videos/551504705776114/

 

Η ιστορία με τα πέντε μελισσάκια…

https://www.facebook.com/maya.razavi.7/videos/553550242238227/

Share This