Επιλογή Σελίδας

Μια ξεχωριστή και ταυτόχρονα ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη δέχθηκε λίγες ημέρες πριν η Χ.Α.Ν.Θ. και το Μουσείο του Μπάσκετ. Η δισέγγονη του Λιούις Ρης(Lewis Riess), ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τα πρώτα βήματα του μπάσκετ (και γενικότερα των αθλοπαιδιών) στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, βρέθηκε στο μέρος όπου έζησε και δραστηριοποιήθηκε πριν από έναν περίπου αιώνα ο προπάππους της! Την 37χρονη Kris Roudebush που συνοδεύονταν  από τον Έλληνα σύντροφο της Στάθη Χαραλαμπίδη(καθηγητή Πανεπιστημίου σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Καλιφόρνια), υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στο Μουσείο μας, που είναι άλλωστε αφιερωμένο στον Λιούις Ρις, η Πρόεδρος της Χ.Α.Ν.Θ. Ελένη Αθανασιάδου, δυο διεθνείς βετεράνοι καλαθοσφαιριστές μας και μέλη της Επιτροπής του Μουσείου, Διονύσης Ανανιάδης(πρόεδρος) , Μιχάλης Γιαννουζάκος όπως και ο Διευθυντής Αθλητισμού και Αθλητικού Κέντρου της ΧΑΝΘ Δημήτρης Καραΐσκος.  

Η Kris Roudebush, ενημερώθηκε (δείχνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) για την δράση του Λιούις Ρης στην Ελλάδα, για την συμβολή του στην ανάπτυξη και διάδοση ομαδικών αθλημάτων στην χώρα μας, αλλά και για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόγονός της στην δημιουργία της πρώτης οργανωμένης κατασκήνωσης στην Ελλάδα που δημιούργησε η Χ.Α.Ν. στον Αϊ Γιάννη Πηλίου της οποίας ο Ρης υπήρξε πρώτος Διευθυντής. Η Kris Roudebush δήλωσε συγκινημένη αλλά και έκπληκτη από το μεγάλο «αποτύπωμα» που άφησε μέσω της YMCA στη Θεσσαλονίκη και στον ελληνικό αθλητισμό ο Λιούις Ρης εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να παραβρεθεί στους εορτασμούς για την συμπλήρωση 100 ετών (1924-2024) από την δημιουργία της κατασκήνωσης στον Αϊ Γιάννη.

** Ο Λιούις Ρης γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στις 19 Οκτωβρίου του 1887.  Ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Φυσικής Αγωγής του Springfield(YMCA) των ΗΠΑ, όπου επινοήθηκε το μπάσκετ το 1891. Ανέλαβε Διευθυντής της Φυσικής Αγωγής των ΧΑΝ Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ κι όχι μόνο. Η παρουσία του Ρης μετέτρεψε σε ελάχιστα χρόνια την ΧΑΝΘ επίκεντρο της αθλητικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης. Ενθάρρυνε την ίδρυση νέων αθλητικών σωματείων ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.  Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την διεξαγωγή  πρωταθλημάτων με επίσημο χαρακτήρα σε μπάσκετ και βόλεϊ  ενώ είχε δημιουργήσει σεμινάρια για την διδαχή κανονισμών στους νέους αθλητές. Εκ των στενότερων συνεργατών του(θεωρούνταν μαθητής του) ήταν ο Συμεών Μαυροσκούφης.  Ο Λιούις Ρης ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1924 και επέστρεψε στην Αμερική το 1934 αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο. Έφυγε από την ζωή στις 4 Ιανουαρίου του 1946 στην Αμβέρσα (Βέλγιο), όπου είχε διατελέσει διευθυντής της YMCA.

 

 

Στελέχη της Χ.Α.Ν.Θ. υποδέχονται το 1924 τον Λιούις Ρης(στη μέση δίπλα από την κυρία με τα λουλούδια) με την οικογένεια του

 

 

 

 

 

Share This