Επιλογή Σελίδας

H Θεσσαλονίκη και η Χ.Α.Ν.Θ. φιλοξένησαν μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις για τον χώρο της καλαθοσφαίρισης τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την συμπλήρωση 90 ετών από την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης της FIBA.  Η Χ.Α.Ν.Θ. που επιλέχθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία(ΕΟΚ) ως τόπος τέλεσης των εορτασμών εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που ιστορικά διετέλεσε στην έλευση και διάδοση του μπάσκετ στην Ελλάδα, αποδείχθηκε άψογη οικοδέσποινα όπως αναγνωρίστηκε από το σύνολο των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την ξενάγηση που έγινε στους χώρους του Μουσείου της ΧΑΝΘ στον γ.γ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανδρέα Ζαγκλή και τον πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο. Ακολούθως με την παρουσία της προέδρου του δ.σ. της Αδελφότητας Ελένης Αθανασιάδου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της FIBA με το αντίστοιχο της ΧΑΝΘ.

Στη διάρκεια της υπογραφής η Ελένη Αθανασιάδου προσέφερε ένα επάργυρο αναμνηστικό αντικείμενο για τα 90 χρόνια της FIBA ενώ ο πρόεδρος του Μουσείου της ΧΑΝΘ Διονύσης Ανανιάδης από την πλευρά του πρόσφερε στους κ.κ. Ζαγκλή και Λιόλιο από μια επετειακή φανέλα  των 100 χρόνων της ΧΑΝΘ με τους κ.κ. Ανανιάδη και Γιαννουζάκο να απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς. Αντίστοιχα ο κ. Ζαγκλής παρέδωσε σε κάδρο, ένα φύλλο αγώνα από ευρωπαϊκό αγώνα της ΧΑΝΘ το 1975 με την γερμανική Βόλφενμπιτελ.

 

Ο Σ. Μαυροσκούφης και η αναγνώριση της FIBA για τον ρόλο και την ιστορική κληρονομιά της ΧΑΝΘ

 Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε εντός του κλειστού γηπέδου της ΧΑΝΘ με την παρουσία πλήθος κόσμου, παικτών, προπονητών, διαιτητών, παραγόντων, ανθρώπων που τίμησαν το άθλημα και που το υπηρετούν ακόμη.

Η απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, προς τον Γενικό Γραμματέα FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή, έγινε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα. Στον χαιρετισμό του ο γ.γ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ανδρέας Ζαγκλής μεταξύ άλλων είπε: «Εδώ στη ΧΑΝΘ, εδώ που ξεκίνησαν τα πάντα, την πρώτη πρεσβεία του μπάσκετ στην Ελλάδα, που «γέννησε» θαρραλέους πρωτοπόρους, εδώ γιορτάζουμε τα 90 χρόνια μας. Στην υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης ο Σ.Μαυροσκούφης, ένας πρωτοπόρος οραματιστής, ήταν μόλις 23 ετών!

Πήρε την ευθύνη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μια τόσο σημαντική στιγμή. Αυτή είναι η κληρονομιά της ΧΑΝΘ που τιμούμε και σήμερα εδώ και την ευχαριστούμε για το έργο της. Είμαι πολύ περήφανος που και εγώ υπήρξα μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας, που υπηρέτησα κι εγώ τη ΧΑΝΘ, που βοήθησα να γίνει η μεταγραφή του μεγάλου παίκτη και μέλους πλέον της επιτροπής αθλητών της FIBA, του Νίκου Ζήση».

Στην ομιλία χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τότε, 90 χρόνια πριν, ένας Έλληνας, ο Συμεών Μαυροσκούφης βοήθησε στην ίδρυση της FIBA και ήταν πρωτεργάτης στα πρώτα βήματα του αθλήματος. Τώρα, 90 χρόνια μετά, ένας άλλος Έλληνας, ο Ανδρέας Ζαγκλής, ο γενικός γραμματέας της FIBA είναι πάλι εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για να σηματοδοτήσει τη νέα προσπάθεια που γίνεται και για να βοηθήσει στην ενσάρκωση του οράματος όλων μας, να γίνει το μπάσκετ και ο αθλητισμός τρόπος ζωής για τα παιδιά μας. Επιστροφή στο μέλλον!»

Η FIBA απένειμε στην Οικογένεια Μαυροσκούφη τιμητική πλακέτα και ο γ.γ. της FIBA στη συγκινητική αυτή στιγμή τόνισε πως παραδίδει ένα αντίγραφο της ιδρυτικής διακήρυξης. Η κόρη του Άννα Μαυροσκούφη, σημείωσε: «Ακούστηκαν τόσο όμορφα λόγια για τον πατέρα μου, έναν νέο Έλληνα που είχε την τύχη να είναι ο πρωτοπόρος σε ένα τόσο μεγάλο άθλημα. Σας ευχαριστούμε πολύ, είναι σπουδαίο που αναγνωρίζεται το όραμά του και η προσπάθεια του σε δύσκολους καιρούς».

Η ΕΟΚ βράβευσε τη ΧΑΝΘ με το βραβείο να παραλαμβάνει η πρόεδρός της, Ελένη Αθανασιάδου, μαζί με τον Νίκο Ζήση. «Ευχαριστούμε την ΕΟΚ για την ανάθεση της διοργάνωσης αυτής. Λίγο νωρίτερα σήμερα υπογράψαμε με την FIBA ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας για το μουσείο μας. Παράλληλα η ΧΑΝΘ στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της συνεχίζει να προσπαθεί για τη σωστή ανάπτυξη του μπάσκετ και κρατά πάντα ψηλά τη σημαία του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Χιλιάδες παιδιά αθλούνται σε όλα τα τμήματα μας, είναι δεδομένη η προσφορά της στον αθλητισμό, είναι ένα πολυσχιδές σωματείο με δεκάδες προγράμματα ανάπτυξης των σπορ. Η ΧΑΝΘ από την ίδρυσή της είναι εδώ, παρούσα, και θα συνεχίσει με τα ίδια ιδεώδη να γαλουχεί γενιές και γενιές», σημείωσε καταχειροκροτούμενη η πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ελένη Αθανασιάδου.

Οι βραβεύσεις

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν επιφανείς προσωπικότητες του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης όπως οι Γιάννης Ιωαννίδης (παρέλαβε το βραβείο του σε μια συγκινητική στιγμή η κόρη του Ελένη, τονίζοντας την αγάπη του πατέρα της για το μπάσκετ).

Τιμήθηκαν επίσης:

***Ο Γιώργος Οικονόμου γνωστός για την προσφορά του στον ΠΑΟΚ, ο πρώτος Έλληνας ψηλός, (την πλακέτα παρέλαβε ο Νίκος Σταυρόπουλος από τον Ευθύμη Ρεντζιά, τονίζοντας τη μεγάλη προσφορά του βραβευθέντος στο μπάσκετ).

***Ο υπερσκόρερ και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ επίτευξης πόντων Αριστείδης Μούμογλου του Ηρακλή, που βραβεύθηκε από τον Λάμπρο Τάκη, μέλος του δ.σ. της ΕΟΚ και τόνισε τις ευχαριστίες του στους συμπαίκτες του για τις διακρίσεις που μαζί πέτυχαν.

***Ο «δάσκαλος» του μπάσκετ Θόδωρος Ροδόπουλος (από τον ειδικό γραμματέα της ΕΟΚ, Βασίλη Ντάκουρη), υπογραμμίζοντας πως «όλη την ημέρα ήμασταν στη ΧΑΝΘ, για εμάς αυτό ήταν το σπίτι μας, η ΧΑΝΘ μας έδωσε έναν τρόπο ζωής».

***Ο βετεράνος αθλητής της ΧΑΝΘ ,Κυπελλούχος Ευρώπης με την ΑΕΚ, προπονητής δοξασμένων Εθνικών ομάδων, Απόστολος Τσάβας, που βραβεύθηκε από τον Δ. Ευαγγέλου, μέλος του δ.σ. της ΕΟΚ.

***Ο εκ των κορυφαίων διαιτητών όλων των εποχών, Στέλιος Κουκουλεκίδης, που βραβεύθηκε από τον Νίκο Πιτσίλκα.

***Η εκ των κορυφαίων Ελληνίδα παίκτρια και «πρεσβευτής» πλέον του μπάσκετ, Εβίνα Μάλτση που βραβεύθηκε από μια άλλη κορυφαία όλων των εποχών, την Άννυ Κωνσταντινίδου, επισημαίνοντας πως μέσα από τις Εθνικές Ομάδες έζησε μεγάλες στιγμές και ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την τιμή.

Επίσης  βραβεύτηκαν σύλλογοι της Θεσσαλονίκης που έχουν διακριθεί και συμμετάσχει στα Κύπελλα Ευρώπης δηλαδή στους άνδρες οι Άρης (Παπαγεωργίου, Αρβανίτης, Ρουσιαμάνης) από τον Β. Γαλατσόπουλο, ΠΑΟΚ (Χατζόπουλος, Τριλυράκης από τον κ.Γαλατσόπουλο), Ηρακλής (Φ.Θέος, Λ.Κακιούσης. Ν.Δουβής, από τον κ. Γαλατσόπουλο), Μακεδονικός (Χαλβατζάκης), ΧΑΝΘ (Ανανιάδης, Γιαννουζάκος) και στις γυναίκες οι ΜΕΝΤ, Απόλλων Καλαμαριάς, Μέγας Αλέξανδρος, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Άρης, ενώ προβλήθηκε βίντεο με τις μεγάλες στιγμές των παραπάνω συλλόγων.

Η προβολή με μήνυμα χαιρετισμό του Δημήτρη Ιτούδη ήταν η επόμενη σημαντική στιγμή της εκδήλωσης και στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι προπονητές που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκούς τίτλους με ομάδες της Θεσσαλονίκης, (Βαγγέλης Αλεξανδρής, Λευτέρης Σούμποτιτς, Ντράγκαν Σάκοτα, Σβι Σερφ, Σούλης Μαρκόπουλος), μέσα σε χειροκροτήματα.

Βραβεύθηκαν επίσης οι Εθνικές ομάδες: Ανδρών (1987, 2005), Εφήβων (1995, 2008,2015), Νέων (2002,2009,2017) , Παίδων (1989,1993) ,Γυναικών (2017). Εκπρόσωποι αυτών των ομάδων που παρέστησαν ήταν οι: Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Ζήσης, Χατζηβρέττας, Προεστός, Ρεντζιάς, Καράγκουτης, Καμαριώτης, Τσιριγωτάκης, Καλαιτζής, Σούλης, Καλτσίδου, Μάλτση, Σωτηρίου, Κοσμά, Παπαθεοδώρου, Σαρικόπουλος, Χρηστίδης, Γεωργάκης, Βλασσόπουλος, Δοξάκης, Ζήσης, Λημνιάτης, Παρίσης, Αστεριάδης, Γιαννούλης, Καράγκουτης, Γιώρας

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η έκδοση της FIBA, «Encyclopedia European Club Competitions 1957-2021» με παράλληλη προβολή βίντεο. Ο συγγραφέας του και δημοσιογράφος Δημήτρης Καρύδας και ο Μιγκέλ Φορτ, senior associate curator της FIBA μίλησαν για το έργο ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν στην έκδοση αυτή. Αποκάλυψαν μάλιστα πως το επόμενο έργο θα είναι η ιστορία όλων των ευρωπαϊκών κυπέλλων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας , ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιδημάρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Θεσσαλονίκης, και ταμίας της ΕΟΚ Νίκος Ζεϊμπέκης κ.α.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ήχο του Μπάσκετ, ένα δρώμενο με τα παιδιά ακαδημιών συλλόγων της ΕΚΑΣΘ, που «έκλεψαν την παράσταση» με τις φανέλες τους και τις μπάλες του μπάσκετ να θυμίζουν τον ήχο που όλοι αγαπάμε.

 

 

 

Share This