Επιλογή Σελίδας

Η οικογένεια της Χ.Α.Ν.Θ. όπως και το ελληνικό μπάσκετ, πενθεί για την απώλεια του Μάκη Πυριτίδη, μιας σπουδαίας μορφής της προπονητικής, που έφυγε από την ζωή το βράδυ της Πέμπτης(13/8), σε ηλικία 70 ετών. Ο Μάκης Πυριτίδης ήταν ένας μαχητής, εντός κι εκτός γηπέδων κι έτσι ακριβώς «έφυγε», μαχόμενος ως το τέλος. Συνδύασε το όνομα του με την Χ.Α.Ν.Θ. από την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα μετά από προτροπή του Θόδωρου Ροδόπουλου το 1968. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1950 και εργάστηκε συνολικά 12 χρόνια σε τρεις διαφορετικές περιόδους στην Χ.Α.Ν.Θ., στα τμήματα υποδομής, αλλά και στην αντρική ομάδα.

 «Κάποια στιγμή μέτρησα τις ομάδες στις οποίες εργάστηκα, είναι κάπου στις 60. Δεν νομίζω άλλος κόουτς να έχει πιάσει αυτόν τον αριθμό. Συνολικά έχω 29 τίτλους σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Αισθάνομαι υπερήφανος για όσα έχω πετύχει. Διατέλεσα προπονητής σε αρκετούς συλλόγους εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης όμως αυτό που έχει η Χ.Α.Ν.Θ. είναι κάτι το ξεχωριστό και για αυτό έχει και ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Χ.Α.Ν.Θ. σημαίνει ψυχή , πνεύμα, συμβολίζει το μπάσκετ μιας άλλης, αθώας, νοσταλγικής εποχής» , δήλωσε σε συνέντευξη που πρόσφατα είχε παραχωρήσει για τις ανάγκες έκδοσης του λευκώματος της Χ.Α.Ν.Θ. για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την άφιξη του Μπάσκετ στην χώρα μας.

Πρώτη του επιτυχία, που όπως διηγήθηκε είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, ήταν η κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος Παίδων με την Χ.Α.Ν.Θ. το 1971: «Με τους γεννηθέντες το 1956 κατακτήσαμε το παιδικό πρωτάθλημα, με παιδιά όπως ο Τσαντίλας, ο Στανόπουλος, ο Σινόδης, ο Μιχαηλίδης, ο Θεοχωρίδης, ο Αμπατζής κι άλλοι. Η συγκεκριμένη παρέα που ξεκίνησε την πορεία της από τα προμίνι, έμεινε αήττητη για 150 παιχνίδια…». Θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη πρωτιές τόσο με τους παίδες όσο και με τους έφηβους, ενώ κατά την δεκαετία του 1980 διετέλεσε και κόουτς της αντρικής ομάδας την οποία μεταξύ άλλων οδήγησε το 1988 στην 1η θέση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος των Χ.Α.Ν.

Τα τελευταία χρόνια ο Μάκης Πυριτίδης ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας.  Δεν έπαψε σχεδόν ποτέ(ακόμη κι ως το τέλος), να ενημερώνεται, να παρακολουθεί και να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο για θέματα σχετικά με το ελληνικό μπάσκετ. Όπως δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με την αγαπημένη του Χ.Α.Ν.Θ., την οποία πρόσφατα συνεχάρη δημοσίως για την παρουσία της στους τελικούς του πρωταθλήματος Παίδων και Εφήβων της ΕΚΑΣΘ. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 14/8 και ώρα 16:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Κιλκίς.

 Η Χ.Α.Ν.Θ. εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους οικείους του εκλιπόντος. Καλό ταξίδι Μάκη…

Share This