Επιλογή Σελίδας

Από το 1904, η YWCA-YMCA World Week of Prayer and Friendship έχει ενώσει τις Χ.Α.Ν. ανά τον κόσμο με μια ξεχωριστή εκδήλωση στοχασμού πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες πραγματικότητες και ανάγκες των κοινοτήτων  τους που πραγματοποιείται τον μήνα Νοέμβριο.

Η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης συμμετείχε ξανά φέτος μετά από χρόνια στην Εβδομάδα Προσευχής, Αγάπης & Φιλίας της YMCA World, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, όπως ομαδικά μαθήματα yoga, tai chi και με κορυφαία όλων την ομιλία σχετικά με το θέμα της εβδομάδας.

 

Η Κεντρική Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, με τη συζήτηση γύρω από το θέμα που έθεσε η παγκόσμια Χ.Α.Ν. για φέτος: “Προχωρώντας με πίστη ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης (νερό, γη, αέρας και φωτιά)”.

 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δ.Σ., αλλά και πλήθους μελών της Χ.Α.Ν.Θ., ανάμεσά τους και ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καθώς και οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας και Σταύρος Καλαφάτης.

Αξίζει να τονιστεί, ότι πλειοψηφία των θεατών αποτέλεσαν τα νεαρά μας στελέχη, οι οποίοι είναι η κοιτίδα και ο πυλώνας όλων των Χ.Α.Ν. παγκοσμίως, καθώς η βάση τους είναι πάντα οι νέοι.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Χ.Α.Ν.Θ. Ι. Σωσσίδης, τονίζοντας τη σημασία αυτής της εβδομάδας για τη YMCA World με τη σταθερή υλοποίησή της σε ετήσια βάση, καθώς και τον οικουμενικό χαρακτήρα όλων των θεμάτων που τέθηκαν, για τα οποία καλούνται να αναστοχαστούν και να προτείνουν λύσεις τα μέλη των Χ.Α.Ν. παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, έγιναν οι τοποθετήσεις δύο νεαρών στελεχών μας, του Νικόλα Αυγουστάκη και της Ιωάννας Λάμπρου. Ο Νικόλας Αυγουστάκης εστίασε στη σχέση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την κατασκήνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με το που βρεθώ στην κατασκήνωση, η φύση παύει να είναι απλός το περιβάλλον μας. Είναι ο δάσκαλός μας, ο συνοδοιπόρος μας, η ίδια η εμπειρία που ζούμε. Τα τέσσερα στοιχεία της –ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη– γίνονται κομμάτια της καθημερινότητάς μας και μας διδάσκουν μαθήματα που δύσκολα θα βρούμε αλλού.». Η Ιωάννα Λάμπρου αναφέρθηκε στην οικολογική διάσταση του θέματος, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη σύγχρονη κοινωνία μας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Όταν μιλάμε για την οικολογία, η σκέψη μας δε θα πρέπει να κατευθύνεται μόνο στο περιβάλλον, αλλά και προς τον άλλον, τον συνάνθρωπό μας. Γιατί μόνο θεραπεύοντας τις μεταξύ μας σχέσεις θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τον πλανήτη.»

 

Τη συζήτηση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, ο οποίος μας παρουσίασε τις σκέψεις του γύρω από το θέμα της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του έκανε τη σύνδεση μεταξύ των τεσσάρων στοιχείων της φύσης και την παρουσία τους στα μυστήρια της εκκλησίας. Μίλησε με απλά λόγια για ουσιαστικά θέματα, ενώ μας συγκίνησε όλους με τη ζεστασιά και την αμεσότητά του.

 

 

 

 

 

 

 

Share This