Επιλογή Σελίδας

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, ο 5ος ο περίπατος της Β’ Φάσης του Προγράμματος «Περίπατοι στην πόλη 2023-2024», που συνδιοργανώνουν η Χ.Α.Ν.Θ. και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, με την επίσκεψη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου μας συνόδευσε η αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠ.ΠΟ. και πρόεδρος του ΣΥ.ΒΙ.Κ. της ΕΛΛ.ΕΤ. κ. Όλγα Δεληγιάννη.

Η θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της ιστορίας της πόλης άλλαξε αρκετές φορές.

Στα ελληνιστικά (330 π.Χ. έως 168 μ.Χ.) και στα ρωμαϊκά χρόνια (168 μ.Χ. έως 330 μ.Χ.) βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πλατείας Ναυαρίνου. Τότε η σχέση του λιμανιού με το Γαλεριανό συγκρότημα ήταν στενή. Στα Βυζαντινά χρόνια, το 322/323 ο Μέγας Κωνσταντίνος κατασκευάζει μεγάλο τεχνητό λιμάνι στην περιοχή των σημερινών Λαδάδικων, ενώ παράλληλα υπήρχε δεύτερο φυσικό λιμάνι, το Κελλάριον, ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής και το Καραμπουρνάκι.

Μετά το 1430, στους Οθωμανικούς χρόνους (1430-1912), το λιμάνι του Μεγάλου Κωσταντίνου σταδιακά καταχώνεται και στη θέση του δημιουργείται η αγορά δημητριακών, λαδιού και αποικιακών προϊόντων, τα σημερινά Λαδάδικα.

Το 1888 μια γαλλική Εταιρεία, με ανάδοχο τον Edmond Bartissol ανέλαβε, σύμφωνα με σχετική σύμβαση, το έργο του εκσυγχρονισμού των λιμενικών υποδομών. Το 1897 αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής, που ολοκληρώνονται το 1904. Κατασκευάστηκαν ο κυματοθραύστης, οι αποθήκες του Α΄ προβλήτα, το Τελωνείο (1910), το σιδηροδρομικό δίκτυο του Λιμένα, τοποθετήθηκαν οι πρώτοι μεγάλοι γερανοί μετά από την εκβάθυνση της θάλασσας.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι: Πύλη εισόδου και εξόδου αγαθών και ανθρώπων τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Ασία και την Αφρική.

Σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πορεία του Λιμένα της Θεσσαλονίκης έχει η Ελευθέρα Ζώνη του. Η Ελευθέρα Ζώνη αποτελεί έναν θεσμό που διευκολύνει το εξωτερικό εμπόριο και  δίνει κίνητρα για τη συγκέντρωση και διανομή εμπορευμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Το 1994 το Υπουργείο Πολιτισμού περιέλαβε στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης που χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικός Τόπος και την περιοχή του Α΄ Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. (ΦΕΚ 833/Β/1994).

Η αποκατάσταση μιας περιοχής 55 εκταρίων στον Α’ προβλήτα υλοποιήθηκε για τις ανάγκες της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997 αλλά το όφελος της πόλης είναι πολλαπλό, καθώς ενσωματώθηκε στις λειτουργίες της ένας αστικός χώρος, που έως τότε ήταν μη προσπελάσιμος στο κοινό και δημιουργήθηκε ένα «πολιτιστικό πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας».

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Όλγα Δεληγιάννη για τον όμορφο περίπατο που μας προσέφερε, καθώς και για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας μετέδωσε!

Την Ομάδα Περιπάτων συνόδευσαν εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ-ΠΘ ο Άγγελος Μήτσας και ο Ηλίας Μανώλης.

 

Share This