Επιλογή Σελίδας

Με σκηνικό ένα κολάζ, μια σκηνή και πολύ συναίσθημα «Ο κόσμος των θαυμάτων» Εθελοντική Κοινωνική Δράση στην Kατασκήνωση του Αγίου Νικολάου.

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Μαζί ως οικογένεια» του Τομέα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ., Φωτεινή Μουρατίδου και δύο εθελόντριες, η Σοφία Μεταξίδου και η Galina Ostapchuk πήγαν στην κατασκήνωση της Αδελφότητας, στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, για μια ξεχωριστή κοινωνική δράση. Η δράση «ο κόσμος των θαυμάτων» δημιουργήθηκε για σαράντα δύο παιδιά από την εμπόλεμη Ουκρανία, από γονείς της ελληνικής διασποράς, της Οδησσού. Σκοπός, εκτός της διασκέδασης, ήταν να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα έκφρασης για το πως φαντάζονται τον «κόσμο των θαυμάτων», τον ιδανικό τους κόσμο! Η δράση την πρώτη μέρα εκτυλίχθηκε στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης με τη συμμετοχή όλων των παιδιών. Η συντονίστρια Φωτεινή Μουρατίδου ενθάρρυνε τα παιδιά να εκφραστούν όπως αυτά ήθελαν πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα και μετά να δημιουργήσουν ένα κολάζ πάνω σε μια κατασκηνωτική σκηνή, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική τους «πινελιά» και το δικό τους μήνυμα στην κατασκήνωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Πρώτα ζητήθηκε από τα παιδιά να συστηθούν και να δηλώσουν το αγαπημένο τους χρώμα  ενώ τους δινόταν ο αντίστοιχος μαρκαδόρος. Αφού μοιράστηκαν τα υπόλοιπα υλικά με παιχνίδι, ξεκίνησε η δημιουργία! Η βοήθεια των δυο εθελοντριών ήταν πολύτιμη, καθώς πέρα από την ενεργητικότητα τους μιλούσαν Ουκρανικά. Η Σοφία Μεταξίδου και η Galina Ostapchuk βοηθούσαν τα παιδιά να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να χαμογελάσουν! Η εθελόντρια, Σοφία Μεταξίδου δηλώνει:

«Ο εθελοντισμός αποτελεί πια μέρος της ζωής μου , ειδικά όταν πρόκειται για μικρά, ευαισθητοποιημένα ή ευάλωτα παιδιά. Για αυτό , μόλις δέχτηκα την πρόταση να συμμετέχω στη συγκεκριμένη εθελοντική δράση που αφορούσε την απασχόληση παιδιών από την Οδησσό, δηλαδή από μία εμπόλεμη αυτή την περίοδο περιοχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσα αμέσως συμμετοχή με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. 

Η αξιοσημείωτη συμμετοχή όλων των παιδιών αλλά και ο ενθουσιασμός που έδειξαν , είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Η λέξη <μαμά> , το όνομα του κατοικιδίου τους , τα ονόματα των  φίλων τους, συνδυασμένα με υπέροχες και ταλαντούχες ζωγραφιές , είναι μερικές μόνο λέξεις και εικόνες που είδαμε πάνω στη σκηνή. 

Η πολύτιμη αυτή εμπειρία και η αγάπη που εισπράξαμε από τα παιδιά αυτά , που μόλις είχαμε γνωρίσει , μας έδωσε περισσότερη δύναμη και διάθεση να συνεχίσουμε το έργο της Χ.Α.Ν.Θ., που τόσα χρόνια με πολύ αφοσίωση δημιουργεί.»

Η Galina Ostapchuk ή αλλιώς Γαλήνη, μοιράστηκε για την εμπειρία της τα εξής λόγια:

“I got lucky as I became a volunteer for the first time in ΧΑΝθ. It was incredibly nice to work with children, and especially from my native country, Ukraine! Thanks to a very unusual creative program, they were able to awaken creativity in children! For us, some works have become an absolute surprise, striking us with their originality. We received an exchange of positive and bright emotions, and I will definitely remember this with warmth. I thank the management and the ΧΑΝθ team for the opportunity!”

 

Όταν τελείωνε το κάθε παιδί την δημιουργία του, έβγαινε μια ατομική φωτογραφία και έδινε το έργο του στην συντονίστρια να την κολλήσει πάνω στην σκηνή ώστε να γίνει το κολλάζ. Η δημιουργικότητα των παιδιών ήταν εντυπωσιακή. Εξέφρασαν τα συναισθήματα τους με έναν τρόπο τόσο πηγαίο. Άλλα έδειξαν την αγάπη τους για την πατρίδα, άλλα για την οικογένεια, άλλα για τους φίλους τους και τους ανθρώπους, άλλα για το κατοικίδιο τους! Μας έδειξαν ποιος είναι ο κόσμος των θαυμάτων για τα παιδιά. Ένας κόσμος με αγάπη για τα ιδανικά. Την οικογένεια, τη φύση, την πατρίδα…τον άνθρωπο. Με λίγα χρώματα και ένα κομμάτι ύφασμα, απάντησαν σε αυτό το μεγάλο ερώτημα. Ποιο είναι το θαύμα της ζωής; Τί κάνει τον κόσμο θαυμαστό; Η δική τους απάντηση κάλυψε μια σκηνή η οποία το επόμενο πρωί τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της κατασκήνωσης. Εκεί ζητήθηκε από τα παιδιά να μπαίνουν στην σκηνή και να γράφουν σε ένα κομμάτι χαρτόνι το συναίσθημα που τους έμεινε από αυτή της δράση και να το ρίχνουν σε ένα πανέρι. Από αυτά που έγραψαν τα παιδιά αυτό που επήλθε ήταν η συγκίνηση. Ο αποχαιρετισμός ήταν ζεστός…Τα χαιρετίσαμε και ευχηθήκαμε υγεία και καλή αντάμωση. Η δράση ολοκληρώθηκε αφού στάλθηκε στα παιδιά ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες τους και τα έργα τους ως ανάμνηση από το δημιουργικό καλοκαίρι τους στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ αλλά και ως υπενθύμιση του παγκόσμιου και πανανθρώπινου μηνύματος που άφησαν στο πανί.

Πληροφορίες για τη κοινωνική δράση στην ιστοσελίδα Χ.Α.Ν.Θ, www.ymca.gr & στο [email protected]
Τομέας Άνθρωπος & Κοινωνία, [email protected]
2316001000 (841, 842, 845)
Like us on Facebook!  Follow us on Instagram!

 

Share This