Επιλογή Σελίδας

Όπως εκατοντάδες άλλες αθλητικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο έτσι και τα Νιόβεια, οι ιστορικοί κολυμβητικοί αγώνες που διοργανώνει κάθε χρόνο η Χ.Α.Ν.Θ. έπεσαν «θύμα»… του κορονοϊού καθώς το (επιβεβλημένο λόγω των συνθηκών), γενικό lock down στην χώρα, είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή τους για πρώτη φορά έπειτα από 37 ολόκληρα χρόνια. Τα «Νιόβεια» , είναι αγώνες αφιερωμένοι στα αδικοχαμένα «δελφίνια» της Χ.Α.Ν.Θ. (της Νιόβης Παπαδόπουλου, του Νικήτα Καλούδη, του Μιχάλη Μαϊκίδη , του Στέργιου Κουτεντάκη και του Νίκου Καΐση), που έφυγαν πρόωρα από την ζωή.

«Τα φετινά Νιόβεια θα ήταν αφιερωμένα στον Αριστείδη Παπαδόπουλο»

Ο έφορος του κολυμβητικού τμήματος Παντελής Παντής (ένας αθλητής με σημαντική διαδρομή και επιτυχίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο),αναφερόμενος στην φετινή διοργάνωση δήλωσε τα εξής:«Για όλους εμάς στη Χ.Α.Ν.Θ. τα Νιόβεια είναι κάτι παραπάνω από αγώνες διότι είναι ένας τρόπος αφενός να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους αθλητές της ομάδας μας αλλά και της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας και αφετέρου να επικοινωνήσουμε τα ιδεώδη και τις αξίες της Χ.Α.Ν.Θ. προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Θέλαμε να αφιερώσουμε τα φετινά Νιόβεια στον πατέρα της Νιόβης, Αριστείδη Παπαδόπουλο, επί πολλά έτη έφορο της ΧΑΝΘ, μετέπειτα αντιπρόεδρο της ΚΟΕ ο οποίος πρόσφατα έφυγε από την ζωή». Ο Παντελής Παντής πρόσθεσε: «Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν ορόσημο στα κολυμβητικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος. Ελπίζουμε σε άμεση επαναφορά των συνθηκών στην πρότερη του Covid -19 κατάσταση και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τα Νιόβεια ακόμα πιο επιτυχημένα για την κολύμβηση. Για να συμβούν αυτά πρέπει να είμαστε όλοι υγιείς. Άρα μένουμε σπίτι και ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στις πισίνες!».

«Η Χ.Α.Ν.Θ. τιμάει τα αδικοχαμένα δελφίνια της»

Ιδιαίτερα χρήσιμη σχετικά με την ιστορική διαδρομή των Νιοβείων είναι η τοποθέτηση του Τάσου Παπαδόπουλου, Ομοσπονδιακού Προπονητή Κολύμβησης, αθλητή της Χ.Α.Ν.Θ. από το 1978 ως το 1983(με πανελλήνιο ρεκόρ στο ύπτιο και μεγάλες διακρίσεις) και προπονητή της Χ.Α.Ν.Θ. (από το 1984 ως το 1989). «Τα Νιόβεια ήταν αγώνες που θεσμοθετήθηκαν από την ΧΑΝΘ το 1983 προς τιμή της πρόωρα χαμένης Νιόβης Παπαδοπούλου που ήταν μέλος της κολυμβητικής μας ομάδας. Ήταν ένα χαριτωμένο ,όμορφο και πρόσχαρο κορίτσι 13 ετών με πολλές κολυμβητικές ικανότητες για την ηλικία της τις οποίες όμως δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει.

Ο ξαφνικός θάνατός της συγκλόνισε την κολυμβητική οικογένεια . Η ΧΑΝΘ, θέλησε να τιμήσει την μνήμη της, διοργανώνοντας εσωτερικούς κολυμβητικούς αγώνες, οι οποίοι σύντομα εξελίχτηκαν στο μεγαλύτερο Ελληνικό και διεθνές μίτινγκ στην Βόρεια Ελλάδα με τη συμμετοχή εκατοντάδων διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων κολυμβητών.

Οι αγώνες αυτοί που πήραν το όνομα τους από την Νιόβη είναι αφιερωμένοι και σε κάποιους ακόμα νέους κολυμβητές που δυστυχώς χαθήκαν επίσης  πρόωρα. Όπως ο 18χρονος Νικήτας Καλούδης ο οποίος ήταν συναθλητής της Νιόβης και  τρία χρόνια αργότερα σκοτώθηκε σε τροχαίο. Στην συνεχεία προστέθηκαν  άλλα τρία θλιβερά περιστατικά αθλητών μας του Μιχάλη Μαϊκίδη , του Στέργιου Κουτεντάκη και του Νίκου Καΐση που επίσης έφυγαν πρόωρα από την ζωή. Έτσι τα «Νιόβεια» , έγιναν οι  αγώνες που είναι  αφιερωμένοι στα αδικοχαμένα «δελφίνια» της Χ.Α.Ν.Θ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός με διεθνή ακτινοβολία που είναι ενταγμένο  στο καλεντάρι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης(από το 1989) αλλά και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA) το οποίο με αξιοθαύμαστη συνέπεια διοργανώνει η Χ.Α.Ν.Θ.».

Share This