Επιλογή Σελίδας

 

Εκατό χρόνια μπάσκετ γιορτάζει η Χ.Α.Ν.Θ., η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα και αυτό και μόνο ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να επισκεφθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ το Μουσείο Μπάσκετ του Σωματείου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη λόγω της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ άρχισε λίγο μετά τις 15.00 και διήρκεσε περί των 45 λεπτών. Τον κο Πάιατ υποδέχτηκαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ. οι αντιπρόεδροι Δημήτρης Γκανάκης και Ελένη Αθανασιάδου, ο γενικός διευθυντής Βασίλης Ιωάννου, ο διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος Δημήτρης Καραΐσκος, ο πρώην πρόεδρος του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. και μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Χαλβατζάκης, καθώς και εργαζόμενοι. Με την άφιξή του στο Μουσείο έγινε άμεση αναφορά στον αυριανό αγώνα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ της Ελλάδας με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ. Φυσικά ο κος Πάιατ αναφέρθηκε σε αυτόν τον αγώνα, αλλά δίχως να μπορέσει να πει τα προγνωστικά του. Αυτό το οποίο όμως έκανε και μάλιστα τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της επίσκεψης ήταν ξεκάθαρη αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο και μάλιστα τονίζοντας πως εκτός από καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ είναι και ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας στον κόσμο και στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε και το γεγονός ότι αναφέρθηκε στον Αντετοκούμπο και στη Θεσσαλονίκη σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της πατρίδας του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Τζέφρι Πάιατ, όπως είναι φυσικό, έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε το μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη και οι υπεύθυνοι του Σωματείου του εξήγησαν την πορεία αυτή, από τους Αμερικανούς στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έπαιζαν μπάσκετ σε εκείνο ακριβώς το ιστορικό σημείο όπου έγινε το καινούριο κλειστό γήπεδο «Χ.Α.Ν.Θ. – ΗΡΩΝ – Μίμης Τσικίνας», και η σημερινή συνάντηση καθώς και τους AHEPΑNS. Οι αντιπρόσωποι της Χ.Α.Ν.Θ. αναφέρθηκαν και στον εφευρέτη του μπάσκετ, Τζ. Νάισμιθ και στον Λιούις Ρις, τον άνθρωπο που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα εμβάθυνε τις σχέσεις των δυο μερών, όπως επίσης και σε άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Χ.Α.Ν.Θ. και του ελληνικού Μπάσκετ όπως ο Συμεών Μαυροσκούφης, ο Μίμης Τσικίνας, ο Τάκης Ταλαδιώρος και άλλοι.

Η ξενάγηση στον χώρο έγινε από την υπεύθυνη του Μουσείου, Ελευθερία Θεοδωρούδη, η οποία αναφέρθηκε σε όλες τις σημαντικές στιγμές του ελληνικού Μπάσκετ και κυρίως της πόλης. Ο Κος Πάιατ έδειξε πολύ ενδιαφέρον για τα εκθέματα, κυρίως για την ανάποδη καρέκλα, την πρώτη την οποία χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στην πόλη, την πρώτη μπάλα, το τουρνικέ, τον πίνακα των σκορ και την μπασκέτα από το πρώτο γήπεδο καλαθόσφαιρας που κατασκευάστηκε στη χώρα και πλέον αποτελεί κόσμημα του Μουσείου.

Πηγή: Δήμητρα Μακρή,

Εφημερίδα Μακεδονία

Share This