Επιλογή Σελίδας
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, του Πηλίου, της Χαλκιδικής, της Πίνδου, του Νυμφαίου, … όλων τελικά!

Το 2020 σε λίγες μέρες θα περάσει πια στην ιστορία. Ένα έτος δύσκολο, το οποίο για κάποιους αποτέλεσε τον… πόλεμο των τωρινών γενεών, ένα έτος που πήρε πολλά από πολλούς κι άφησε πίσω του πολλή λύπη.

Ήταν όμως κι ένα έτος που ανέδειξε και μερικά πράγματα. Όπως για παράδειγμα πώς μπορεί να γίνει κάποιος καλύτερος άνθρωπος προσφέροντας ό,τι έχει και όπως μπορεί.

Ήταν μια χρονιά που όλοι ανακάλυψαν τη δύναμη του διαδικτύου! Κι η Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου της Χ.Α.Ν.Θ. το ίδιο! Έτρεξε διαδικτυακά την καμπάνια για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών φύλαξης τεκμηρίων 100 ετών από την ιστορία της Αδελφότητας, ένα έργο που απόδωσε μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μια προσπάθεια που ανέδειξε κορυφαίες στιγμές της οργάνωσης η οποία σε λίγες ώρες θα κλείσει τα 100 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα! Μια προσπάθεια που είδε να έρχονται στο φως επισκέψεις κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων του περασμένου αιώνα στις κατασκηνώσεις, που είδε ανθρώπους, όπως η Έλλη Λαμπέτη να υμνούν ποικιλοτρόπως το έργο της Χ.Α.Ν.Θ., που είδε στελέχη να παθιάζονται από τις “ανακαλύψεις” του Αρχείου και να προσπαθούν να τις μεταφέρουν στον κόσμο για να δει κι αυτός τον θησαυρό που κρύβει το ιστορικό Αρχείο της Χ.Α.Ν.Θ. Ένα αρχείο το οποίο αποδεικνύει τις γερές βάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Πήλιο, τη Χαλκιδική, την Πίνδο, το Νυμφαίο με τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες. Ένα αρχείο που αναδεικνύει τη συνεισφορά της οργάνωσης στην πολιτική, την κοινωνική, την εκπαιδευτική, την αθλητική ζωή όλων των προαναφερθεισών τόπων. Ένα αρχείο που όποιος έχει περάσει το κατώφλι της Αδελφότητας σίγουρα θα βρει σε αυτό κάτι να τον συγκινήσει, να τον κάνει να χαμογελάσει, να αναπολήσει, να ελπίσει!

Ήταν μια χρονιά που έφερε κοντά τους ανθρώπους που έτρεξαν την εκστρατεία για το Αρχείο της Χ.Α.Ν.Θ. με το εξαιρετικό αρχείο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (www.ascsa.edu.gr),  καθώς και με ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και με ιδιώτες ερευνητές, συλλέκτες, και παλαιά και νέα μέλη της Αδελφότητας.
Η μεγάλη εκστρατεία για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προσπαθειών όπως αυτή, αλλά και για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών φύλαξης τεκμηρίων 100 ετών από την ιστορία της Χ.Α.Ν.Θ. ολοκληρώνεται σήμερα, έχοντας συγκεντρώσει 50.000 ευρώ. Η Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους δωρητές της Χ.Α.Ν.Θ. που στήριξαν την προσπάθεια αυτή, και δεσμεύεται να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τους πόρους που απέκτησε χάρη στη γενναιοδωρία τους: για το καλό της Χ.Α.Ν.Θ., για την ιστορία της, για τη μνήμη των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτήν, για τα χιλιάδες μέλη και φίλους της.
Ευχόμαστε το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020, και να γιορτάσουμε μαζί, υγιείς, τα εκατοντάχρονα της Χ.Α.Ν.Θ. «Ευτυχές το Νέον Έτος 2021»!

Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια μπορούν να το κάνουν ως τις 31.12.2020 από τη σελίδα ymca.gr/ymca-archives-el (δωρεά με πιστωτική κάρτα, paypal ή διατραπεζικά).

Πηγή: DION TV
Share This