Επιλογή Σελίδας

Παιδικός Σταθμός Χ.Α.Ν.Θ.

 Καλώς Ήρθατε στον Παιδικό Σταθμό της Χ.Α.Ν.Θ.

Ο Παιδικός Σταθμός της Χ.Α.Ν.Θ. είναι ένας ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός με έτος ίδρυσης το 1981, σ’ ένα κτίριο μοναδικό στο κέντρο της πόλης, που συνδυάζει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εκπαίδευσης, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί από το 1965 και το ιδιωτικό Νηπιαγωγείο της Χ.Α.Ν.Θ.

Βασικός στόχος του σχολείου μας είναι η συνεχής και δυναμική εξέλιξή του, ακολουθώντας τις νέες τάσεις της παιδαγωγικής. Βασική του αρχή, η αέναη ανανέωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και η εκσυγχρόνιση των δομών και των εγκαταστάσεών του. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του στελεχώνεται από μία ομάδα παιδαγωγών και συνεργατών, έμπειρων και εξειδικευμένων στον χώρο της Προσχολικής Αγωγής.

Ο Παιδικός Σταθμός της Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, τηρώντας πιστά όλες τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων. Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος ορίζεται την 1η Σεπτεμβρίου και η λήξη του την 31η Ιουλίου κάθε έτους. Καθ’ όλη του διάρκεια του Ιουλίου, ο Παιδικός Σταθμός λειτουργεί ως φύλαξη- με δυνατότητα εβδομαδιαίας συμμετοχής- ενώ τον Αύγουστο παραμένει κλειστός.

Στον Παιδικό Σταθμό λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα:

 • Τμήμα Βρεφικό: συμμετέχουν παιδιά από 1-2 ετών
 • Τμήματα Μεταβρεφικά: συμμετέχουν παιδιά από 2- 3 ετών
 • Τμήματα Μικρών Προνηπίων: συμμετέχουν παιδιά 3- 4 ετών

  Ο Παιδικός Σταθμός της Χ.Α.Ν.Θ. φιλοξενεί παιδιά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», τόσο στα πρωινά, όσο και στα απογευματινά τμήματα.

  ΣΚΟΠΟΣ

  Σκοπός του σχολείου μας είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, σε σύνδεση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Κύριο μέλημά μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, που επιτυγχάνεται μέσα από τη συμμετοχή τους σε οργανωμένες δραστηριότητες βασισμένες πάντα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Η φιλοσοφία μας στοχεύει στην αδιάσπαστη ανάπτυξη κάθε παιδιού (σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική) και στην ολόπλευρη κάλυψη των αναπτυξιακών του αναγκών με στόχο την κατάκτηση της ανεξαρτησίας του.

  Στόχος μας είναι τα παιδιά να πάρουν όλα τα ερεθίσματα εκείνα που θα τα βοηθήσουν να σκέφτονται, να πειραματίζονται, να δημιουργούν, να αισθάνονται, να παίζουν και να ονειρεύονται!

  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Το παιδαγωγικό πρόγραμμά μας σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα, τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού, αλλά και τα χαρακτηριστικά κάθε ηλικίας. Βασίζεται στην παιδοκεντρική προσέγγιση, όπου ο παιδαγωγός σέβεται τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές των παιδιών και των οικογενειών τους. Οι ώρες του ελεύθερου παιχνιδιού σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, της ανάπαυσης και χαλάρωσης προσδιορίζονται βάσει της ηλικίας των παιδιών, καθώς και των ατομικών και βιολογικών αναγκών τους. Το σύνολο του προγράμματος και οι δραστηριότητες των παιδιών, σχεδιάζονται έτσι, ώστε να αναπτύσσουν τις γλωσσικές, νοητικές, κοινωνικές, αισθητικές και αισθητηριακές δεξιότητές τους, πάντα μέσα από έναν παιχνιώδη τρόπο, όπως:

  • Εικαστικά – ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές
  • Κουκλοθέτρο
  • Θεατρικό παιχνίδι
  • Προγραφικές – Προμαθηματικές έννοιες
  • Ελεύθερο και δομημένο παιχνίδι
  • Καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ανακύκλωσης
  • Όμιλοι μαθημάτων από ειδικευμένους δασκάλους: μουσική προπαιδεία, αγγλικά μέσα από παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες με παιγνιώδη τρόπο.
  • Μουσικοκινητική
  • Ανάγνωση παραμυθιών με στόχο τον εμπλουτισμό λεξιλογίου  

  Ενδεικτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα

  Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το ενδεικτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Παιδικού σταθμού. Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και επιδέχεται αλλαγές ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των δραστηριοτήτων και τις ομάδες των παιδιών.

  ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Τα παιδιά του Παιδικού μας Σταθμού μπορούν να συμμετάσχουν σε μία ή περισσότερες εξωδιδακτικές δραστηριότητες, με μηνιαία οικονομική συμμετοχή.

  Ενδεικτικοί όμιλοι δραστηριοτήτων από εξειδικευμένους δασκάλους και προπονητές:

  • Βaby- Yoga
  • Baby- Football
  • Baby- Volley
  • Baby- Ballet

  ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  Το ωράριο λειτουργίας των πρωινών τμήματων είναι 07:00 – 16:00 και των απογευματινών 14:30 – 21:00*

  *Κατά τη λειτουργία του απογευματινού τμήματος παρέχεται δυνατότητα φύλαξης των παιδιών ανά ώρα και ανά ημέρα.

  ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΑ 2- 3 ΕΤΩΝ

  Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξή του. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσει σημαντικό μέρος των ικανοτήτων του. Χτίζει τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η κοινωνική, συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξή του.

  Οι δραστηριότητες του τμήματος βοηθούν το παιδί, έτσι ώστε να καλλιεργεί τις αισθήσεις του και να μπορεί να διαμορφώνει τις πράξεις του, συναισθηματικές, νοητικές και κινητικές. Αποκτά ποικιλία εμπειριών από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, μαθαίνει να τις επεξεργάζεται και να τις αφομοιώνει. Μπορεί να κατανοεί και να εκφράζεται μέσω λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας και να αλληλεπιδρά με το κοινωνικό του περιβάλλον.

  Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα κάθε παιδιού και στην προσπάθειά του να κατακτήσει τη γνώση, ως αποτέλεσμα δικής του εξερεύνησης και προσπάθειας.

  Στόχοι των Μεταβρεφικών Τμημάτων είναι:

  • ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ

  Παρέχουμε αγάπη και σιγουριά, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αυτονομηθούν στην κίνηση, να μην είναι διστακτικά και φοβούνται, να αποκτήσουν ισορροπία και αυτοπεποίθηση.

  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

  Φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με νέα υλικά για να προσαρμόσουν τις νέες δυνατότητες στη λεπτή κινητικότητα και στην κατάλληλη για την ηλικία τους χρήση των νέων υλικών.

  • ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ-ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

  Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον λόγο, στοχεύουμε στον εμπλουτισμό του λεξιλόγιό τους, ωστόσο δεν ξεχνάμε τον συναισθηματικό στόχο που έρχεται να εκπληρώσει ο λόγος.

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

  Ενθαρρύνουμε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και το μιμητικό παιχνίδι. Βοηθάμε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους χρησιμοποιώντας το λόγο.

  ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ 3- 4 ΕΤΩΝ

  Το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί στοχεύει στη σταδιακή αυτονομία και απόκτηση μίας ολιστικής αντίληψης των παιδιών. Σ’ ένα σύνθετο πια ηλικιακό και νοητικό στάδιο τα παιδιά των μικρών προνηπίων είναι έτοιμα να δεχτούν πολύπλοκα ερεθίσματα. Αυτό είναι που κάνει τη συγκεκριμένη ηλικία τόσο ξεχωριστή. Οι βιωματικές δραστηριότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού μας προγράμματος.

  Μέσα από το παιχνίδι και τη διερεύνηση σε αυθεντικές δραστηριότητες, τα παιδιά καλλιεργούν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, κίνησης, κοινωνικο-συναισθηματικές, γνωστικές, καλλιτεχνικές, προφορικού και γραπτού λόγου και εμπειρίες επίλυσης μικρών προβλημάτων.

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον βιωματικές-διαθεματικές δραστηριότητες εισαγωγής στις φυσικές επιστήμες, μαθηματικά, γλώσσα, μουσική αγωγή, εικαστικά και εκμάθηση αγγλικών πέραν από το κουκλοθέατρο και την αφήγηση παραμυθιού.

   

  Στόχοι των τμημάτων των μικρών προνηπίων είναι:

   

  Οι στόχοι αυτής της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αφορούν εφόδια, γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και στάσεις που μπορεί ένα παιδί να κατακτήσει στην ηλικία αυτή. Μέσω της ενεργητικής, βιωματικής και συνεργατικής  μάθησης, στοχεύουμε στο να αποκτήσει το παιδί γνωστικές δεξιότητες, αλλά και κοινωνικοποίηση, αυτονομία, αυτοαντίληψη και συμμόρφωση σε κανόνες. Συνεπώς, να μάθει να σέβεται τον εαυτό του και τον περίγυρό του. Έτσι, ύψιστη σημασία δίνεται στην κατάκτηση βασικών εννοιών, στην καλλιέργεια της φαντασίας και στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών συνυπολογίζοντας πάντα τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους.

   

  ΠΑΡΟΧΕΣ

  • Όμιλοι μαθημάτων από ειδικευμένους δασκάλους: μουσική προπαιδεία, αγγλικά μέσα από παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες με παιγνιώδη τρόπο.
  • Πρωινό με βάση εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής.
  • Ιατρική παρακολούθηση από παιδίατρο 2 φορές τον μήνα.
  • Ειδικό διαιτολόγιο από εξειδικευμένο διατροφολόγο.
  • Ασφάλιση αστικής ευθύνης κατά τη διάρκεια παραμονής στον Παιδικό Σταθμό.
  • Δωρεάν φύλαξη τις ημέρες των σχολικών διακοπών.
  • Εξωδιδακτικές δραστηριότητες με μηνιαία χρέωση μεταξύ των ωρών 14:30-16:00.

  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 

  Οι εγκαταστάσεις του Παιδικού Σταθμού είναι σύγχρονες και διαρκώς ανανεώνονται, ως προς την αισθητική τους, αλλά και ως προς την ασφάλεια και άνεση των παιδιών.

  Το κτίριο μας διαθέτει προαύλιο χώρο εξοπλισμένο με παιχνίδια που εξασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον. Ακόμη περιλαμβάνει ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο tennis, κλειστό γήπεδο μπάσκετ, αίθουσα χορού, αίθουσα φουσκωτών εξοπλισμών και θεάτρου.

  ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Παρέχεται από τον διατροφολόγο του Παιδικού μας Σταθμού ημερήσιο πρόγραμμα πρωινού γεύματος, καθώς και ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής μεσημεριανού γεύματος.

  Ο συνεργαζόμενος διατροφολόγος μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και στην εκτέλεση του προγράμματος διατροφής των νηπίων του Παιδικού Σταθμού. Επίσης, βοηθά και συμβουλεύει το προσωπικό που εμπλέκεται καθοιονδήποτε τρόπο στην παραλαβή και διακίνηση τροφίμων σε θέματα διατροφής και διατροφολογίας. Παρακολουθεί τη διατροφή των παιδιών και συνεργάζεται με τους γονείς για θέματα σχετικά με τη διατροφή. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα/διαλέξεις που τυχόν οργανώνει ο Παιδικός Σταθμός για τα θέματα σωστής διατροφής και καταπολέμησης θεμάτων δυσθρεψίας (παχυσαρκίας ή ανεπαρκούς ποσοτικά ή ποιοτικά διατροφής). Τέλος, συνεργάζεται με την παιδίατρο του Παιδικού Σταθμού και το παιδαγωγικό προσωπικό.

  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  Κάθε τμήμα του Παιδικού Σταθμού εξυπηρετεί έως 25 παιδιά με μία (1) παιδαγωγό και μία (1) βοηθό και σε κάθε περίπτωση με το παιδαγωγικό προσωπικό που προβλέπεται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις που οριοθετούν την αναλογία του παιδαγωγικού προσωπικού και παιδιών.

  Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού είναι ανάλογες με το ωράριο εργασίας και τις ώρες λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού.

   

  ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  Στα πλαίσια της λειτουργίας του, ο Παιδικός μας Σταθμός συνεργάζεται με εξειδικευμένους επαγγελματίες, με σκοπό την προώθηση του σκοπού και των αρχών του.

  Ο Παιδικός Σταθμός συνεργάζεται με παιδίατρο που ελέγχει την υγεία των παιδιών, με διατροφολόγο που συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός ενδεικτικού προγράμματος διατροφής των παιδιών και με ψυχολόγο στα πλαίσια της συμβουλευτικής.

  ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

  Τα παιδιά εξετάζονται από την παιδίατρο μας δύο φορές το μήνα.

  Ο ρόλος της είναι καθαρά προληπτικός και συμβουλευτικός. Σε κάθε παιδί που εξετάζεται, ακολουθεί γραπτή γνωμάτευση της γιατρού την ίδια ημέρα για τη σωστή ενημέρωση των γονέων.

  Η παιδίατρος μας κα. Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα είναι συνεργάτης του σχολείου μας. Ακολουθώντας την πορεία της κυρίας Παπαδοπούλου Κωνσταντίνας, διατηρεί ιατρείο στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

  ΕΓΓΡΑΦΕΣ

  Οι εγγραφές του Παιδικού μας Σταθμού για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν μετά την επίσημη ανακοίνωση του σχολείου, πραγματοποιούνται, όμως, και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

  Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική περιήγηση στους χώρους του σχολείου μας αλλά και στα τμήματά μας μέσω της ιστοσελίδας μας και να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, είτε  με email στο [email protected] είτε τηλεφωνικά στο 2316001031.

  ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  Πότε γίνονται οι εγγραφές;

  Εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν τον Μάϊο. Παρόλα αυτά μπορούν να γίνονται και κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

  Τι χρειάζεται να κάνω για να γράψω το παιδί μου;

  Να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ορίσουμε ένα ραντεβού για να σας ξεναγήσουμε στο σχολείο μας και να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμά μας.

  Τι χρειάζεται για την εγγραφή;
  • Αντίγραφο της σελίδας των εμβολίων από το βιβλιάριο υγείας του παιδιού
  • Πιστοποιητικό γεννήσεως
  • ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή) μόνο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου
  • Βεβαίωση παιδιάτρου
  Πόσο καιρό κρατάει η προσαρμογή;

  Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Παρόλα αυτά η πείρα μας έχει δείξει πως το διάστημα 5-10 εργάσιμων ημερών είναι ικανοποιητικό για να συνηθίσει το παιδάκι σας το χώρο και τις παιδαγωγούς μας.

  Πώς γίνεται η προσαρμογή;

  Η προσαρμογή γίνεται μαζί με τον γονέα και χωρίζεται σε φάσεις. Ένας γονέας επισκέπτεται τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί (πάντα την ίδια ώρα της ημέρας, αν είναι δυνατόν). Κάθεται περίπου για 2 ώρες μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας μαζί με το παιδί. Αυτό συμβαίνει  για  όλη την πρώτη εβδομάδα και σταδιακά  αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του παιδιού στον χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι μαζί με αυτό. Η Παιδαγωγός προσεγγίζει προσεκτικά το παιδί χωρίς να του ασκεί πίεση, είτε ζητώντας του να παίξει είτε συμμετέχοντας στο παιχνίδι του παιδιού. Παρατηρεί την αλληλεπίδραση του γονιού με το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού είναι σημαντικό ο γονιός: να ενεργεί με έναν παθητικό τρόπο, σε καμία περίπτωση να μην ωθεί το παιδί να απομακρυνθεί από αυτόν, πάντα να δέχεται ότι το παιδί θέλει να είναι κοντά του να δίνει προσοχή στο παιδί, ενώ ο ίδιος παραμένει στο παρασκήνιο και είναι πάντα εκεί, όποτε τον χρειαστεί το παιδί.

  Τι θα γίνει αν το παιδί μου δεν προσαρμοστεί;

  Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή της αποχώρησης του γονιού. Το κλάμα δείχνει το ισχυρό δέσιμο που υπάρχει μεταξύ του παιδιού και του γονιού και για το λόγο αυτό θεωρείται συχνά ένα υγιές σημάδι. Το συναίσθημα του αποχωρισμού που νιώθει το παιδί μπορεί να εκφραστεί και με θυμό προς τον γονιό που θεωρεί ότι το εγκαταλείπει. Έτσι, κατά τη διάρκεια της προσαρμογής μπορεί να εμφανιστούν σημάδια διαταραχής στον ύπνο, ανορεξία, έντονη γκρίνια, άρνηση. Όλα αυτά όμως διαρκούν πολύ λίγο εάν τα παιδιά έχουν απέναντι τους την ήρεμή και σταθερή συμπεριφορά του γονιού που γνωρίζει ότι όλο αυτό θα τελειώσει και το παιδί μετά θα απολαμβάνει αυτή τη συμβίωση, θα αποκτήσει φίλους, θα κοινωνικοποιηθεί. Όσο πιο σίγουρος λοιπόν είναι ο γονιός για την απόφαση που έχει πάρει για το παιδί του, τόσο πιο εύκολα το παιδί θα εμπιστευτεί τον εαυτό του και θα εγκλιματιστεί στο καινούριο περιβάλλον

  Τα παιδιά χρειάζονται περίπου ένα μήνα για να συνειδητοποιήσουν πως αυτή θα είναι η νέα τους πραγματικότητα από εδώ και στο εξής. Προτείνουμε να κάνετε υπομονή αυτό το χρονικό διάστημα και να μην σταματήσετε να το φέρνετε στο σχολείο, ακόμη κι αν κάποιες φορές δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί. Κάθε αλλαγή θέλει χρόνο και υπομονή. Αν, σε οποιαδήποτε περίπτωση, αποφασίσετε πως δεν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας αυτό το χρόνο, μπορείτε να σταματήσετε να το στέλνετε χωρίς να έχετε καμία υποχρέωση προς το σχολείο.

  Σκοπός του σχολείου μας είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε σύνδεση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

  Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο της Χ.Α.Ν.Θ.;

  Share This