Επιλογή Σελίδας

Περίπατος – Ξενάγηση στο Τεχνικό Έργο: «Διάνοιξη-διαμόρφωση της οδού Κάστρων

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο 2ος Περίπατος με την ξενάγηση στο τεχνικό έργο: «ΔΙΑΝΟΙΞΗ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΔΟΥ ΚΑΣΤΡΩΝ (Ε. ΖΩΓΡΑΦΟΥ)», που ολοκληρώθηκε μόλις λίγες μέρες πριν.

Ο αρχιτέκτονας Αγκόπ Κασπαριάν, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μας μίλησε για τα παρακείμενα διατηρητέα αρμένικα νεκροταφεία και ο Θανάσης Παππάς πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων για τη μεγάλη σημασία και τις δυσκολίες αυτού του τεχνικού έργου που υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του.

Ο αρχιτέκτων Χρήστος Κουλουκούρης, εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας, ξεκινώντας από προσωπικά βιώματα σαν παιδί που μεγάλωσε σε αυτή την περιοχή της Άνω Πόλης, μας ξενάγησε, μας «σεργιάνισε» στην κυριολεξία σε αυτό το έργο που έγινε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Με τη διάνοιξη της οδού Κάστρων και τις διαμορφώσεις που έγιναν εκτός από τα τεχνικά προβλήματα της διευθέτησης και αποχέτευσης των νερών της βροχής που επί δεκαετίες πλημμύριζαν την περιοχή, επιλύθηκε και η σύνδεση και η επικοινωνία όλων των παρακείμενων ιστορικών τόπων και μνημείων.

Πραγματικά ενδιαφέρουσα υπήρξε η ομιλία του αρχαιολόγου της ΕΦ.Α.ΠΟ.Θ. Χαρίλαου Γουίδη για τα εκτός των ανατολικών τειχών αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε τμήμα του ανατολικού προτειχίσματος και πάνω από 200 ενταφιασμοί βρεφών και νηπίων.
Στον 2ο περίπατο παρευρέθηκε και η Εθνολόγος-Λαογράφος Αρετή Κονδυλίδου και είχαμε τη χαρά να μας μιλήσει για τη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ ή αλλιώς Ισλαχανέ Θεσσαλονίκης (μετέπειτα μηχανουργείο Αξυλιθιώτη). Το κτίριο που έχει υποδειγματικά αποκατασταθεί και μετατραπεί σε εξαιρετικό Πολυχώρο Πολιτισμού, είναι το μοναδικό που διασώζεται μέχρι σήμερα από το συγκρότημα του Ισλαχανέ.

Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε μέσα στον Πολυχώρο Πολιτισμού την έκθεση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ: Μονοπάτια & Θάλασσες», καθώς η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρ. Μακεδονίας λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης αδυνατούσε να μας ανοίξει το χώρο.

Share This