Επιλογή Σελίδας

Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίστηκε το Πρόγραμμα των «Περιπάτων στην πόλη» της 32ης περιόδου, που συνδιοργανώνουν η Χ.Α.Ν.Θ. και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 με την επίσκεψη στην έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες».

Η έκθεση εστιάζει αφενός στη χρήση των θρησκευτικών μνημείων ως προσωρινής στέγης των προσφύγων, αφετέρου στη μεταφορά και διάσωση, από τις προσφυγικές οικογένειες, πολλών κειμηλίων, κυρίως φορητών εικόνων, από τις περιοχές προέλευσής τους, όπως την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, με την παρουσίαση, για πρώτη φορά σε έκθεση, 36 εικόνων και θρησκευτικών κειμηλίων.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, με τίτλο «Οι πρόσφυγες στα μνημεία της Θεσσαλονίκης», μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία της πόλης, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής.

Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και, ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή  της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη της πόλης, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποίητου.

Στη δεύτερη ενότητα, «Κειμήλια προσφύγων», παρουσιάζονται κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, όπως φορητές εικόνες που ανήκουν σε ιδιώτες, αλλά και κειμήλια που δάνεισαν οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης-Καλαμαριάς και Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ Φλώρα Καραγιάννη, Τμηματάρχης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη συνδρομή της επιστημονικής ομάδας εργασίας της ΕΦ.Α.ΠΟ.Θ. Την Ομάδα Περιπάτων συνόδευσε και ξενάγησε με την πλούσια περιγραφή του ο Κωνσταντίνος Ράπτης, Δρ αρχαιολόγος της ΕΦ.Α.ΠΟ.Θ.

Τον περίπατο συνόδευσαν εκ μέρους της ΧΑΝΘ η Ελένη Κονδυλοπούλου και η Ειρήνη Καζάκου και εκ μέρους του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η Άννα Σαραϊδάρη και ο Άγγελος Μήτσας.

 

Share This