Επιλογή Σελίδας

Το πρόγραμμα «Περίπατοι στην πόλη», που συνδιοργανώνουν για 33η χρονιά η ΧΑΝΘ και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  συνεχίστηκε, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, με επίσκεψη-ξενάγηση στην πολύ ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης με τίτλο «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα».

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων. Virtual Historic Sailing Ships (VHSS)», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, στο πλαίσιο της δράσης “Ανοικτή Καινοτομία στον πολιτισμό”, στο οποίο συμμετέχουν το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η μελετητική – κατασκευαστική εταιρία TETRAGON Α.Ε. Την επιστημονική διεύθυνση και τον γενικό συντονισμό του έργου έχει ο κ. Κώστας Δαμιανίδης.

Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους.

Η πρόταση αναδεικνύει και αποτυπώνει την ξυλοναυπηγική παράδοση των Ελλήνων, ενός από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Ελληνικού τεχνικού πολιτισμού, το οποίο δεν είναι ακόμα επαρκώς τεκμηριωμένο.

Η έκθεση περιλαμβάνει:

Ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική. Οι επισκέπτες μπορούν μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι να σχεδιάσουν και να «σκαρώσουν» το δικό τους καράβι.

Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης σε ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, με εφαρμογή διαδραστικών μεθόδων, που προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική πολιτισμική εμπειρία με την χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και διεύρυνση των γνώσεων τους με την χρήση πρόσθετων πληροφοριών και εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Με την ανάπτυξη «εργαστηρίου ανοικτής θέασης» (open lab) στο χώρο της έκθεσης, μπορεί κανείς να δει τον τρόπο κατασκευής και «αρματώματος» των ιστιοφόρων καραβιών του 19ου αιώνα μέσα από την διαδικασία του μοντελισμού, η οποία παρουσιάζεται ζωντανά στην έκθεση.

Έτσι, η εξοικείωση με την ναυπηγική παράδοση, που αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, γίνεται με τον πλέον άμεσο και βιωματικό τρόπο που καθιστά τη γνώση διασκεδαστική εμπειρία για όλους, όπως και για τα μέλη των Περιπάτων που είχαν τη δική τους εμπειρία στο χώρο.

Την Ομάδα συνόδευσε η κ. Ελένη Μπίντση, προϊσταμένη Δ/νσης του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ., την οποία ευχαριστούμε για την όμορφη ξενάγηση που μας προσέφερε, καθώς και για την ευγενική προσφορά του εξαιρετικά επιμελημένου καταλόγου της έκθεσης!

Την Ομάδα Περιπάτων συνόδευσαν εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ-ΠΘ ο Άγγελος Μήτσας και η Μαρία Λιλιμπάκη και εκ μέρους της ΧΑΝΘ η Ειρήνη Καζάκου και η Άσπα Βράνη.

Μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας για τον τελευταίο περίπατο της χρονιάς πατώντας ΕΔΩ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, Κτίριο ΕΣΗΕΜΘ. Συνοδεύουν οι αρχιτέκτονες καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μαρία Δούση και κ. Μιχάλης Νομικός,. Συνάντηση στην είσοδο του κτιρίου, επί της οδού Στρ. Καλλάρη 5

 

 

Share This