Επιλογή Σελίδας

Παίζω – Δρω – MotiON vol.14

“There is no plan C”

Η στιγμή που ο κάθε εθελοντής της Σχολής Στελεχών της Χ.Α.Ν.Θ. ανέμενε, έχει φτάσει! Η Χ.Α.Ν.Θ. ανεβάζει στροφές παρέα με το Δήμο Θεσσαλονίκης… Ο Γ’ κύκλος του Τμήματός μας, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο “Παίζω – Δρω – MotiON vol.14”, ένα event που μας δίνει την ευκαιρία να προβάλλουμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης ό,τι αγαπάμε περισσότερο!

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα τελευταία 13 χρόνια, κάθε τέλος “σεζόν”, τα μεγαλύτερα παιδιά του προγράμματος της Σχολής Στελεχών της Χ.Α.Ν.Θ., οι νεαροί εθελοντές μας, ηλικίας 16 ετών, καλούνται να οργανώσουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο “project”, με την μορφή ενός event. Ο μήνας Απρίλιος, λοιπόν, είναι εκείνος που πραγματοποιείται η αρχή κάτι μεγάλου και πραγματικά σημαντικού, τόσο για εκπαιδευτές – εθελοντές του προγράμματος, όσο και για τους νεαρούς εκπαιδευόμενούς της.  Η δημιουργικότητα, οι ευφάνταστες ιδέες και οι στιγμές έμπνευσης έχουν χτυπήσει κόκκινο, καθώς η οργάνωση του project  του Γ ‘ κύκλου έχει ξεκινήσει.

There is no plan C

Με το φετινό logo του “Παίζω – Δρω – MotiON vol.14” στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα για προσήλωση στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ως λύση στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που πλήττουν τον πλανήτη μας. Αν θεωρήσουμε οτι το Plan A ήταν οι πρακτικές μας μέχρι το 2015, οπότε και γεννήθηκε η ιδέα των #17SDGs που αποτελούν μέχρι σήμερα το Plan B, τότε είναι ασφαλές να δηλώσουμε ότι από εδώ και πέρα… There is no Plan C‼ Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης δείχνουν τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον! Παράλληλα, το C’ στο logo μας δηλώνει τον Γ’ κύκλο της Σχολής Στελεχών της Χ.Α.Ν.Θ., οι εκπαιδευόμενοι του οποίου διοργανώνουν το “Παίζω – Δρω – MotiON vol.14” ‼

Τη φετινή χρονιά, λοιπόν, το “Παίζω – Δρω – MotiON vol.14” διαδέχεται τα προηγούμενα με την ίδια θέρμη και επιθυμία για επικοινωνία των θεμελιωδών αξιών που διέπουν το τμήμα μας, οι οποίες συνοψίζονται στην φιλοδοξία για δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων, που, αφού έχουν γνωρίσει και αναπτύξει τον εαυτό τους και τα δυνατά τους χαρακτηριστικά, γίνονται ενεργοί πολίτες της κοινωνίας.  Ταυτόχρονα, όμως, φέτος, προεξαρχεί η διάθεση για βαθιά και ουσιαστική ευαισθητοποίηση σε θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας, που αφορούν όλους. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας τον παλμό που ο ΟΗΕ υιοθέτησε από τον Σεπτέμβριο του 2015, πρωταρχικός μας σκοπός είναι η προώθηση των  17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης «Ατζέντα 2030».

Έτσι λοιπόν, Εθελοντές και Εκπαιδευόμενα Στελέχη επενδύουμε και φέτος στην ενημέρωση,  προώθηση καθώς και η υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την πραγμάτωση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης υπό το πρίσμα μιας θετικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας και χωρίς ποτέ να παραμελείται η διασκέδαση, μιας και λεκτικό του τμήματός μας αποτελεί η φράση «Μαθαίνοντας να παίζουμε, παίζοντας για να μάθουμε».

Έχοντας ως “κίνητρο” τους 17 στόχους του ΟΗΕ και στην προσπάθεια υιοθέτησης ενός νέου τρόπου ζωής πιο φιλικό στο περιβάλλον, 1η δράση – kick off – φέτος αποτέλεσε ο παράκτιος καθαρισμός της πλαζ Αρετσούς του Δήμου Καλαμαριάς. Στόχος της δράσης μας ήταν η απομάκρυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου στερεών απορριμμάτων από την ακτή καθώς και η διατήρηση της οικολογικής μας συνείδησης και η έμπρακτη συμβολή μας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επόμενη δράση από τις 11 έως τις 19 Απριλίου, είναι η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που στη συνέχεια θα διανεμηθούν σε ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά οικογένειες σε συνεργασία με 14 κοινωνικούς φορείς. Παράλληλη δράση θα αποτελέσει και η συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών προσωπικής υγιεινής για πρόσφυγες από την Ουκρανία και άμαχο πληθυσμό της, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι προαναφερόμενες δράσεις, τις οποίες Εθελοντές και εκπαιδευόμενα στελέχη καλούνται να συνεισφέρουν, πρόκειται για πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, ώστε οι νέοι να αντιληφθούν έμπρακτα την αξία της κοινωνικής προσφοράς και της συλλογικότητας.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, και σε αυτήν την προσπάθεια, οι νέοι της Χ.Α.Ν.Θ. δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι!

Μέσω της εκδήλωσής μας, θέτουμε ως προτεραιότητα να ευαισθητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε σχετικά με προβλήματα της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας, όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια να προτείνουμε κάποιες λύσεις τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, υιοθετώντας έναν φιλικό προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον τρόπο ζωής για μια ζωή, φράση που άλλωστε αποτελεί «λεκτική» απεικόνιση των ιδανικών της Χ.Α.Ν.Θ..

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στο “Παίζω – Δρω – MotiON #vol.14” το οποίο θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, δίπλα από το Λευκό Πύργο, το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρες 10:00 – 17:00.

Το Σάββατο 7 Μαΐου, ώρα 13:00 θα πραγματοποιηθεί μία ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης συμβολικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το οικολογικό αποτύπωμα,  της αντικατάστασης χρήσης Ι.Χ. με μέσα πιο φιλικά προς το περιβάλλον όπως το ποδήλατο, καθώς και της χρήσης αυτών ως μέσο κυκλοφορίας για την αποσυμφόρηση των κεντρικών λεωφόρων.

Η διαδρομή θα είναι απλή: Λευκός Πύργος (σημείο έναρξης), Ν. Γερμανού, Τσιμισκή, Ι. Δραγούμη, Λ. Νίκης, Λευκός Πύργος (σημείο τερματισμού).

Για την συμμετοχή σας, αρκεί να φέρετε μαζί σας το ποδήλατό σας (ή κάποιο άλλο μέσο φιλικό προς το περιβάλλον π.χ. ηλεκτρικό ποδήλατο / πατίνι κ.ά..) και την καλή σας διάθεση!

Παρακάτω μερικές ακόμα δράσεις που θα διοργανώσουν οι νεαροί εθελοντές μας την ημέρα εκείνη:

  • Βιωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως «Σκουπιδοψαρέματα» «Timeline Νερού» κ.α.
  • Kiosk ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης των πολιτών, μέσα από τα μάτια των νέων.
  • Διαδραστικό 3D επιτραπέζιο παιχνίδι, σχετιζόμενο με τον στόχο Νο 7: Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια.
  • Quiz που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως «Πες Βρες», «Διλήμματα» κ.α..
  • Παιχνίδια για παιδία 5 – 8 ετών όπως «Ζωγραφική» «Τσουβαλοδρομίες», «Face Painting» κ.α..
  • Happenings όπως «Μουσικές Καρέκλες», « Κυνήγι Θησαυρού» κ.α.
  • Δραστηριότητες όπως «Χτίζω την πόλη μου» σχετιζόμενες με τον στόχο Νο 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες.
  • Συγκέντρωση αγαθών πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες, ρούχα, παιχνίδια κ.α. για την υποστήριξη και ενίσχυση της Μ.Κ.Ο «Χαμόγελο του Παιδιού» και άλλων Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
  • Ποδηλατοδρομία με συμβολικό χαρακτήρα, με σκοπό την αποσυμφόρηση των κεντρικών λεωφόρων.
  • Συναυλίες με νεανικά συγκροτήματα.

 

Σας περιμένουμε όλους…

Μικρούς και μεγάλους !

 

Σημείωση:

*Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

**Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

 

Περισσότερες πληροφορίες :

Τμήμα Εκπαίδευσης Στελεχών & Νέων Εθελοντών

Σχολή Στελεχών Χ.Α.Ν.Θ.

Τ : 2310 265776 & 231 600 1000 εσωτ.: 4854

email : [email protected] – Έμμα Συμεωνίδου

 

FB page https://www.facebook.com/sxolistelexon/

Instagram https://www.instagram.com/sxoli_stelexon/

Share This