Επιλογή Σελίδας
Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε ο 3ος περίπατος της Β’ Φάσης του Προγράμματος «Περίπατοι στην πόλη 2023-2024», που υλοποιούν από κοινού ο Τομέας Άνθρωπος & Κοινωνία της Χ.Α.Ν.Θ. και η ΕΛΛΕΤ/ΠΘ , με την επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Στο Μουσείο μας ξενάγησε ο Σμηνίτης Διοικητικών Καθηκόντων Ιωαννίδης Μιχαήλ με λεπτομερή, αναλυτικό και περιγραφικό λόγο.
Το κτήριο που στεγάζεται το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του στρατοπέδου του Πεδίου του Άρεως, όπου σήμερα εδρεύει το Στρατηγείο του Γ’ Σώματος Στρατού και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (1838-1918) στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Οθωμανικό Στρατό ως στρατιωτικές αποθήκες. Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 το κτήριο περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Στρατού, διατηρώντας την αρχική του χρήση. Μετά από μία περίοδο αχρησίας, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου αποφάσισε να στεγάσει εδώ το Πολεμικό Μουσείο της πόλης ως παράρτημα της Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής του άρχισαν το 1993 και το Μουσείο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2000.
Τα εκθέματα του Μουσείου προέρχονται από δωρεές ιδιωτικών Συλλογών, με σημαντικότερη του Βασιλείου Νικόλτσιου.
Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 7.500 κειμήλια από τη νεότερη ελληνική ιστορία και αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες:
Α. Μνήμες από τη νεότερη ελληνική ιστορία (Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, Μακεδονικός Αγώνας 1904-1908, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918, Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 1940-1944, Ειρηνευτικές Αποστολές και η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Ελληνισμού.)
Β. Γκαλερί Παρασήμων, Ταγμάτων Αριστείας και Μεταλλίων
Γ. Γκαλερί όπλων και ξιφών
Δ. Έκθεση ελληνικών στρατιωτικών στολών
Επίσης εκτός των Συλλογών στο Μουσείο εκτίθενται και άλλα σημαντικά κειμήλια, όπως το πρωτότυπο «Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης» στους Έλληνες και υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912, από τον τότε διοικητή της πόλης, Οθωμανό Στρατηγό Χασάν Ταχσίν πασά και τους αντιπρόσωπους του Διαδόχου του θρόνου Κωνσταντίνου.
Στο Υπόγειο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται η έκθεση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με τίτλο: “Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης”, η οποία εγκαινιάστηκε το 2017 και παρουσιάζει μέσα από εκθέματα και φωτογραφικό υλικό την αντίσταση στη Δικτατορία 1967-1974. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες από την κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τον Νοέμβριο του 1973.
Τον Περίπατο συνόδευσαν εκ μέρους της ΧΑΝΘ η Ειρήνη Καζάκου και εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ-ΠΘ η Άννα Σαραϊδάρη και ο Βασίλης Κονιόρδος.
Συμμετείχαν επίσης μέλη της επιτροπής Δράσης & Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ.:  Άσπα Βράνη, η Κατερίνα Ζιούτα, η Έλενα Μαλτσίδου.
Share This