Επιλογή Σελίδας

«Σας διαβεβαιώ, το πάθος για τον αθλητισμό αλλά και για τη ζωή δεν εξανεμίζεται έτσι εύκολα. Αντιθέτως γίνεται ισχυρότερο!». Μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει η ανθρωπότητα με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως στέλνει μέσω της Χ.Α.Ν.Θ. ο Στέλιος Μαλακόπουλος.

Ο 24χρονος πρωταθλητής μίλησε στο “ymca.gr” για την σχέση του με την Χ.Α.Ν.Θ., την νέα του ιδιότητα ως πρεσβευτή Αθλητισμού για άτομα με αναπηρία, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει στο σπίτι τις οδηγίες περιορισμού μετακινήσεων(καραντίνας) ενώ αναφέρεται και στην δική του προσωπική περιπέτεια που βίωσε ως έφηβος στο παρελθόν.

 Τι σημαίνει η ΧΑΝΘ για σένα;

«Έχω συνδέσει την ΧΑΝΘ στο μυαλό μου με την λέξη «περιπέτεια». Θυμάμαι τον εαυτό μου την πρώτη φορά που πήγα στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Πήλιο. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα μακριά από το σπίτι μου. Ήταν μια εμπειρία ζωής»

Πως πιστεύεις ότι επηρέασε τη ζωή, το χαρακτήρα και την προσωπικότητα σου;

«Στην ΧΑΝΘ διδάχθηκα την έννοια της συλλογικότητας. Έμαθα να λειτουργώ μέσα σε μια ομάδα και συνειδητοποίησα πως όσο ταλαντούχος και αν είσαι δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα αν δεν συνεργαστείς. Αυτό το μάθημα με ακολουθεί ακόμα και σήμερα σε ότι και αν επιδιώκω»

Πως αισθάνεσαι ως πρεσβευτής του Αθλητισμού της ΧΑΝΘ για άτομα με αναπηρία;

«Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ την ΧΑΝΘ και είμαι πολύ υπερήφανος που μου δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλω σε αυτή την νέα προσπάθεια»

Πως κρίνεις την κίνηση της ΧΑΝΘ να αγκαλιάσει και να επεκταθεί και στον αθλητισμό ΑΜΕΑ;

«Πιστεύω πως είναι μια σπουδαία κίνηση η ΧΑΝΘ να αγκαλιάσει τα άτομα με αναπηρία  και είμαι σίγουρος πως μετά το μπάσκετ με αμαξίδιο, θα ακολουθήσουν και άλλα νέα τμήματα»

Πως είναι η καθημερινότητα σου τώρα τις ημέρες της καραντίνας;

«Συνεχίζω να προπονούμαι στο σπίτι μου, κάνοντας πιο εναλλακτική γυμναστική. Παράλληλα έχω χρόνο να διαβάσω τα τελευταία μαθήματα που μου απομένουν για να πάρω το πτυχίο μου».

 Τι μηνύματα θα ήθελες να στείλεις στους αθλητές της ΧΑΝΘ για να βγουν πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία;

«Ως αθλητές είμαι σίγουρος πως διαθέτουν ανεξάντλητη υπομονή. Και η αλήθεια είναι πως αυτήν την εποχή όλοι μας θα πρέπει επιδείξουμε υπομονή και επιμονή. Όταν όλο αυτό τελειώσει, τους διαβεβαιώ πως θα έχουν μεγαλύτερο πάθος για το άθλημα που έχουν επιλέξει. Όταν μένεις μακριά από κάτι που αγαπάς, η αγάπη σου πολλαπλασιάζεται. Είμαι ένας άνθρωπος που έμεινα καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι για μήνες και γύρισα πίσω στα γήπεδα ένα χρόνο μετά το ατύχημά μου. Σας διαβεβαιώ το πάθος για τον αθλητισμό αλλά και για τη ζωή δεν εξανεμίζεται έτσι εύκολα. Αντιθέτως γίνεται ισχυρότερο!»

Πως βλέπεις την επόμενη ημέρα; Θεωρείς πως όλη αυτή η δοκιμασία θα μας αλλάξει ως ανθρώπους;

«Νομίζω πως τις περισσότερες φορές, όταν χάνεις κάτι είναι που πραγματικά αντιλαμβάνεσαι την αξία του. Προσωπικά ποτέ δεν είχα εκτιμήσει την αξία του «να περπατώ», πριν από το τροχαίο ατύχημα. Πιθανόν τώρα να εκτιμήσουμε περισσότερο τα απλά πράγματα. Ίσως αυτό είναι και μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι ουσιαστικά σημαντικό στη ζωή μας».

Αν μπορούσες να στείλεις ένα μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα τι θα έλεγες ;

«Το μοναδικό μήνυμα που έρχεται αυτή την στιγμή στο μυαλό μου είναι «Μένουμε σπίτι». Μένουμε σπίτι για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας»

Πως θα εξελιχθεί πλέον η προετοιμασία σου μετά την αναβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων για το 2021. Σε απογοήτευσε αυτή η ανατροπή γιατί βρισκόσουν στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας

«Ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πήγαινα καθημερινά στο γήπεδο, έχοντας αυτή τη σκέψη στο μυαλό μου. Ο αθλητισμός όμως πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα όταν η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις. Η υγεία μας είναι αυτή που προέχει αυτήν την χρονική στιγμή . Το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι αγώνες δεν αλλάζει τίποτα για εμένα. Δεν ματαιώνει τα όνειρά μου απλά τα καθυστερεί. Αυτό νομίζω πως χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας τώρα. Να μείνουμε σπίτι, συνεχίζοντας όμως να ονειρευόμαστε. Διότι τα όνειρά μας μπορούν να μας δώσουν ζωή και είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να μείνουμε ψύχραιμοι».

*Ο Στέλιος Μαλακόπουλος γεννήθηκε στις 13/9/1996, ασχολήθηκε με το μπάσκετ, έκανε τα πρώτα του βήματα σε Αστέρια και Ανατόλια. Το 2015 σε ηλικία 19 ετών βίωσε την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Ένα τροχαίο ατύχημα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης έγινε η αφορμή να χάσει τα πόδια του. Ο Στέλιος Μαλακόπουλος μετά τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων που υπέστη δεν το έβαλε κάτω. Με την βοήθεια τεχνητών μελών στράφηκε ξανά στον αθλητισμό, βρήκε διέξοδο στον στίβο και σε ελάχιστο χρόνο άρχισε να διαπρέπει. Έκανε πανελλήνια ρεκόρ στα 100μ.  στα 200μ. Κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου στα 200μ. Τ62 (αφορά αθλητές με διπλό ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο), και το χάλκινο στα 400 μέτρα. Είναι μέλος της Εθνικής ομάδας ΑμεΑ και αθλητής του συλλόγου «Ελπίδα» Θεσσαλονίκης). Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος στο  9th Sharjah International Open Athletics Meeting ενώ κατέκτησε χρυσά και ασημένια  μετάλλια που  στο διεθνές meeting στίβου 10th Fazza Para-Athletics Championships.

Share This