Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή περιήγηση στην ιστορία και την πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Όσοι βρεθήκαμε στο «Walking Tour για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που διοργάνωσε και συντόνισε το Thess-δίκτυο, του οποίου μέλος-φορέας είναι η Χ.Α.Ν.Θ., είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία, να αναλογιστούμε τους αγώνες που έχουν δώσει όσοι πάλεψαν για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να συνειδητοποιήσουμε τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην πόλη μας μέχρι και σήμερα.
Ο πρώτος σταθμός ήταν η είσοδος του Αγίου Σοφίας, όπου οι εκπρόσωποι του Thess-δικτύου μας μίλησαν για τις δράσεις και το έργο του δικτύου, ενώ παράλληλα μοιράστηκαν ιστορίες που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με την καθοδήγησή τους ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στους δρόμους και τα πεζοδρόμια που έχουν δει ιστορικές στιγμές αγώνων και διεκδικήσεων.
Καθώς περπατούσαμε προς τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, κάναμε μια ιστορική αναδρομή στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με την παρουσίαση της οργάνωσης του 1ου Pride στην πόλη, με τον συντονισμό του Αποστόλη Καραϊμπάρη, και γίναμε γνώστες των προκλήσεων αλλά και την αναγκαιότητας του αγώνα για ισότητα και δικαιώματα για όλους.
Από εκεί, το ταξίδι μας συνεχίστηκε με σταθμό τη μνήμη της δολοφονίας του κομμουνιστή Γιάννη Ζεβγού το 1947, με τον Γιώργο Τσιτιρίδη να μας μεταφέρει στη σκοτεινή αυτή εποχή, θυμίζοντας μας τις πολιτικές δολοφονίες και τα εγκλήματα του παρακράτους.
Η πορεία μας πήρε μια νέα διάσταση όταν φτάσαμε στην Αριστοτέλους και θυμηθήκαμε το περιστατικό της ομοφοβικής βίας που έλαβε χώρα εκεί πριν από ένα χρόνο κατά δύο κουήρ ατόμων, με τους εθελοντές της ΑΡΣΙΣ να μοιράζονται την προσωπική τους εμπειρία και την ανάγκη για ενεργό αγώνα ενάντια στη βία. Στο ίδιο σημείο, η συζήτηση για το ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου “Αδέσποτα Κορμιά” μας υπενθύμισε τις αντιφάσεις της κοινωνίας μας, με αναφορά στις επιθέσεις που δέχτηκε η ταινία από το κόμμα ΝΙΚΗ και τις αντιδράσεις της κοινωνίας για την αφίσα με την Παναγία έγκυο.
Όμως, τα σημεία του ταξιδιού μας δεν σταμάτησαν εκεί. Από τη Βενιζέλου και την αναφορά στη δολοφονία του 17χρονου Μάρκος Μπουλάτοβιτς το 1998 από αστυνομικό, μέχρι τις διαμαρτυρίες για την κοπή των δέντρων στην Αριστοτέλους το 2023, κάθε στάση ήταν φορτισμένη με συναισθηματική ένταση και σημασία. Ακούσαμε τις ιστορίες της συλληφθέντων ακτιβιστριών και είδαμε τη συνέχιση της αντίστασης και της διεκδίκησης δικαιωμάτων σε έναν κόσμο που συνεχώς ανατρέπει την πρόοδο του.
Αυτό που μας έκανε να νιώσουμε ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν η στάση μας στο Μετρό Βενιζέλου, όπου συζητήσαμε την αφαίρεση και επανατοποθέτηση των αρχαίων και τις κινητοποιήσεις που υπήρξαν γύρω από αυτό το ζήτημα. Στη συνέχεια, η αναφορά στον “Ματωμένο Μάη του ’36” και η παράσταση του ποιήματος «Επιτάφιος» έφερε όλους μας σε μια αναπόληση του αιματηρού παρελθόντος της εργατικής τάξης και των θυσιών που έγιναν για την ελευθερία.
Η περιήγηση έφτασε στο τέλος της στον Πολυχώρο Οικόπολις, όπου συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, και συμμετείχαμε σε μια δραστηριότητα που ανέπτυξε η ομάδα εθελοντών της Move Ιt. Η συζήτηση που ακολούθησε, καθώς και το παιχνίδι που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες, μας έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αγώνες που δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ.
Η εκδήλωση ήταν μια εμπειρία που ξεπέρασε τις απλές περιηγήσεις, εμβαθύνοντας στους κοινωνικούς αγώνες και προσφέροντας μια πλατφόρμα για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και συλλογική δράση. Οι εθελοντές και τα επαγγελματικά στελέχη της Χ.Α.Ν.Θ., ως μέλη του Thess-δικτύου, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η καρδιά κάθε κοινωνίας που επιθυμεί να είναι δίκαιη και ανοιχτή για όλους.