Επιλογή Σελίδας

Από τον Μάιο του 2022 η Χ.Α.Ν.Θ. συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαικό πρόγραμμα ActJust Erasmus+.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων 18-30 ετών γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω από 200 νέοι και νέες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών συμμετείχαν σε διαδικτυακά και δια ζώσης εργαστήρια όπου ενημερωθήκαν για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, την κλιματική δικαιοσύνη, ανέπτυξαν και βελτίωσαν δεξιότητες όπως ο δημόσιος λόγος, η δημιουργία μίας παρουσίασης και το στήσιμο μίας ιδέας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Επόμενο βήμα ήταν το εθνικό hackathon σε κάθε χώρα. Εκεί, δημιουργήθηκαν ομάδες, οι οποίες παρουσίασαν τις ιδέες τους με την καθοδήγηση εξειδικευμένων μεντόρων σε κάθε τομέα. Ο νικητής της κάθε χώρας συμμετείχε στο πανευρωπαικό hackathon που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2023

Ο ενθουσιασμός, η δίψα για αλλαγή και το όραμα κυριάρχησαν σε αυτόν τον διήμερο διαγωνισμό που τελικά έβγαλε νικητή την ομάδα της Ιταλίας με μία πρωτοποριακή ιδέα σχετική με την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική δικαιοσύνη.

«Η Χ.Α.Ν.Θ. ως εταίρος αυτού του προγράμματος και ως φορέας που προωθεί τον εθελοντισμό μέσα από τα προγράμματά του και τα νεαρά του μέλη, δεν θα μπορούσε να λείψει από τον σημαντικό αυτό γεγονός. Είναι σημαντικό φορείς της κοινωνίας των πολιτών να ασχολούνται με θέματα  κλιματικής αλλαγής και να ενεργοποιούν τους στην κατεύθυνση του αναστοχασμού πρακτικών και διαμόρφωσης μιας κουλτούρας αλλαγής για την σωτηρία του πλανήτη» , τονίζει η Αρίστη Τζώνη , Δ/ια Τομέα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς , Υπεύθυνη  για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Νεφέλη Γκιουζέλη και η Μαρίκλεια Μανωλή, δύο νεαρές εθελόντριες της ΧΑΝΘ που συμμετείχαν ενεργά από την αρχή του προγράμματος, συμμετείχαν και στην ελληνική ομάδα που παρουσίασε μία πρωτοποριακή ιδέα στον τομέα της διατροφής.

Μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν επίσης η Αλεξάνδρα Μαροπούλου (Project Manager) και η Πέννυ Καβελίδου (Youth Mentor), οι οποίες από την πλευρά τους υποστήριξαν τις ομάδες και φρόντισαν για τα διαδικαστικά.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο Συνεργασίας της Χ.Α.Ν.Θ. με την ActionAid Hellas και την ευθύνη υλοποίησης για τη Χ.Α.Ν.Θ. έχει ο Τομέας Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς (Άνθρωπος και Κοινωνία).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+ της Ευρωπαικής Ένωσης.

 

Share This